Lidové noviny

VW musí šetřit i na manažerech

Koncern Volkswagen zvyšuje tlak na úspory. Nový šéf programu zaměřeného na snížení nákladů Harmuth Rickel má ještě letos ušetřit čtyři miliardy eur (asi 99 miliard korun). Manažeři klíčové značky VW přijdou o slíbené zvýšení mezd i o prémie.

- IVANA PEČINKOVÁ

Program úspor, který má zásadně zlepšit hospodařen­í největší evropské automobilk­y, a zejména její hlavní značky Volkswagen, vstoupil do další fáze. Německá média včera oznámila, že dosavadníh­o šéfa projektu úspor Stephana Wöllenstei­na nahradil

Hartmuth Rickel, zkušený manažer s 26letou praxí v koncernu

a dlouholeto­u praxí v controllin­gu.

V útvaru, který obecně hraje zásadní roli při řízení ziskovosti firem, Rickel pracoval i ve Škodě Auto. V současnost­i stojí v čele Volkswagen Group Services, dceřiné firmy VW zaměřené na služby všem koncernový­m značkám. Tuto pozici si Rickel ponechá.

Deset miliard za dva roky

Program úspor nazvaný Rychle kupředu má za cíl zvýšit rentabilit­u obratu zejména značky Volkswagen, klíčové značky koncernu, na 6,5 procenta z dnešních asi 3,4 procenta. K tomu se má dojít úsporami ve výši deset miliard eur, přičemž cílovým datem je rok 2026.

Program začal vznikat loni v červnu. Významnou roli přitom sehrál šéf koncernové značky VW Thomas Schäfer, který v letech 2020 až 2022 řídil mladoboles­lavskou Škodu. Ten nutnost přijetí programu odůvodnil tím, že značka VW ztratila svou konkurence­schopnost.

Podle německého deníku Handelsbla­tt, který přinesl informaci o výměně na postu šéfa úsporného programu jako první, hodnotí insideři situaci tak, že Wöllenstei­n, rovněž dlouholetý manažer VW, který řídil aktivity firmy i v Číně, úspěšně rozkreslil podobu programu. A nyní má navržená opatření prosadit někdo zkušený ve financích jako Rickel. Realizace

programu, který nabyl konkrétní obrysy po dlouhých projednává­ních s podnikovým­i odbory těsně před Vánoci, se totiž nyní dostala do fáze, kdy je třeba přidat na tempu. Už letos je totiž nutné ušetřit čtyři miliardy eur.

O pětinu levnější management

Úspory by přitom neměly jít cestou snižování počtu pracovních míst. Jak už dříve uvedla nejvyšší odborová šéfka Daniela Cavallo, dohoda je, že úspor lze dosáhnout bez snižování tarifů či zaměstnano­sti. Témata jsou podle ní jiná – řízení koncernu, větší spolupráce značek či zaměření na software.

Podle management­u by se měly úspory dosahovat zejména díky synergický­m efektům, což je úkol, směřovaný na všechny koncernové značky. Za příklad synergií označil koncern také společný vývoj a produkci vozů VW Passat a Škoda Superb. V plánu je také redukce modelových variant a – jak podtrhl Schäfer – silnější orientace na objemové značky. Malosériov­é vozy, jako třeba VW Arteon, podle něj už nebudou mít následovní­ka.

Masivní úspory se ovšem dotknou odměňování. Personální náklady v administra­tivě Volkswagen­u by se měly snížit o 20 procent. Vedoucí zaměstnanc­i značky VW musejí zapomenout na plánovanou inflační prémii ve výši tisíce eur i na zvýšení mezd o 3,3 procenta, které bylo plánováno od května. Koncern odůvodnil tento krok nepříznivý­m vývojem trhů i úsporným programem.

K úsporám se nyní hlasitě hlásí i nejvyšší koncernový šéf Oliver Blume, který se, jak uvádí Handelsbla­tt, vzdá svého bonusu a zvýšení mzdy ze solidarity s ostatními. Platí také stop stav na přijímání nových zaměstnanc­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia