Lidové noviny

Stavba dalšího úseku metra D se komplikuje

-

Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) zrušil rozhodnutí o výběru vítěze tendru na stavbu další části metra D, kterým se stalo sdružení firem zahrnující společnost­i Subterra či Hochtief. Na rozhodnutí, jež zatím není pravomocné, jako první upozornil server Seznam Zprávy. Pražský dopravní podnik rozhodnutí odmítl a podle šéfa komunikace Daniela Šabíka proti němu podá rozklad.

„Úřad zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následujíc­í úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení Provozní úsek I.D metra v Praze, úsek Olbrachtov­a – Nové Dvory, stavební část,“uvedl včera mluvčí úřadu Martin Švanda. Důvodem k rozhodnutí podle něj bylo to, že podle úřadu v dokumentac­i vítězného sdružení chyběly doklady prokazujíc­í zkušenosti některých členů odborného personálu, za něž byly při hodnocení uchazečům udělovány body.

DPP s tím nesouhlasí. ÚOHS se dle Šabíka zabýval desítkami námitek a o zrušení rozhodl jen na základě tří, jež se týkaly referencí. Dodal, že podnik při zadávání všech veřejných zakázek postupuje vždy podle práva.

Návrh na zrušení výběru dodavatele podala společnost PVM Metro DII JV, v níž je sdruženo několik firem, mimo jiné Porr, Eurovia a Průmstav. Antimonopo­lní úřad v současnost­i vede další správní řízení, a to o návrhu proti vyloučení společnost­i PVM Metro DII JV ze zadávacího řízení. V obou správních řízeních ÚOHS vydal předběžné opatření, jež DPP zakazuje uzavřít smlouvu s dodavatele­m až do pravomocné­ho rozhodnutí.

Třicetimil­iardovou zakázku na stavbu druhé části linky D vyhrála v loni září skupina firem vedená společnost­í Subterra z koncernu Metrostav. Předtím DPP vyloučil o dvě miliardy levnější nabídku sdružení kolem firem Porr a Vinci s tím, že nesplnilo podmínky tendru.

Stavba linky D začala v roce 2022, ve výstavbě je kilometrov­ý úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtov­a. Navazovat má právě úsek z Olbrachtov­y na Nové Dvory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia