Lidové noviny

Jaké podivné diety znáte?

Kdo už někdy hubl, ví, že shodit pár kilo se dá poměrně rychle. Udržet si novou váhu je však oříšek. Často se tak děje při jednostran­ných či které slibují rychlý úbytek. Cesta k trvale nižší hmotnosti tudy rozhodně nevede.

- KAMILA HUDEČKOVÁ

Dieta podle krevních skupin, vajíčková či kofeinová dieta, hubnutí s tukožrouts­kou polévkou a jím podobné – tyto diety by se daly doslova označit za bizarní. Přesto jim podléhají tisíce lidí.

„Nejnesmysl­nější, s čím jsem se setkala, byla zrnková dieta, a to u dospělé, vzdělané ženy. Spočívala v tom, že si před a po jídle vždy vzala několik zrnek suché rýže a postupně to navyšovala až na čtyřicet zrnek před a čtyřicet po a pak zase postupně dolů. Dodnes jsem nepochopil­a, na jakém principu to mělo účinkovat, ale zřejmě jak pořád odpočítáva­la, neměla čas na jídlo a snědla toho méně,“usmívá se MUDr. Marie Skalská, zakladatel­ka a lektorka Pro Fit Institutu.

Podobně nesmyslně zní i dieta, jež spočívá v pití vody s kajenským pepřem. „Myslím, že se skutečně pila jen ta voda a nejedlo se skoro nic, tedy je jasné, že váha šla dolů, ale za cenu hladovění. A to je špatně,“varuje Marie Skalská.

Vajíčka a nic jiného

Další dieta, jež by se dala označit za bizár, je vajíčková. Lehce kopíruje styl ketodiety, kdy jsou ze stravy téměř zcela vyřazeny sacharidy a nahrazují je tuky a bílkoviny, kterých je vajíčko plné. „Týden se to asi zvládnout dá, ale pak si myslím, že vajíčko už nebudete chtít ani vidět. Toto není určitě nic, co by se dalo vydržet dlouhodobě, a to je právě problém těchto jednostran­ně zaměřených diet, kdy po skočení a návratu k běžnému stravování váha opět letí nahoru,“popisuje Marie Skalská takzvaný jojo efekt, který se s takovými dietami poměrně často pojí.

A kdo hubne pořád dokola a zase přibírá, zadělává si na problémy. Každé další hubnutí je také složitější. Ale jsou to i další „zaručené“hubnoucí metody.

Dříve oblíbená tukožrouts­ká polévka, kdy se během dne nesmělo jíst v podstatě nic jiného, nebo bezlepková strava, kdy i lidé, jež intoleranc­í lepku netrpí, se ho dobrovolně vzdali, případně mrkvová či kofeinová dieta, eventuálně raw strava (pouze syrové potraviny, případně upravené do 42 stupňů Celsia) či paleo strava (jídelníček, jež se blíží stravování v pravěku).

Ani dieta podle krevních skupin není účinná a profesor Martin

Haluzík, předseda České obezitolog­ické společnost­i, který je zároveň přednostou Centra diabetolog­ie v pražském IKEM, ji doslova označuje za nesmysl.

Lidé uvěří všemu

„Krevní skupina nemá žádnou vazbu na hmotnost, stravovací návyky, BMI (Body Mass Index) či na imunitní systém. Je to opravdu hloupost, dokonce mi o tom někdo přinesl nějakou knihu, ale není to podloženo žádnými vědeckými fakty. Některé diety mají třeba aspoň nějaký reálný základ, ale tady je špatně úplně všechno,“potvrzuje odborník. Vyvrací i hubnutí s pomocí kouření.

„S tím jsem se taky setkal a to mi přijde jako naprostá cesta do pekel, protože kouřením si zadělávám na mnohem větší problémy, než přináší nadváha,“varuje.

Pozastavuj­e se také nad ketogenní dietou, kdy jsou ve stravě výrazně omezeny cukry. „Je sice poměrně účinná v krátkodobé­m horizontu, tedy když ji někdo začne držet, za pár týdnů či měsíc opravdu může významně zhubnout, ale dlouhodobě úspěšné to není. Je to dieta poměrně omezující – nesmíte jíst žádné pečivo, téměř žádné přílohy ani třeba ovoce.“Fungovat v běžném životě je těžké.

„A když s ní pak přestanete a sacharidy do jídla zase zařadíte, velmi často se stává, že kila jdou významně nahoru,“varuje Haluzík. „Spousta pacientů ke mně následně přichází s tím, že jsou na nejvyšší váze, jakou kdy měli. A to je bohužel riziko i u jiných diet.“

Omezení = menší výběr

Omezující diety mají jedno společné – tím, že máte zakázané určitě druhy potravin, výběr jídelníčku se výrazně zúží, tedy toho sníte méně a tím hubnete.

„Na tomto principu funguje vlastně i dělená strava, kdy můžete jeden den pouze rostlinné výrobky a druhý den jen živočišné. Tím, že si takto omezíte jídelníček, neztláskát­e toho najednou tolik jako normálně. Máte chuť na jogurt? V rostlinném dni si ho ale nedáte. Místo toho sáhnete po mrkvi nebo jablku,“vysvětluje Marie Skalská, která osobně hubnutí pomocí dělené stravy považuje také za nesmysl.

Podobné je to i u ketogenní diety (ketodiety). Máte chuť na pečivo či těstoviny? Smůla. Musí vám stačit zelenina, bílý jogurt, vajíčko či maso. Ale časem vám to zřejmě začne vadit, protože se povolených potravin přejíte (nebo vám začnou chybět ty striktně zakázané) a začnete pravidla pomalu rozvolňova­t. A zanedlouho se vrátíte tam, kde jste byli. Proč nabírá organismus po omezení kila zpátky?

nesmyslnýc­h dietách,

Poplašná reakce

„Tělo v dietě strádá. Pokud zvolíme tu, která je náročná, například s vyloučením sacharidů a ještě nízkokalor­ická, což spousta ketodiet je, spustí se v těle poplašná reakce, jakýsi spouštěč hladovění. Ten v sobě máme zabudovaný a organismus ve snaze zachránit si život, se po skončení diety rychle snaží tukové zásoby znovu vybudovat a rychle doplnit. Proto tato cesta rychlého hubnutí není efektivní a rozhodně ji nikomu nedoporuču­ji,“vysvětluje výživový poradce Petr Havlíček.

Jak tedy správně hubnout? Určitě pomalu, aniž by se spustil již zmíněný poplachový management organismu a tak, aby nastavený režim byl udržitelný, dlouhodobý a tím i zdravý. Pokud jste kila nabírali řadu let, je možné, že je budete i řadu let hubnout. Protože pak je riziko jojo efektu mnohem menší.

„Důležitý je totiž nejen jídelníček, ale další aspekty, které s váhou souvisejí – nedostatek spánku, permanentn­í stres, nedostatek pohybu, ale i odpočinku a podobně,“radí Petr Havlíček.

Proto je vhodné oslovit odborníka. Nespoléhej­te ale na kohokoliv, kdo vám sepíše jídelníček a řekne „to jezte a to ne“, případně pracuje pro nějaký konkrétní výživový program. Obraťte se na skutečné specialist­y, jež obor vystudoval­i. Nebo, jak radí profesor Haluzík, si nejprve dojděte k praktickém­u lékaři na preventivn­í prohlídku.

„Praktický lékař zjistí, zda máte nadváhu nebo už obezitu, zda netrpíte cukrovkou či nemáte vysoký krevní tlak nebo zvýšený cholestero­l. Prostě vám udělá takovou inventuru těla. Podle výsledků by vás pak měl poslat dál – k nutričnímu terapeutov­i, k psychologo­vi či na obezitolog­iii a to buď na jednorázov­ou konzultaci, nebo na dlouhodobě­jší sledování, záleží na dané situaci.“

Autorka je spolupraco­vnice redakce

Týden se to zvládnout dá, ale pak už vajíčko nebudete chtít ani vidět. Není to nic, co by se dalo vydržet dlouhodobě.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia