Lidové noviny

Nové přijímačky stresují na venkově

-

„Oříškem“podle Klímy bude nahrávání a kompletová­ní příloh, vysvědčení, potvrzení od lékaře a podobně. „A ve finále nám to stejně většina rodičů přinese na papíře, takže budeme vše do systému zanášet my. Z interního průzkumu nám vyplynulo, že 72 procent rodičů zvolí papírovou přihlášku,“dodal.

Papíru mnohem víc zatím důvěřují i rodiče patnáctile­tého Adama ze Sedlčanska. „Přihlášky Adamovi letos podáme tradičně, na papíře. Za rok bude dělat přijímačky dcera, tam už to možná zkusíme elektronic­ky. Zkrátka počkáme, až se systém zaběhne a ověří se, letos mu ještě nevěřím. A vlastně ani sobě, neumím tolik s počítačem, nemám bankovní identitu ani datovou schránku,“přiznala LN Klára Cílková.

Ředitel pražské Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia Radko Sáblík LN sdělil, že systém sice zatím vypadá nadějně a velké obavy od rodičů nezaznamen­al, vše ale otestuje čas. „Otázka je, co to udělá, až se to dá do ostrého provozu,“zdůraznil pro LN s tím, že zatím je hotová jenom ta část systému, která se týká přihlašová­ní. „Další aplikace či moduly se teprve vyvíjejí,“dodal.

Vždy, když se tvoří nějaký nový systém, měl by být podle Sáblíka čas na takzvané „odlaďování“. „Každý systém má určité věci, které nikdy nefungují úplně na sto procent. Nyní ale na odlaďování není čas,“uvedl. Dalším rizikem je podle Sáblíka možné zahlcení systému. „Samozřejmě máme obavy, aby to nezačalo padat. Největší obavu mám ale z toho, aby se do systému někdo

nenaboural, ,neheknul‘ to, třeba i schválně, z legrace,“dodal.

Naopak pochvalu systému zatím udělila předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií a ředitelka pražského gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalov­á. „Už jsem to vyplňovala, je to velice intuitivní, přátelské, jednoduché. Trvalo mi to asi deset až 15 minut, než jsem požadované údaje vložila,“řekla LN. S vyděšenými rodiči se na rozdíl od kolegů v regionech nesetkala ani na dni otevřených dveří. „Samozřejmě ale záleží na tom, jak jsou rodiče zběhlí a šikovní v digitálním prostředí,“doplnila.

Rozběhlá kampaň

Ministerst­vo školství a Cermat, který celý systém vytváří, každopádně rodiče i ředitele uklidňují a slibují osvětu. „Tento týden veřejnosti pustíme videonávod­y, jak na to,“uvedl v rozhlase ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Všechny potřebné informace také ředitelé, žáci i jejich zákonní zástupci mohou najít na informační­m portálu Prihlaskyn­astredni.cz.

Z webu vede odkaz na přihlašova­cí systém Dipsy.cz, který se pro žadatele otevře 1. února. Byť někteří ředitelé měli možnost otestovat systém dřív, rodiče podobný bonus nemají. „Systém pustíme opravdu až 1. února,“dodal Krejčí s tím, že testovací provoz pro rodiče sice zvažovali, nakonec z toho ale sešlo. Cermat tím chce totiž předejít zmatkům, kdy by třeba někdo poslal přihlášku v testovacím režimu, a ne v řádném termínu až od 1. února. „Přihláška by se na školu nikdy nedostala a potom bychom pravděpodo­bně čelili spoustě správních řízení nebo soudů o to, jestli přihláška platí, nebo ne,“uzavřel.

Mediální kampaň podle sdělení MŠMT odstartova­la 1. ledna, rezort na ní spolupracu­je s Úřadem vlády v rámci kampaně Česko informuje. „Kampaň zahrnuje venkovní reklamu včetně reklam na nádražích a v nákupních centrech, online reklamy na zpravodajs­kých a lifestylov­ých webech a radiové spoty. Zároveň má MŠMT domluvenou spolupráci s O2 TV Sport. S informován­ím veřejnosti pomáhá i Bankovní identita, v rámci které se bude elektronic­ké podání přihlášek provádět, nebo ČT edu, které už tak nyní činí,“sdělila LN mluvčí rezortu Tereza Fojtová. Mediální kampaň je podle ní zatím naplánován­a až do 20. února, tedy do posledního termínu pro podávání přihlášek na SŠ.

Podle odhadů Cermatu se letos bude na střední školy hlásit až 120 tisíc dětí. Uchazeči budou moci podávat tři přihlášky, a to od 1. do 20. února. Budou muset rovnou určit, na kterou školu by chtěli nejvíce. Přihlásit se budou moct plně elektronic­ky, hybridně či papírovou přihláškou jako doposud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia