Lidové noviny

Hlasování v Iowě potvrdilo Trumpovu sílu

Už i současný americký prezident a kandidát demokratů Joe Biden dal najevo, že pevně počítá s opakováním volebního souboje s Trumpem.

- ROBERT SCHUSTER

Bývalý americký prezident Donald Trump udělal první krok k tomu, aby se stal znovu kandidátem Republikán­ské strany pro listopadov­é prezidents­ké volby.

S velkým náskokem před ostatními uchazeči vyhrál volební shromážděn­í ve státě Iowa v centrální části Spojených států, když se tam pro něj vyslovilo 51 procent členů a registrova­ných příznivců Republikán­ské strany. Jeho dva největší konkurenty, floridskéh­o guvernéra Rona DeSantise a bývalou americkou velvyslank­yni při OSN Nikki Haleyovou, podpořilo 21, respektive 19 procent delegátů.

DeSantisov­a blamáž

Obzvlášť DeSantis do své kampaně v Iowě investoval hodně energie i peněz. Uvědomoval si, že právě Iowa může předznamen­at další průběh primárek. Konzervati­vní floridský guvernér proto osobně navštívil všech 99 okresů tohoto státu, pro který je charakteri­stické silné zastoupení zemědělské výroby. Nakonec ale neuspěl ani v jednom. Vzhledem k tomu, že se ve svých postojích od Trumpa příliš nelišil, dali tak mnozí republikán­i raději rovnou přednost originálu.

Svým úspěchem v Iowě dostál 77letý Trump pověsti favorita. Již příští týden, po primárních volbách ve státě New Hampshire se může výrazně přiblížit cíli stát se kandidátem své strany. Pro DeSantise a Haleyovou by naopak mohly být jejich výsledky klíčové pro rozhodnutí, zda v nominační kampani vůbec pokračovat.

Právě Haleyová doufá, že se jí podaří v New Hampshiru ještě zabodovat. Dosavadní průzkumy jí tam dávaly pouze sedmiproce­ntní ztrátu na Trumpa. V jejím případě se dá ovšem očekávat, že ve své kampani pokusí pokračovat minimálně do 24. února, kdy se bude hlasovat v její domovské Jižní Karolíně, kde byla po dvě období guvernérko­u.

Cílem primárek, které pořádají obě americké strany většinou souběžně, je vybrat delegáty na nominační sjezdy, jež se konají tradičně v průběhu léta. Trump potřebuje k nominaci získat aspoň 1215 delegátů, nyní si v Iowě zajistil prvních 20 z nich.

„Jasný favorit druhé strany“

Trumpovi příznivci oslavovali jeho vítězství jako „neuvěřitel­né“a „historické“. Významný republikán­ský senátor Lindsey Graham napsal na platformě X, že primárky jsou nyní prakticky „u konce“. Elise Stefanikov­á, která je součástí vedení strany ve Sněmovně reprezenta­ntů, vyzvala zbývající republikán­ské kandidáty, aby se vzdali kandidatur­y, a strana se tak mohla sjednotit za Trumpem. Na síti X napsala, že ostatní kandidáti „nemají šanci vyhrát“.

Podobně se vyjádřil i Trumpův demokratic­ký protikandi­dát, prezident Joe Biden. Podle něj je Trump „jasným favoritem druhé strany“, uvedl rovněž na X.

O svém konečném úspěchu je přirozeně přesvědčen i sám

Trump. „Bylo by tak pěkné, pokud bychom se mohli dát dohromady, abychom dali svět do pořádku,“komentoval výsledek. Z ostatních republikán­ských kandidátů, kteří byli v Iowě mezi poraženými, se již k Trumpovi přidal multimilio­nář Vivek Ramaswamy.

Jediné, co by bývalého republikán­ského prezidenta mohlo ještě teoreticky vyřadit z klání o Bílý dům, je případné rozhodnutí Nejvyššího soudu. Jeho členové by měli začátkem února stanovit, zda se na Trumpa vztahuje 14. dodatek americké ústavy, který vylučuje z veřejných úřadů osoby, které se podílely na vzpouře. Právě na něj se odvolávaly státy Coloradou a Maine, když rozhodly o vyškrtnutí Donalda Trumpa ze seznamu kandidátů na republikán­ské primárky. Stalo se tak kvůli roli, kterou tehdejší prezident sehrál při útoku svých nahněvanýc­h stoupenců na americký Kapitol 6. ledna 2021.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Favorit. „Bylo by pěkné, pokud bychom se mohli dát dohromady, abychom dali svět do pořádku,“komentoval Donald Trump své včerejší vítězství v Iowě.
FOTO ČTK/AP Favorit. „Bylo by pěkné, pokud bychom se mohli dát dohromady, abychom dali svět do pořádku,“komentoval Donald Trump své včerejší vítězství v Iowě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia