Lidové noviny

ODS: Rakušane, zalez do šatny

-

Premiér Petr Fiala reagoval na video, ve kterém se ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan navezl právě do šéfa největší vládní strany ODS. Rakušan vyzývá veřejnost, aby s ním přišla debatovat bez cenzury, a zve na mítinky do osmi měst. „Má dostatek příležitos­tí na koaličních jednáních,“řekl Fiala k tomu, jak řešit kritiku společné práce kabinetu. Vyjádřili se také šéfové Pirátů a TOP 09.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že je to záležitost na uvážení marketingo­vého týmu STAN. „Za sebe budu rád, pokud budou Starostové odvážnější nejen v silných prohlášení­ch do médií, ale hlavně při reálných jednáních, kde se doposud vůči problemati­ckým návrhům vymezovali primárně pouze Piráti,“uvedl dále Bartoš.

Podle něj v takových chvílích také vždy předkládaj­í i alternativ­ní, lepší řešení. „Uvítám podporu ze strany Starostů. Ostatně máme společný volební program, ke kterému jsme se lidem zavázali,“dodal předseda Pirátů.

K řešení výhrad je dost příležitos­tí, řekl Fiala

Fiala prostředni­ctvím mluvčího Václava Smolky sdělil, že považuje po letech koaličních válek, které k ničemu nevedly, cestu kompromisu a vzájemné dohody jako jedinou možnou.

„Zároveň je premiér přesvědčen, že pokud má kdokoliv z koaličních partnerů potřebu řešit výhrady ke společné práci, má k tomu dostatek příležitos­tí na koaličních jednáních,“dodal Smolka.

Předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová sdělila, že je věcí hnutí STAN, jakým stylem vedou kampaň a komunikují se svými voliči.

„Zaznamenal­a jsem k videu dost kritických reakcí a sami si budou muset vyhodnotit, jestli jim zrovna tohle přináší úspěch. Co však zejména vnímám kriticky, je vyznění, že kompromisy a dohody jsou v politice něco špatného a neměli bychom je nikdy dělat,“uvedla dále Pekarová Adamová.

Podle jejích slov známe mnoho příkladů z minulosti i současnost­i, jak to dopadá, když lidé domluvy nejsou schopni a místo toho nastupuje politika osočování, sporů, a v tom nejhorším případě urážek.

„Na Slovensku právě toto vedlo k rozpadu demokratic­ké koalice a pomohlo k návratu problemati­ckých osob k moci. Domnívám se proto, že tento styl komunikace není v zájmu občanů, protože by z ní těžili zejména populisté a extremisté,“doplnila.

Rakušan: Hrajeme zbytečně při zdi

„Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře. Přistupova­li jsme na kompromisy. Je nejvyšší čas to změnit a vrátit se k tomu, proč jsme to začali dělat,“řekl ministr vnitra Rakušan v příspěvku na sociální síti X, ve kterém oznamuje plánované debaty s obyvateli ve městech České republiky.

„Pánové, tohle nebylo dobrý. Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí, co děláme. Zbytečně taktizujem­e. Hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře,“říká ve zveřejněné­m videu Rakušan mužstvu.

Následně prohlásí, že takový přístup už musí skončit. Na otázku jednoho hráče, jestli svůj záměr řekl premiérovi Fialovi, odpoví: „Řeknu mu to. Musíme naši politiku přitvrdit a důrazně dělat jen to, co je správné.“

Osm plánovanýc­h zastávek má podle Rakušana občanům vysvětlit některé legislativ­ní kroky vlády a úsporná opatření, které byly z jeho pohledu vládou špatně komuniková­ny.

Rakušan včera na sociální síti přiznal, že reakce na video jsou různé. Málokdo však podle něj ale polemizuje s jeho hlavním sdělením, že vláda musí pořádně zabrat.

„O čem se naopak hodně polemizova­lo, byla sportovní šatna. Prosím pěkně, je to volejbal!“zdůraznil šéf hnutí STAN a současně dodal: „Dozvěděl jsem se mimo jiné, že v zájmu udržení klidu v koalici jsem neměl kritizovat, že v zájmu udržení klidu v koalici děláme přílišné kompromisy a lidi nám nerozumí.“

Rakušan ve sněmovně zdůraznil, že video nebylo útokem na premiéra. „Byl to důkaz vlastní sebereflex­e,“řekl. S premiérem o videu podle svých slov hovořil.

Jenže již v pondělí se na video snesla vlna kritických reakcí, a to i od koaličních politiků. Například náměstkyně primátora pro oblast bydlení a sociální politiky v Praze Alexandra Udženija (ODS) na sociální síti X napsala, že si myslela, že ji už v politice nic nepřekvapí. Podle jejích slov je Rakušanovo sportovní video pořádný vlastňák. „Doporučuji sundat dres a zalézt do šatny!“dodala.

 ?? REPRO LN ?? Video z volejbalu.
Vít Rakušan v kontroverz­ním klipu.
REPRO LN Video z volejbalu. Vít Rakušan v kontroverz­ním klipu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia