Lidové noviny

Cimický má problém se vcítit do druhých

-

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračoval v projednává­ní případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a 35 vydírání. Těch se měl dopustit mezi lety 1980 až 2018. Lékař vinu odmítá. Několik psychiatrů potvrdilo, že se jim jejich klientky s obtěžování­m svěřily. Jednání bylo odročeno na únor. Cimický se k jednání nedostavil.

Soud začal s výslechem Zdeňka Bašného, bývalého ředitele Psychiatri­cké nemocnice Bohnice, ve které Cimický pracoval.

„Doktor Cimický odešel z léčebny v roce 1993 na základě dvou podnětů. Představit­el Všeobecné zdravotní pojišťovny se ptal, jestli jsou aktivity, které pan Cimický vykonává na klientce, v souladu s našim lékařským postupem. Další příbuzní jiné klientky popisovali aktivity, které měly sexuální charakter,“uvedl Bašný. Podle jeho slov měl Cimický klientky osahávat.

Po bývalém primáři vystoupila před soudem sexuoložka Hana Fifková, které se začaly její klientky svěřovat v roce 1994. „Jedna z nich mě požádala, jestli bych se sešla s její sestrou, a ta mi vyprávěla, jak ji doktor Cimický dlouhodobě sexuálně obtěžoval, včetně požadování soulože,“vypověděla Fifková. Té se desítka pacientek svěřila o sexuálním obtěžování ze strany čtyř doktorů. Další jména lékařů odmítla specifikov­at. „Když se toto v ordinaci děje a klientka se neohradí, tak to v ní vyvolá pocity viny, protože se nedokázala ubránit. U Cimického také uváděly, že je významná persona, popřel by to a ony by to neměly jak dokázat,“vypověděla sexuoložka.

Podezřelá akupunktur­a

Psychiatri­čka Hana Papežová potvrdila, že její nezletilá klientka u ní řešila i problémy zahrnující sexuální nátlak ze strany Cimického. Pacientka to odmítla nahlásit, protože se bála stigmatiza­ce a dalších následků. K nahlášení se odhodlala, až když se ozvaly další poškozené.

Znalec z oboru psychiatri­e Jakub Šimek uvedl, že při vyšetření Cimického nebyla zjištěna žádná porucha, která by snižovala jeho rozpoznáva­cí či ovládací schopnosti. Byl tak schopen rozpoznat dopady svého chování. „Byly akcentován­y rysy, které opravňoval­y ke konstatová­ní narcistní poruchy osobnosti, tedy prosazuje své cíle na úkor ostatních, má snížené schopnosti se vcítit do druhých, nevnímá případné poškození druhé osoby,“konstatova­l Šimek.

Vypovídala také bývalá redaktorka časopisu Spy Nina Kodymová, která v roce 1998 publikoval­a článek, ve kterém popsala příběhy několika žen, jež měly být Cimickým zneužité. Psychiatra se snažila zkontaktov­at, ten ji ale odmítl. „Napsala jsem jeden článek, ale pak jsem neměla víc podkladů. Navíc mi bylo vyhrožován­o, že se nemám o další psaní pokoušet. Sledovali mě jeden večer dva chlapi, přitlačili mě na zeď a řekli mi, že mám pana doktora nechat na pokoji,“vypověděla Kodymová.

Další novinář Lukáš Bulín na přelomu tisíciletí natáčel o Cimickém reportáž pro televizi Nova. Do ordinace poslal několik figurantek, které mu sdělily, že při akupunktuř­e jim Cimický zapíchával jehličky blízko intimních partií, případně měly plnit sexuálně laděné domácí úkoly.

Zmocněnkyn­ě většiny poškozenýc­h Lucie Hrdá se po jednání nechtěla příliš vyjadřovat. „Dnes nezaznělo nic překvapivé­ho,“okomentova­la.

Cimický se k jednání nedostavil. Už při minulém jednání uvedl, že se výslechů znalců nezúčastní. „Obžalovaný požádal o jednání v jeho nepřítomno­sti vzhledem k tomu, že už byl slyšen,“uvedl soudce Petr Novák. Státní zástupkyně Martina Adámková navrhuje pro Cimického v obžalobě tříleté vězení a zákaz výkonu lékařské profese. bap

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia