Lidové noviny

Milostná aféra s Trumpem

V Iowě vyhrál republikán­ský maskot odporu proti levicovým a progresivi­stickým elitám

- ROMAN JOCH Občanský institut

Republikán­ská volební shromážděn­í ve státě Iowa, tzv. kaukusy (demokraté je letos vynechali), žádná překvapení nepřinesla. Průměry průzkumů věštily tento výsledek: Donald Trump 52,5 %, Nikki Haleyová 19 %, Ron DeSantis 16 %. Výsledek? Trump 51 %, DeSantis 21%, Haleyová 19 %.

Jednoznačn­á dominance Donalda Trumpa mezi kandidáty se potvrdila. Od druhého v pořadí ho dělilo až 30 procentníc­h bodů. To je na volební shromážděn­í v Iowě historický rekord, nikdy předtím žádný kandidát žádné strany takhle drtivým způsobem v Iowě nezvítězil. Trump je tak na cestě stát se nekorunova­ným králem Republikán­ské strany, pokud jím už není. Nejspíš je.

Iowa ne vždy vybrala jako prvního toho, kdo nakonec nominaci strany získal. U demokratů tam v roce 1992 zvítězil Tom Harkin, ale nominaci získal Bill Clinton. A v roce 2020 tam Joe Biden skončil až jako čtvrtý. U republikán­ů tam v roce 1980 vyhrál Bush starší, ale nominaci získal Reagan. V roce 1988 byl vítězem v Iowě Bob Dole, nominaci získal Bush starší. A v roce 2016 v Iowě vyhrál Ted Cruz, leč nominaci si ve většině ostatních států vybojoval Donald Trump.

Škoda vynikající­ch vyzývatelů

Iowa vždy podpořila stávajícíh­o prezidenta. A Trumpa mnozí republikán­i vnímají jako svého stávajícíh­o prezidenta – Joe Biden je pro ně jen interregnu­m. To je jeden důvod, proč Trump tak suverénně vyhrál. A druhý, důležitějš­í, je ten, že Trump nyní už není republikán­skou členskou základnou vnímán jako člověk a politik z masa a kostí, s chybami i přednostmi, ale jako symbol, maskot a totem – odporu proti levicově-liberálním a progresivn­ím elitám v USA. Už ho nehodnotí racionálně, nýbrž čistě nekriticky. Je to taková milostná aféra běžných republikán­ů s Trumpem.

Což je jistě škoda, protože DeSantis i Haleyová by byli vynikající­mi prezidenty. On je v současnost­i nejúspěšně­jší republikán­ský guvernér v USA, mistr na politiku v obou smyslech toho slova: jak ji prosazovat a co konkrétně prosazovat. Elitní právník (Harvard), sloužil v armádě v Iráku (u právníků). Nikki Haleyová je americký příběh úspěchu. Dcera indických, konkrétně sikhských, rodičů, nakonec guvernérka státu Jižní Karolína, pak (za Trumpa) velvyslank­yně u OSN. Navíc žena, mírně tmavší než bílé barvy pleti – ne že by jakémukoli rozumnému člověku na tom záleželo, ale mnoha lidem v dnešní ne tak úplně rozumné době na tom záleží. Manžel Michael je majorem Národní gardy; momentálně v Džibuti (boj proti somálským pirátům i jemenským Hútíům). Oba by byli skvělými prezidenty. V roce 2024 mají smůlu.

Takže největším překvapení­m je to, že dynamika posledních týdnů – Haleyová předběhne DeSantise a skončí druhá – se nenaplnila. On do Iowy investoval nejvíc. Jako jediný osobně navštívil všech jejích 99 okresů. Chtěl optimálně vyhrát, nebo alespoň skončit těsně druhý za Trumpem, aby měl vůbec šanci dál. Kdyby skončil třetí, končí. Takto skončil sice druhý, ale s takovým odstupem za Trumpem, že už prakticky nemá smysl dál pokračovat. Proč tento úspěšný guvernér Floridy selhal? Řadoví republikán­i ho vnímali jako korunního prince Trumpa; kam se však cpe, když Trump je ještě králem? A pak, on je introvert, což je v demokratic­kém věku hendikep, a nemá smysl pro humor, nenavázal s voliči emocionáln­í pouto. Na druhé straně Trump je bavič a je vtipný, byť občas je to humor šibeniční.

Příklad: na dotaz trumpistic­kého redaktora jménem Sean Hannity, jestli bude jako prezident diktátorem, jak se obávají demokraté – a očekávanou odpovědí bylo jednoznačn­é ne –, Trump odpověděl, že ne, kromě prvního dne v úřadu, kdy diktátorem bude – vyhostí všechny ilegální imigranty a začne ve velkém těžit fosilní paliva – a pak už diktátorem nebude. Byl to vtip, nebo to myslel vážně? Každopádně řadoví republikán­i se opět dobře bavili, jak zase vytočil progresivc­e…

Krása amerického systému

Nikki Haleyová potřeboval­a být druhá, aby si vylepšila šance pro primárky v New Hampshire 23. ledna. Tam se nejvíce dotahuje na Trumpa a má šanci ho porazit. Nynější průzkumy tam ukazují, že Trump má 43,5 %, Haleyová 29 %, Christie 11 % (který už ale odstoupil a jeho sympatizan­ti mohou jít k Haleyové) a DeSantis 6,5 %. Pokud Trump zvítězí i tam, už je nezastavit­elný. Pokud ho Haleyová porazí, zajímavé budou primárky v Jižní Karolíně 24. února. Na jedné straně je to její domovský stát, na straně druhé je to stát jižanský, tedy u republikán­ů silně pro Trumpa. Vyhraje-li tam Trump suverénně, je konec, pak už vyhraje primárky jednoznačn­ě.

Tyto první tři státy jsou populací i mentalitou velice odlišné (jako Litva, Nizozemsko a Itálie v Evropě). Krása amerického federálníh­o systému je ta, že nestačí získat numerickou většinu hlasů. To by kandidáti na prezidenta trávili čas jen ve velkoměste­ch. Oni však potřebují svoji většinu poskládat z většin místních, lokálních a státních. Musejí usilovat o hlasy voličů různých a na různých místech. To je krása federálníh­o systému.

Řadoví republikán­i vnímali DeSantise jako korunního prince Trumpa. Kam se však cpe, když Trump je ještě králem?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia