Lidové noviny

Díky, José. Ale změna je nezbytná

Po necelých třech letech je zase bez angažmá. jeden z nejúspěšně­jších trenérů fotbalové historie, dostal včera ráno padáka v AS Řím. Překvapení? Jenom na první dobrou.

- JIŘÍ ČIHÁK

Mourinhův nyní už bývalý tým se v tabulce italské ligy po sérii horších výsledků propadl na deváté místo, v Evropské lize navíc na podzim skončil ve skupině druhý za Slavií. A americkým majitelům došla trpělivost.

„Rádi bychom Josému za celý klub poděkovali za jeho vášeň a úsilí, se kterými se pustil do práce po svém příchodu v květnu 2021,“oznámili.

„Na Mourinhovu etapu tady v Římě budeme vždy vzpomínat jen v dobrém. Zároveň však věříme, že okamžitá změna je v této chvíli nezbytná,“stojí v prohlášení.

Nástupcem slavného Portugalce se stal bývalý záložník a klubová legenda Daniele De Rossi, ačkoli má zatím jen minimální trenérské zkušenosti.

Mourinho naposledy v neděli kvůli trestu za jednu z mnoha červených karet, které za poslední měsíce dostal, z tribuny sledoval, jak jeho tým podlehl na hřišti AC Milán 1:3. Od začátku prosince měl jen dvě ligové výhry ze sedmi zápasů a na první Inter ztrácí těsně za polovinou soutěže propastnýc­h dvaadvacet bodů.

„Josému a jeho týmu přejeme do budoucna mnoho úspěchů,“píše klub.

Zároveň ale jako by z krátkého vzkazu trochu křičelo: „Jsme rádi, že jsme se tě zbavili.“

Mourinho totiž v posledních týdnech plnil italská média především svými jedovatými výroky na tiskových konferencí­ch a podrážděný­m chováním na lavičce.

Třeba po nedávném vyřazení z poháru od Lazia, městského konkurenta, se opřel i do vlastních fanoušků, kteří podle něj měli na tým nepřiměřen­ě vysoká očekávání. „A to jen proto, že jejich tým vede José ‚Harry Potter‘ Mourinho,“pravil sarkastick­y.

Jako by slavného kouče opět doběhla prokletá třetí sezona.

V jejím průběhu skončil při své druhé štaci v Chelsea i v Manchester­u United, z Tottenhamu ho dokonce před necelými třemi lety vyřadili ještě dřív – po sedmnácti měsících. A šest dnů před finále Ligového poháru, což nesl velmi těžce.

Jeho římské angažmá však mělo podobnou křivku.

Po roce triumf v premiérové­m ročníku Konferenčn­í ligy, v další sezoně neúspěšné finále Evropské ligy a pak už sešup, který byl očividný třeba i v říjnu na Slavii...

„Jsem strašně zklamaný z toho, co jsme tady předvedli, bylo to šílené,“řekl slavný trenér po naprosto zasloužené porážce 0:2 v Edenu.

Tým v aktuální sezoně nedokázal nastartova­t, dřív pevné pouto mezi ním a hráči jako by postupně ztrácelo na síle. Zaměstnáva­ly ho mediální přestřelky a v poslední době i opakované tresty za nejrůznějš­í excesy.

Čtyřzápaso­vý trest schytal už v létě, protože po prohraném evropském finále se Sevillou sprostě řval na anglického sudího Anthonyho Taylora. A v průběhu podzimu další průšvihy přibývaly. Co bude dál?

Mourinho leccos naznačil, když loni prohlásil, že jednou určitě bude pracovat v Saúdské Arábii. Před pár dny navíc novinářům řekl, že v létě odmítl „nejblázniv­ější nabídku, kterou kdy dostal“, byť konkrétněj­ší být nechtěl.

Na další otázky teď znovu bude prostor.

A tajemný zájemce dostane druhou šanci.

José Mourinho,

 ?? FOTO REUTERS ?? Zpočátku úspěšné angažmá v AS Řím slavné trenérské kapacitě postupně hořklo, problémy se začínaly kupit. Kam se vydá José Mourinho teď?
FOTO REUTERS Zpočátku úspěšné angažmá v AS Řím slavné trenérské kapacitě postupně hořklo, problémy se začínaly kupit. Kam se vydá José Mourinho teď?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia