Lidové noviny

Rakušan bez cenzury

STAN míří k pozici, která bývala vlastní lidovcům

- Zbyněk Petráček

Lákají vás Debaty bez cenzury? Tak to jste asi dezinformá­tor či dezolát, jak se s oblibou říká. Přece dezinformá­toři a dezoláti straší cenzurou či pod hlavičku „bez cenzury“strčí kdejaký blábol. Ale pozor, tyto Debaty bez cenzury pořádají Starostové a nezávislí (STAN) v čele se svým lídrem, ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Nicméně logika v tom je, respektive v tom může najít každý tu svou.

Že už delší dobu panuje nespokojen­ost s vládou a koalicí, je známo. Děje se tak i v Německu či jinde. Tady i jinde se na vládu nadává a mnohé se jí vyčítá. Jistá novinka je v tom, že se do toho proudu zapojuje STAN coby vládní subjekt. V čele s ministrem Rakušanem pořádá sérii debat v místech, kde to vláda schytává nejvíc (Karviná, Sokolov, Most, Havířov...). Tam má STAN vysvětlova­t kroky vlády, to, co vláda dělá či komunikuje špatně a tak podobně. Otevřeně. V Debatách bez cenzury. O. k., to patří ke hře, jenže má to svá ale.

Za prvé spíš humorný přípodotek. Debaty bez cenzury pořádá politik, jenž má u jisté části lidu pověst cenzora. To „silové složky“establishm­entu nechaly v únoru 2022 odstavit nepohodlné (dezinforma­ční) weby. A i když stížnosti zamázl Ústavní soud, mnozí si myslí, že to cenzurní zásah byl. Srovná se to tím, že ministr vnitra pořádá Debaty bez cenzury?

Za druhé a hlavně. Kdyby Vít Rakušan šéfoval absolutist­ické monarchii, bylo by to fér. On by rozhodoval, on by sklízel kritiku, on by se jí vystavil v debatě. Jenže ve skutečnost­i šéfuje jen jedné straně z pětikoalic­e. Bude v debatách objektivně a neutrálně vystupovat za celou vládní partu? O tom lze pochybovat. Vždyť už úvodní video celé kampaně vyznívá jako „my a oni“. Ve smyslu: přestaňme s kompromisy a dělejme to, co je prostě správné.

Malý test. Míří „proticenzu­rní akce“na hlavního soka Babiše? Či na hlavního spojence Fialu? Vsaďte se, že B je správně. Že Rakušana to táhne k okopávání koaličních partnerů, k pozici, jež bývala vlastní lidovcům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia