Lidové noviny

Třetina Čechů umře předčasně

-

Pokud by si lékaři data o pacientech předávali, a dokonce je společně i konzultova­li, zvedla by se podle Pavla Vepřeka efektivita českého zdravotnic­tví až o třetinu.

„Viděl jsem to před lety v Izraeli, kde mají dokonalý systém sdílení dat. Stačí, aby se lékař podíval do elektronic­ké karty pacienta, a začnou na něj automatick­y vyskakovat všechny podstatné informace – jaké už má daný člověk stanovené diagnózy, co na ně bere, jakými trpí alergiemi či výsledky posledních vyšetření,“popisuje Vepřek. Lékař podle něj nemusí vůbec nic hledat, všechno má pohodlně na jednom místě.

„Vyhne se také zbytečným vyšetřením, což je u nás rovněž obrovský problém. Ať se pacient hne kamkoliv, lékaři mu pokaždé zopakují krevní test či ultrazvuk, protože předchozí výsledky nikde nenajdou,“pokračuje Vepřek. Jenomže to podle něj cestu za účinnou léčbou jenom protahuje, neboť na každý výkon si musejí lidé znovu vystát dlouhou frontu.

Opakovaná vyšetření se navíc nepříznivě propisují do nákladů zdravotníc­h pojišťoven, což zase brzdí vstup nejmoderně­jších a nejdražšíc­h metod léčby k českým pacientům. „Prostředky jsou totiž omezené,“zdůrazňuje Vepřek.

Lidovecký poslanec a šéf správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Tom Philipp ale upozorňuje ještě na jeden problém: Češi vyznávají jeden z nejzhýrale­jších životních stylů na světě. „Spotřeba alkoholu je tady obrovská, čtvrtina populace kouří. Lidé nesportují,“říká. „Pokud se k tomu připočte i to, že část lidí kašle na screeningy, které jsou u nás zadarmo, tak je na problém zaděláno,“dodává. S tím souhlasí i experti OECD, podle nichž přispívá nezdravý životní styl Čechů zhruba k 20 procentům úmrtí.

Nejčastějš­í příčiny úmrtí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia