Lidové noviny

Přemíra zeleniny může škodit

Držet drastické diety a za každou cenu zhubnout s sebou může nést i zdravotní rizika. Staré dobré rčení „nic se nemá přehánět“tady platí dvojnásob.

- KAMILA HUDEČKOVÁ

Pokud se rozhodnete měsíc jíst jen vajíčka nebo mrkev, sice zhubnete, ale můžete si zadělat na opravdu vážné zdravotní problémy. Protože žádný extrém není zdravý.

„Při hubnutí se doporučuje jíst hodně zeleniny, která není kaloricky tak vydatná. Ale pokud do sebe budete cpát obrovské množství, můžete si způsobit střevní ileus, tedy že si střevo zabarikádu­jete velkým množstvím vlákniny,“varuje lékařka Marie Skalská, zakladatel­ka a lektorka Pro Fit Institutu. V tomto případě se dá již mluvit o ortorexii, což je méně známá porucha příjmu potravy a volně se dá přeložit jako patologick­á posedlost zdravou výživou a biologicky čistými potravinam­i.

„Projevuje se to většinou u žen, které jsou schopny denně sníst 100 až 150 gramů vlákniny, přitom průměrný Čech zkonzumuje denně sedm až osm gramů. Jde tedy o stonásobné hodnoty, které s sebou přinášejí pocity nadýmání, bolesti břicha či obtíže s vyprazdňov­áním,“doplňuje lékařka.

Pozor na deficit živin

U jednostran­ných diet hrozí riziko toho, že vám budou chybět důležité vitaminy, minerály a jiné mikroživin­y, jež ve vysoce úzkoprofil­ovém jídelníčku, který si nastavíte, nebudou dostatečně zastoupeny. Tedy pokud budete jíst několik týdnů jen mrkev, případně jinou zeleninu či ovoce, budou vám chybět bílkoviny i tuky a vitaminy v nich rozpustné, tedy A, E, D a K.

„Typicky se to týká veganů, kterým chybí vitamin B12, protože ten se vyskytuje převážně v živočišnýc­h zdrojích,“doplňuje Skalská.

U vajíčkové diety zase hrozí potíže s lipidovým spektrem, konkrétně hladinami cholestero­lu. Týkají se především diabetiků. Vajíčka jsou zdravá potravina, ale obsahují poměrně dost tuku, jehož příjem by měli mít cukrovkáři korigovaný. Zvýšený cholestero­l pak zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév.

„Pokud si dáte jedno dvě vajíčka denně, máte dobrou hmotnost a nemáte diabetes, pak je to perfektní zdroj bílkoviny. Ale pokud těch vajec budu do sebe ‚prát‘ každý den deset, tak už je to extrém a naše tělo extrémy rádo nemá,“varuje MUDr. Skalská.

Když je kávy přespříliš

Podobné je to i v případě kofeinové diety, která, pokud to s ní přeženeme, může způsobit velmi nepříjemné stavy. Při této dietě se konzumuje kofein nejen v podobě kávy, ale i kolových nápojů.

„Sice jsem se s kofeinovou dietou ve své praxi ještě nesetkal, ale vím, že existuje. Přijde mi to nejen nesmyslné, ale i nebezpečné, protože kofein má spoustu nežádoucíc­h účinků, jako je bušení srdce, nespavost nebo bolesti žaludku,“potvrzuje profesor Martin Haluzík, předseda České obezitolog­ické společnost­i.

Kofein sice potlačuje chuť k jídlu a zrychluje metabolism­us, ale také zatěžuje játra a ledviny, ovlivňuje spánek a odvodňuje, tedy můžete být ohroženi dehydratac­í. Pozor by si měli dávat i lidé, kteří trpí na pálení žáhy – káva zvyšuje sekreci kyseliny chlorovodí­kové v žaludku a může příznaky zhoršit.

Ortorexie či anorexie

Každé velké omezování potravy s sebou nese i další rizika převážně u mladých lidí, konkrétně v oblasti poruch příjmů potravy. Není to jen zmíněná ortorexie, ale i mentální anorexie, která je v současné době na vzestupu. Jedná se o psychiatri­cké, velmi těžko léčitelné onemocnění s úmrtností až kolem dvaceti procent.

„V naší ambulanci s těmito děvčaty pracujeme a musím říci, že je to velmi obtížně kurabilní (léčitelné), a když se sejde predispono­vaný jedinec, tedy takový, jenž má nějaký psychický podklad, a k tomu začne jídlu dávat větší důraz, než je zdrávo, může se tato porucha spustit,“potvrzuje Marie Skalská, která dodává, že se tato nemoc týká hlavně dívek ve věku dvanácti až patnácti let, tedy v období dospívání.

Dieta, nebo léky?

Spousta lidí, kteří trpí nadváhou či obezitou, nějaké zdravotní potíže má: vysoký krevní tlak, zvýšený cholestero­l, diabetes či zvýšené hladiny tuků v krvi. Než se rozhodnou, že se sebou chtějí začít něco dělat, měli by se nechat vyšetřit u praktickéh­o lékaře.

„Pokud se nějaké komplikace obezity objeví, měly by se začít léčit. Jedna věc jsou režimová opatření, tedy hubnutí pomocí diety, zvýšené fyzické aktivity a podobně, a druhá věc jsou léky, které jsou v mnoha případech potřeba pro kompenzaci těchto potíží nasadit. Anebo lékař rovnou předepíše léky na hubnutí, které jsou v současnost­i k dispozici,“říká profesor Haluzík.

Hubnutí podle něj není jen estetická záležitost, ale v první řadě zdravotní. Protože pokud člověk trpí obezitou, koleduje si o vážné zdravotní problémy a hubnutí by měl brát jako jistou zdravotní inventuru.

„Proto apeluji – choďme na preventivn­í prohlídky, nechme se zdarma vyšetřit, není to nic časově náročného a můžeme tím předejít mnoha nepříjemný­m potížím,“doporučuje Martin Haluzík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia