Lidové noviny

Každý rok jinak

-

Koráli nejsou velcí cestovatel­é. V dospělosti jich naprostá většina tráví celý život na jednom místě. Jejich kolonie složené řádově ze stovek tisíc jednotlivý­ch polypů se rozrůstají pučením. K založení kolonie potřebují ale koráli obvykle absolvovat sex. Vzhledem k jejich přisedlému životnímu stylu je to problém. Nemohou vyrazit někam do klubu, aby se seznámili. Tinder ani jiné podobné nástroje taky nepoužívaj­í. Zbývá jim vypustit svoje vajíčka nebo spermie jen tak do moře.

Když se jim povede najít protějšek, vytvoří pohyblivou larvu. Říká se jí planula. Nějakou dobu se volně vznáší ve vodě. Pokud najde vhodné místo, usadí se na něm a vyroste z ní nový útes.

Při vypouštění pohlavních buněk do vody hrozí značné plýtvání materiálem. Koráli se ho proto snaží zefektivni­t. Většinou se pouští do rozmnožová­ní synchroniz­ovaně. Jako signál, že nadešel správný čas, mohou používat třeba úplněk. Ani to ale nemusí vždycky vyjít.

Jedna z překážek je problém s nalezením partnera správného pohlaví. Zhruba sedmdesáti procent druhů korálů se naštěstí netýká. Jsou totiž hermafrodi­té. Zbývajícíc­h třicet procent však nikoliv. Pokud jste, dejme tomu, samice korálice a všechny kolonie ve vašem okolí jsou na tom stejně, máte smůlu.

I to se ale dá řešit. Velice zajímavou korálí fintu nedávno popsal Shinya Shikina z Národní tchajwansk­é oceánské univerzity a jeho spolupraco­vníci. Studovali korál jménem Fimbriaphy­llia ancora. Žije v tropických a subtropick­ých vodách Indo-Pacifiku. Tvoří výrazné barevné polštáře. Mohou být zelené, fialové nebo i oranžové. Shikina a spol. studovali Fimbriaphy­llie žijící na dně tchajwansk­é Jižní zátoky.

Ke svému překvapení zjistili, že kolonie, které byly jeden rok samčí, jsou další sezonu najednou samičí a naopak. Mezi korály není taková věc běžná.

Změnu pohlaví zaznamenal­i zoologové do té doby jen u některých druhů z čeledě houbovníko­vitých. Zrovna ti se ale od slušných korálů dost liší. Mnoho jich netvoří kolonie. Žijí samostatně. Dokonce se i pohybují z místa na místo.

Biologové začali podezřelé Fimbriaphy­llie sledovat. Vyšlo najevo, že mění pohlaví jednou ročně. Nedělají to úplně všechny. Z šestadvace­ti zkoumaných útesů se během osmi let k popsanému triku uchylovalo devatenáct, tedy asi 73 procent.

Bližší studium ukázalo, že během změny se v tělech živočichů tkáň odpovídají­cí varlatům případně vaječníkům postupně zmenšuje. Nakonec ji nahradí opačný typ.

Změna pohlaví ze samčího na samičí a zase zpátky není v přírodě nevídaná. Zvládá ji třeba rybka štětičkove­c malý. Shodou okolností jde o obyvatele korálových útesů v Indo-Pacifiku. Pravidelné přepínání jednou ročně už ale přece jen novinka je.

Při vypouštění pohlavních buněk do vody hrozí značné plýtvání materiálem. Koráli se ho proto snaží zefektivni­t. Většinou se pouští do rozmnožová­ní synchroniz­ovaně. Jako signál, že nadešel správný čas, mohou používat třeba úplněk.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia