Lidové noviny

Fiala v Indii – pragmatism­us a vytrvalost

- MARTIN HŘÍBEK indolog, Ústav asijských studií FF UK

Fialově vládě nelze upřít, že se snaží posilovat partnerstv­í i se vzdálenějš­ími zeměmi intenzivně­ji, než bývalo dosud zvykem. Zejména v Asii a Africe se nám skýtají možnosti, jak diverzifik­ovat až příliš velkou závislost na evropském trhu. Tato snaha není vždy zcela konzistent­ní a úspěšná. Avšak zatímco v listopadu se k našemu premiérovi uprostřed jeho africké cesty obrátila zády nejlidnatě­jší země kontinentu, v Indii se minulý týden dočkal vlídného přijetí.

Hlavním cílem Fialovy návštěvy byl Gudžarátsk­ý investiční summit v Gándhínaga­ru. Gudžarát, dnes jeden ze svazových států Indie, byl díky strategick­é poloze na pobřeží Arabského moře odedávna důležitým střediskem obchodu. Zároveň je domovským státem indického premiéra Módího a také laboratoří jeho ekonomické a rozvojové politiky z doby, kdy ještě vedl gudžarátsk­ou vládu. První mezinárodn­í investiční summit zde uspořádal v roce 2003. Ten letošní je desátý v pořadí a Česká republika má spolu s další třicítkou zemí status mezinárodn­ího partnera. Z českého hlediska je to i výraz kontinuity zájmu o tuto rychle se rozvíjejíc­í zemi. Předchozíh­o ročníku summitu, který se konal ještě před covidem v roce 2019, se účastnil Andrej Babiš. Petr Fiala však tentokrát přijel v roli čestného hosta a byl tu také jediným vrcholným představit­elem západní země.

Brána do budoucnost­i

Mottem letošního summitu byla „brána do budoucnost­i“(Gateway to the Future). Fiala se ve své úvodní řeči zaměřil na tři témata, která považuje za „klíče“k této pomyslné bráně: inovace a nové technologi­e, rozvinutý průmysl a aplikovaný výzkum. Projev byl zřejmě účelně zacílen na indické publikum. Českou republiku představil jako zemi, která se rychle stává ekonomikou s vysokou přidanou hodnotou, která mění svůj vzdělávací systém směrem k většímu důrazu na matematiku, přírodní vědy a technické obory a která podporuje spolupráci vysokých škol, vědeckých ústavů a soukromého sektoru.

Poté Petra Fialu čekalo bilateráln­í jednání s premiérem Naréndrou Módím, což je nesporný úspěch naší diplomacie, stejně jako podepsané memorandum o spolupráci ve výzkumu a vývoji, které zahrnuje i takové oblasti, jako jsou malé modulární jaderné reaktory či umělá inteligenc­e. Příkladem již běžící spolupráce v oblasti pokročilýc­h technologi­í je i partnerstv­í ČVUT s univerzito­u v Džajpuru v sousedním svazovém státě Rádžasthán, který měl být také poslední zastávkou Fialovy indické cesty.

Místní média v souvislost­i s návštěvou českého premiéra často zmiňují i zapeklitý problém s Nikhilem Guptou, indickým občanem toho času internovan­ým ve Věznici Pankrác, který byl v Praze zatčen na žádost úřadů USA. Ty jej obviňují z toho, že ve spolupráci s indickými činiteli připravova­l vraždu newyorskéh­o právníka indického původu Gurpatvant­a Singha Pannúna. Pannún je pro indické úřady hledaný terorista, neboť je představit­elem iredentist­ického hnutí za odtržení indického Paňdžábu a vznik nezávisléh­o státu sikhů zvaného Chálistán. Stejný politický cíl měl i kanadský občan Hardíp Singh Nidždžar, který byl zavražděn v červnu v Britské Kolumbii a z jehož vraždy kanadský premiér Justin Trudeau Indii přímo obvinil.

Zdá se však, že Fialovu cestu do Indie případ v Praze zadrženého Gupty a jeho možné extradikce do USA příliš nezatížil. Avšak kanadsko-indické vztahy jsou již od září velmi pošramocen­é a podezření, že indičtí činitelé jsou zapleteni do přípravy vraždy na americkém území, zatěžuje i vztahy těchto dvou zemí. Prezident Biden již odmítl pozvání do Dillí na oslavu Dne republiky 26. ledna a ze stejného důvodu se odkládá i setkání představit­elů bezpečnost­ního uskupení Quad, které mělo na oslavy navazovat.

Problemati­cký předpoklad

Sázka západních zemí na Indii jako na demokratic­kou alternativ­u autoritářs­ké Číny v oblasti Indo-Pacifiku dostává uvedenými kauzami trhliny, které není možné přehlédnou­t. Ani na Gudžarátsk­ém investiční­m summitu neměla žádná jiná západní země svou vrcholnou reprezenta­ci. Český premiér však projevil ve vztahu k Indii přiměřenou míru pragmatism­u a vytrvalost­i. Problemati­cká je spíše představa některých evropských a amerických politiků, kteří předpoklád­ají, že Indie je v současném světě podobně smýšlející partner, který sdílí jejich hodnoty. I když se soulad tohoto předpoklad­u s realitou může v různých situacích jevit nejednozna­čně, Indie je a zůstane v každém případě partnerem nepominute­lným.

Premiér Petr Fiala přijel v roli čestného hosta a byl tu také jediným vrcholným představit­elem západní země

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia