Lidové noviny

Volba „dopisem“dráždí opozici

Narovnání práva volit pro Čechy v zahraničí, nebo ohrožení legitimity voleb? To je jádro sporu o koresponde­nční volby, o něž se hádá koalice s opozicí. Dnes je budou řešit poslanci.

- DOMINIK STEIN

Ode dneška se nad koresponde­nční volbou střetnou na mimořádné sněmovní schůzi tábory koalice a opozice. Od druhé jmenované se očekávají líté obstrukce. Představit­elé vládních stran chtějí tuto možnost volby zavést pro občany Česka, kteří se dlouhodobě zdržují v zahraničí. Nikoliv však jen pro krajany, kteří zde žijí trvale, ale také pro lidi, kteří jsou v cizině třeba jen na několik měsíců: například pro studenty v programu Erasmus, krátkodobě tam pracující Čechy a podobně.

Výjimkou by měly být kratší dovolené, přičemž hranice, co znamená krátké a co dlouhé, ještě nebyla stanovena. Podle pětikoalič­ních poslanců jde o narovnání voličského práva, jež v zahraničí nelze vykonávat tak snadno jako v České republice – v místě trvalého bydliště to totiž mají lidé do volební místnosti zpravidla blízko, zatímco při cestě na vybraný zastupitel­ský úřad musejí spoluobčan­é v cizině cestovat i stovky a tisíce kilometrů. Koresponde­nční způsob volby se v předložené podobě netýká ČR.

Opozici ale vadí, že vzniká dvojí standard: v zahraničí budou lidé moci hlasovat jak na úřadě, tak koresponde­nčně, přičemž v domovině to půjde pouze jednou z cest. Její poslanci navíc uvádějí, že se obávají zpochybněn­í legitimity voleb – tedy toho, zda byly volby férové. Například hnutí ANO dříve prosazoval­o tuto možnost volby z ciziny, během své vlády ji ale nepředloži­lo. Pod tíhou nabytých zkušeností prý změnilo vedení hnutí názor.

Kromě Česka neumožňují zjednoduše­nou volbu dopisem ze zahraničí v EU ve Francii, Chorvatsku a na Maltě. Ve Francii se však dá od roku 2020 volit ze zahraničí přes internet, což je vyšší stupeň nežli koresponde­nce.

JAKÁ JSOU NEJSPORNĚJ­ŠÍ MÍSTA AKTUÁLNÍHO NÁVRHU? 1. Je koresponde­nční volba osobní?

Ústava klade několik podmínek, které musejí být dodrženy, aby hlasování bylo zákonné. Jednou z nich je důraz na osobní přítomnost, tedy přímost volby – jsem to já, kdo vchází za plentu, vyplňuje lístek a hází ho do urny. „Pokud bychom nebyli přesvědčen­i o legitimitě takové volby, to znamená o tom, že se jedná o volbu osobní, zákon nebudeme vůbec předkládat,“sdělil LN šéf poslanecké­ho klubu KDU-ČSL Aleš Dufek.

Technicky by záležitost měla být zajištěna tak, že ve stanovené lhůtě před volbami lidé požádají o tuto možnost volby a nahlásí adresu, kam jim stát pošle hlasovací obálky. Volební lístky by pak posílali poštou ve speciálníc­h obálkách na české zastupitel­ské úřady. Kandidátní listinu by vložili do menší obálky, tu zapečetili a vložili společně se svým identifika­čním lístkem do větší obálky.

„Volič si osobně žádá o zápis do seznamu voličů, volič si osobně žádá o zaslání takzvané hlasovací sady, volič osobně vyplňuje a prohlašuje svým podpisem, že volí sám,“zdůvodnila poslankyně STAN Lucie Potůčková, která je jednou z předkladat­elek zákona, že podmínka je splněna.

Podle poslankyně ANO Jany Mračkové Vildumetzo­vé naopak požadavek naplněn není. „Ani to, že podepíšete čestné prohlášení, nezaručuje, že bude volba osobní,“řekla LN.

2. Je zaručena svoboda volby?

Další nutnou podmínkou je, že volba má být svobodná. Otázkou tedy je, jak v rámci volby zaručit, že za prarodiče neodvolí jejich vnuci, nebo naopak dědeček s babičkou za své potomky.

„Jak tomu zabráníte při klasické prezenční volbě? Vždyť i dnes se v rodinách o volbách diskutuje, což je samozřejmě zcela v pořádku, a mnoho voličů přichází do volební místnosti s vybraným lístkem a pouze si od volebního komisaře vyzvednou úřední obálku,“uvedla Potůčková. Pokud v tomto nastavení koresponde­nční volba nevyhovuje, poslankyně míní, že bychom měli vnitrostát­ně zrušit distribuci hlasovacíc­h lístků a volební sady předávat do rukou voličů až ve volební místnosti.

Podle Vildumetzo­vé v případě klasické volby „jdete za plentu, stojíte tam sám a do obálky nakonec můžete hodit úplně něco jiného, než vám třeba doma ‚nadiktoval­i‘ “. „U koresponde­nční volby toto nezaručíte a hlas za vás v podstatě může poslat někdo jiný,“řekla LN. „Pokud někdo požádá o možnost volit ze zahraničí, podle podmínek nastavenýc­h projednáva­ným zákonem, jde o jeho svobodné rozhodnutí,“osvětlil Aleš Dufek.

3. Od kdy by měla platit?

„Koalice směřuje ke sněmovním volbám v roce 2025,“sdělil LN Dufek. Dle Potůčkové měla být zavedena už dávno.

„Již minulé vlády měly tuto možnost ve svých programový­ch prohlášení­ch. Plníme tedy nyní slib nejen náš, ale také slib vlád předchozíc­h,“uvedla pro LN poslankyně.

„Ve všech zemích, kde se rozhodli koresponde­nční volbu zavést, nejdříve přišli s pilotním projektem a teprve následně – většinou po pěti letech – koresponde­nční volbu zavedli,“uvedla pro LN Vildumetzo­vá, stínová ministryně vnitra v rámci hnutí ANO.

„Mám obavu, že tato vláda krok ke koresponde­nční volbě činí účelově. Tak, aby to vyhovovalo hlavně jim, když jim tak moc padají preference,“doplnila Vildumetzo­vá. Poslankyně naráží na to, že občané, kteří doposud hlasovali v zahraničí, jsou většinově příznivci vládních stran.

4. Jakých voleb se mají novinky týkat?

Koaliční návrh počítá s tím, že půjde o všechny celostátní volby: tedy sněmovní, prezidents­ké a evropské. Předseda lidoveckéh­o klubu poslanců Dufek míní, že takové nastavení je správné. Ani poslankyně Potůčková se nedomnívá, že by se mezi uvedenými volbami mělo nějak rozlišovat. Naopak dle Vildumetzo­vé by se o tomto bodě ještě měla vést debata.

 ?? FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF ?? Osobní přítomnost. Tou se zaklínají odpůrci koresponde­nční volby, kteří se obávají, aby voliče někdo neovlivňov­al.
FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF Osobní přítomnost. Tou se zaklínají odpůrci koresponde­nční volby, kteří se obávají, aby voliče někdo neovlivňov­al.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia