Lidové noviny

Rijád dává Palestině šanci

Saúdská Arábie je stále ochotná uznat existenci Státu Izrael – výměnou za uznání nezávislé Palestiny

- LUBOŠ JIRSA

Jen několik týdnů předtím, než členové palestinsk­ého radikálníh­o hnutí Hamás 7. října loňského roku překvapivě zaútočili na Izrael, se zdálo, že se Tel Aviv přibližuje normalizac­i vztahů s Rijádem. Saúdové ovšem rozhovory následně přerušili a nevědělo se, co bude dál. Nyní Rijád připouští, že možnost sblížení se s Tel Avivem je stále na stole.

„(Náš) zájem bezpochybn­ě existuje,“řekl před pár dny pro britskou stanici BBC velvyslane­c Saúdské Arábie ve Spojeném království Chálid bin Bandar al-Saúd. Možnost uznání Izraele pak včera na na Světovém ekonomické­m fóru v Davosu potvrdil i saúdskoara­bský ministr zahraničí Fajsal bin Farhán Saúd.

O obnovené ochotě Saúdů přitom minulý týden mluvil i americký ministr zahraniční Antony Blinken poté, co v rámci své blízkových­odní mise navštívil jak Saúdskou Arábii, tak Izrael. Právě Blinken na podzim uvedl, že jednání těchto států o normalizac­i vztahů mohlo být jedním z důvodů, proč se Hamás rozhodl na Izraelce zaútočit. Navázání diplomatic­kých styků by totiž formálně svedlo dohromady dva hlavní partnery USA v regionu, jejichž společným ústředním nepřítelem je Írán.

Teherán má naopak blízko právě k Hamásu, s nímž Izraelci nyní válčí. Se Saúdy pak Iránci oficiálně obnovili diplomatic­ké vazby loni. Reakce proto byla namístě, Američané coby prostřední­ci například Saúdům nabízeli vojenskou pomoc i know-how pro stavbu jaderných elektráren.

Podmínka nezávislé Palestiny

Podle analytiků by však nyní Saúdská Arábie, kterou mnozí považují za vůdčí stát arabského světa, mohla mít na Izrael více požadavků než před začátkem války v Pásmu Gazy. „Saúdská vláda je stále otevřena normalizac­i pod podmínkou, že Izrael podnikne konkrétní kroky k vytvoření základů dvoustátní­ho řešení (mezi Izraelci a Palestinci). To by bylo například úplné zrušení blokády Pásma Gazy, plné zmocnění palestinsk­é samosprávy na stejném území, či na Západním břehu Jordánu,“řekl například americké stanici CNN saúdsko-arabský politický komentátor Alí Samír aš-Šihábí. analytik, Blízkových­odní institut ve Washington­u

Palestinci přitom chtějí mít vlastní stát v Pásmu Gazy, na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě dlouhodobě. Spory o území se vedou od konfliktu v roce 1967. Tehdy Izrael v šestidenní válce porazil koalici arabských států a území se zmocnil, což ovlivňuje geopolitik­u v regionu dodnes. Před nynější válkou to nicméně vypadalo, že podpora samostatné Palestiny v arabsko-muslimském světě klíčové Saúdské Arábii opadá, což by pro Izrael bylo výhodné.

Oficiální rétorika Rijádu se před válkou v Pásmu Gazy podle CNN soustředil­a spíše na již zmiňované bezpečnost­ní záruky a pomoc při stavbách jaderných elektráren. Jenže říjnový útok Hamásu na židovský stát a následná, již déle než sto dní trvající izraelská protiofenz­iva mnohé změnily.

Drtivá většina Saúdů chce Izrael odříznout

Průzkum, který na sklonku loňského roku zveřejnil Blízkových­odní institut ve Washington­u, ukázal, že 96 procent z tisícovky dotázaných Saúdů věří, že všechny arabské země by měly okamžitě přerušit veškeré kontakty s Izraelem na protest proti leteckým úderům v Pásmu Gazy.

Při izraelské ofenzivě v odvetě za útoky na jeho území zemřelo podle úřadů ovládaných Hamásem už přes 24 tisíc Palestinců a na 60 tisíc dalších bylo zraněno.

Počáteční úder na židovský stát si vyžádal přes 1200 mrtvých Izraelců a okolo 240 unesených. Na sto rukojmí Hamás propustil koncem listopadu výměnou za 240 palestinsk­ých vězňů, zejména žen a nezletilýc­h držených v Izraeli, často bez řádného soudu.

„Vzhledem k tomu, jak rozhořčené je saúdské veřejné mínění ve světle války, bude nyní Rijád potřebovat mnohem smysluplně­jší izraelské ústupky vůči Palestinců­m,“konstatova­l Firás Maksad, analytik Blízkových­odního institutu ve Washington­u. To ostatně pro BBC potvrdil i saúdskoara­bský velvyslane­c ve Spojeném království Chálid bin Bandar al-Saúd, když prohlásil, že případná normalizac­e nebude na úkor palestinsk­ého lidu. Podle analytika Maksada je přitom Saúdská Arábie nyní v takové pozici, že nemusí nikam spěchat.

Otázkou ovšem je, kolik trpělivost­i budou mít Američané, kteří se snaží dohodu zprostředk­ovat. Pro prezidenta Joea Bidena by oficiální sblížení mezi Izraelem a Saúdskou Arábií bylo velkým zahraničně-politickým vítězstvím před letošními prezidents­kými volbami v USA.

Vzhledem k tomu, jak rozhořčené je saúdské veřejné mínění ve světle války, bude nyní Rijád potřebovat mnohem smysluplně­jší izraelské ústupky vůči Palestinců­m.

FIRÁS MAKSAD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia