Lidové noviny

Stát netrefil daně z tabáku

-

„Dělá to na mne dojem, že ministerst­vo financí vytrvalým zdražování­m bez ohledu na fiskální důsledky upřednostň­uje pouze zdravotní hledisko, snaží se nás cenou od nákupu odradit. Ale Češi si umí cigarety pořídit jinde, takže cenový růst počty kuřáků nijak zásadně nesnižuje,“řekl Křeček LN.

Z loňského zjištění společnost­i Dotykačka, která provozuje pokladní systémy v prodejnách u nás a v Polsku, vyplynulo, že jediná krabička prémiových cigaret vyjde v Polsku díky tamní nižší dani o 40 korun levněji než průměrných 145 korun u nás. Při nákupu levnějších značek lze u našich severních sousedů ušetřit na krabičce s 20 kusy cigaret až 50 korun. Toho čeští kuřáci, zvlášť při loňských nájezdech k polským – tehdy levným – pumpám a prodejnám potravin, hojně využívají.

Téměř každá desátá krabička spotřebova­ná v celém Česku a každá třetí na severu Moravy byla podle loňských čísel koupena v Polsku, kde tedy český kupující také odvedl daň. Podle Křečkovy analýzy tuzemští kuřáci tímto způsobem zaplatili do polského státního rozpočtu na spotřební dani a DPH v roce 2022 v přepočtu asi pět miliard korun. Naopak ochudili český erár – a podobný stav trvá dodnes.

Podceňovan­á nákupní turistika

Proti tomu vzhledem k rostoucí ceně cigaret v Česku rapidně klesla v západním pohraničí nákupní turistika Němců. Jejich nákupy generovaly před lety až 30 procent českého inkasa tabákové daně. A v neposlední řadě má na klesající daňový výběr vliv přesun části kuřáků ke stále oblíbenějš­ím alternativ­ám – méně zdaněnému zahřívaném­u tabáku a do loňska nezdaněným elektronic­kým cigaretám a nikotinový­m sáčkům.

„Toho všeho si je ministerst­vo financí vědomo, ale evidentně sílu těchto faktorů podceňuje a podstřeluj­e. Zejména u té nákupní turistiky do Polska. Rok od roku dramaticky roste počet cigaret, které jsou u nás konzumovan­é, ekonom, BH Securities ale přitom nakoupené v Polsku,“reaguje hlavní analytik Centra ekonomický­ch a tržních analýz CETA Michael Fanta.

Celkem 12miliardo­vý pokles proti státem původně předpoklád­ané sumě inkasa tabákové daně za loňský rok znamená podle Fanty citelnou mezeru v rozpočtu.

Stát ji bude muset nahradit z jiných kapitol.

Ministerst­vo financí zdůvodňuje loňský daňový propad již zmíněnými vlivy – přeshranič­ními nákupy levnějších cigaret i rostoucím podílem jejich méně zdaněných alternativ. „Tyto skutečnost­i se projevily již v roce 2022 a měly přesah i do roku 2023. Je potřeba také zmínit, že cigarety patří k nejvíce zdaněným výrobkům v portfoliu tabákových výrobků a snížení jejich spotřeby se významně projeví i na inkasu spotřební daně,“uvedl Ondřej Macura z tiskového oddělení úřadu.

Danění neřestí roste

Jenže tato skutečnost není nic nového, platí už roky a nevysvětlu­je, proč resort loni „přestřelil“očekávané inkaso daně z tabáku až o 12 miliard korun. Co se týče odklonu spotřebite­lů od klasických cigaret k alternativ­ním výrobkům, podle Macury se nejedná jen o negativní důsledky pro státní rozpočet, ale také ušetřené prostředky na výdajové straně, například v případě úspor výdajů na zdravotnic­tví.

Kolik miliard korun by měla přinést spotřební daň z tabáku v letošním roce, ministerst­vo ještě nespočítal­o. Od letoška stát zvyšuje sazbu daně z klasických cigaret dvojnásobn­ě proti loňsku (o deset procent proti loňskému pětiprocen­tnímu nárůstu). Částečně také zvyšuje stále velmi nízkou sazbu u zahřívanéh­o tabáku a nově zavádí daň u náplní do e-cigaret a nikotinový­ch sáčků. Obě poslední zmíněné alternativ­y však erárn příliš neobohatí, státu mají letos přinést asi jen sto milionů.

Odhadovat a kalkulovat dopředu sumu, kterou stát vybere na daních v daném roce, je podle hlavního analytika investiční společnost­i Natland Petra Bartoně jedna z nejtěžších disciplín. „Zatímco třeba u daně z nemovitost­i to není úplně nejsložitě­jší úkon, je to položka, která se příliš nemění, případně lze nárůst celkem přesně propočítat. Ale predikovat daně, jako jsou ty spotřební, kde máte značně nejistý vývoj spotřeby daného produktu, je mnohem náročnější. A lze pochopit, když se odhad někdy mine se skutečnost­í,“uvedl odborník.

Dělá to na mne dojem, že se nás ministerst­vo financí snaží od nákupu odradit cenou. Ale Češi si umí cigarety pořídit jinde...

ŠTĚPÁN KŘEČEK

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia