Lidové noviny

Jak zatočit s dluhy

Bankrotářů­m pomáhá práce načerno

- Marek Hudema

VČesku se chystá zrychlení a usnadnění osobních bankrotů. Má to umožnit lidem vybřednout z nesplatite­lných dluhů, pokud se nezadlužil­i úmyslně a část dluhů splatí, a začít znovu řádně žít a podnikat. Spousta expertů ale varuje, že výsledkem bude spíš zadlužován­í se a nesplácení dluhů. Data z loňského roku naznačují, že to část dlužníků takhle bere. Ďábel je jako vždy skrytý v detailech.

O co jde? Zkrátit dobu na oddlužení lidí, kteří vyhlásí osobní bankrot, z pěti let na tři roky nám nařizuje evropská směrnice. Zkrácení doby oddlužení ovšem směrnice vyžaduje pouze pro podnikatel­e. Je za tím úvaha, že ve většině Evropské unie je tato doba tři roky, a hlavně to, že podnikatel, který zkrachuje, by měl mít možnost co nejrychlej­i začít opět podnikat. Protože právě na tom stojí zrod různých technologi­ckých firem, například v americkém Silicon Valley. Je třeba mít možnost neuspět.

U nás se má tato úprava vztáhnout i na fyzické osoby, které nepodnikaj­í. Podle lidí spojených s vymáháním dluhů tak věřitelé přijdou celkově o sto miliard korun a stát asi o 15 miliard korun. Část z dlužníků si už teď zřejmě vyložila plánovanou změnu zákona tak, že budou splácet méně, protože budou splácet kratší dobu a musí jim i tak zůstat určitá nezabavite­lná částka na život. Podle společnost­i InsolCentr­um proto loni poněkud klesl počet lidí, kteří mají povolené oddlužení.

Co s tím? Řešením by mohlo být zachovat pětiletou lhůtu pro splácení dluhů k dosažení oddlužení u nepodnikaj­ících osob. Jak ale zařídit, aby si lidé nezřizoval­i účelově živnost jen proto, aby se pak rychleji zbavili dluhů? Řešení je jinde. Jak upozorňují experti organizace Člověk v tísni, lidé v oddlužení často dostávají část mzdy oficiálně a část na ruku. Splácejí ale jen z oficiálníh­o příjmu. Řešením by bylo více potírat práci načerno. Pak by dokonce šlo i zvýšit minimální částku, která při oddlužení zůstává dlužníkovi, a polepšili by si i věřitelé. Jenže udělá to někdo?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia