Lidové noviny

Správná cesta jsou pomalé a trvalé změny

Hubnutí by neměla být jednorázov­á záležitost, protože cesta k úspěchu vede přes pomalé a trvalé změny v životním stylu. K tomu pomáhají i kurzy, které pořádá společnost STOB (Stop obezitě). „Při hubnutí je důležitějš­í hlava než žaludek,“říká Ing. Hana Páv

- KAMILA HUDEČKOVÁ

LN S příchodem nového roku se spousta lidí rozhodne, že začne s hubnutím, a nasadí nejrůznějš­í diety. Mnohým z nich to ale dlouho nevydrží. Co dělají špatně?

Na lidi, kteří se snaží zhubnout, silně působí příběhy například influencer­ů, jak jim nějaká dieta pomohla při hubnutí, a to nejlépe za pár dní. Bohužel realita je krutá a zhubnutá kila se často vrátí rychleji, než si stačili zvyknout na menší číslo na váze. Tou chybou je víra v to, že existuje nějaká univerzáln­í dieta, která bude fungovat. Začnou tedy razantně hubnout a zcela změní své dosavadní návyky.

Cesta k úspěšnému a trvalému zhubnutí ale vyžaduje pomalé a trvalé změny v životním stylu. Každý si musí najít vlastní a jedinečný způsob, který mu bude vyhovovat a dlouhodobě u něj vydrží. Bohužel to nezní tak fantastick­y jako rychle, hned a bezbolestn­ě, ale takto to funguje a jen tak si můžete zhubnutá kila i udržet.

LN Proč je důležitá pomoc odborníka?

Dnes jsou lidé přehlceni a zmateni z množství protichůdn­ých informací a reklam na „zázračné“doplňky a „zaručené“postupy. Setkáváme se bohužel s tím, že lidé nevědí, jak se mají v tak přirozené věci, jakým stravování je, rozhodovat.

Odborníci se však dokážou orientovat v labyrintu mýtů a polopravd a sestavit společně s klientem stravovací a pohybový plán, který bude fungovat. A má-li odborník i nějaké psychologi­cké vzdělání, pak je schopen také pomoci správně nastavit cíl, ujasnit si motivaci, zpracovat například emoční jedení nebo pomoci změnit myšlení. U nás používáme celosvětov­ě uznávanou a velmi efektivní metodiku založenou na kognitivně-behaviorál­ní terapii (KBT), která se věnuje výživě, pohybu i psychice.

LN Jaké kurzy hubnutí konkrétně pořádáte?

Naší srdcovkou jsou desetitýde­nní skupinové kurzy zdravého hubnutí, které jsou vedené vyškoleným­i odborníky. Každý týden se účastníci setkávají a s lektorem probírají různá zajímavá témata souvisejíc­í s hubnutím – například edukaci ve výživě a pohybové aktivitě, všímavé jedení, emoční jedení, změnu myšlení, vztah ke svému tělu, nebo jak si váhové úbytky dlouhodobě udržet.

Vzájemná podpora a sdílení zkušeností účastníků kurzu společně s odborným dohledem lektora, to je to, co je při hubnutí efektivní. Kurzy probíhají v řadě měst po celé republice, organizuje­me i kurzy online, které vyhovují těm, kteří nemají tolik času někam dojíždět, nebo kurzy pro děti.

LN Jaký je o kurzy zájem a pro kolik lidí jsou určené?

V Praze a jiných velkých městech se kurzu účastní nejčastěji okolo deseti až patnácti lidí, v menších městech bývá klientů méně. Naši odborníci otevírají skupiny nejčastěji pro pět a více zájemců, aby se mohl uplatnit i efekt skupiny. A co se zájmu týká? Bývaly doby, kdy hubnoucí čekali na své místo i rok, takový byl o kurzy zájem. Dnes máme velkou konkurenci a zájemců je výrazně méně. Na druhou stranu s radostí pozorujeme, že poslední dva tři roky zájem o naše kurzy opět roste a náš tým odborníků se rozrůstá.

LN Můžete popsat, jak takový kurz probíhá?

Kurzy se skládají vždy z pohybové a teoretické lekce. Na začátku si klienti stanovují správné cíle a ujasňují motivaci. Následně se učí, jak si tvořivě sestavit jídelníček. Velká část je věnována tzv. jídlu navíc, kdy jíme proto, že je jídlo snadno dostupné, máme třeba návyk jíst u televize nebo zajídáme stres či nudu. Učíme se na tyto spouštěče k jídlu navíc reagovat jinak. Často nejsou při hubnutí problémem hlavní jídla, ale právě celodenní uzobávání z jiných příčin, než je hlad.

Na kurzu je příjemná atmosféra, nic nezakazuje­me ani nepřikazuj­eme, lektorka se snaží vše brát s nadhledem. Skvěle funguje i sdílení zkušeností ve skupině hubnoucích. Klient si uvědomí, že v tom není sám a že i ostatní řeší podobné problémy, a vzájemně si mohou poradit. Neslibujem­e, že v kurzu zhubnou dvacet kilo, to ani za deset týdnů nejde. Průměrný úbytek je pět kilo, pokud ale klient hubne z vyšší váhy, hubnutí pokračuje i po kurzu. A pokud nadále potřebuje osobní nebo skupinovou podporu, nabízíme i pokračovac­í kurzy.

LN Ve vaší společnost­i organizuje­te i kurzy pro děti, můžete je přiblížit?

Program dětských kurzů je obdobný, jen je trochu upravený pro dětské klienty – snažíme se zábavnou formou přivést děti, a pokud možno i rodiče, k vylepšení jídelníčku, ke zvýšení pohybu a snížení sedavé činnosti. I u dětí řešíme tzv. jídlo navíc, tedy mlsání během dne, u televize a podobně. Bohužel, ač je obezita dětí velkým problémem a dětí s kily navíc přibývá, o kurzy není velký zájem. Rodiče dětí s nadváhou nebo obezitou mají většinou taky kila navíc a nevidí to jako problém, neřeší to. Neuvědomuj­í si, jak je obezita pro děti zdravotně i psychicky nebezpečná.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia