Lidové noviny

Místo grandslamů soud?

Podruhé čelí obvinění z napadení ženy. Alexander Zverev však stále září na kurtu

- MARKÉTA PLŠKOVÁ

Vypadá spokojeně. Včera na Australian Open otočil duel prvního kola, předtím významně pomohl německému týmu k titulu na United Cupu a sám se vyhřívá na šestém místě světového žebříčku. Tenista Alexander Zverev navíc zvládl těžký návrat po zranění.

Prostě sportovní idylka.

Až na to, že Němec zároveň čelí závažnému obvinění z fyzického napadení bývalé přítelkyně. Navíc ne poprvé. Jenže teď mu hrozí až pět let vězení, o jeho osudu bude letos rozhodovat soud.

A to v době, kdy by měl bojovat na antukovém Roland Garros a travnatém Wimbledonu. A především se připravova­t na obhajobu olympijské­ho zlata.

Už loni v listopadu mu soud udělil pokutu v přepočtu jedenáct milionů korun, proti čemuž se 26letý tenista odvolal. Rozsudek padne po osmi sezeních, která se uskuteční v rozmezí 31. května až 19. července 2024.

Zverev k soudu osobně nemusí, může se však stát, že bude v době grandslamů kvůli výpovědi přece jen předvolán.

Z fyzického napadení ho obvinila bývalá přítelkyně Brenda Pateaová, se kterou má Zverev malou dceru. Už v době těhotenstv­í spolu však neudržoval­i kontakt.

Pateaová uvedla, že ji tenista během jedné z hádek hodil na zeď a škrtil. Její výpověď zveřejnily německé noviny Süddeutsch­e Zeitung, které byly později nuceny článek stáhnout.

„Je to blbost,“komentoval situaci Zverev, přičemž doslovná citace by se dala přeložit mnohem ostřejším slovem. „Každý, kdo má aspoň polostanda­rdní úroveň IQ, ví, o čem to celé je.“

Pateaová ale není jediná, kdo takovou zkušenost se Zverevem popsal. Podobnou příhodu předtím líčila i jiná tenistova bývalá přítelkyně Olga Šarypovová, kterou Zverev údajně bil a dusil polštářem. Před US Open 2019 měla Šarypovová utéct z hotelu a později se kvůli fyzickému i duševnímu týrání dokonce pokusit o sebevraždu.

Patnáctimě­síční vyšetřován­í však nepřineslo dostatek důkazů a případ byl loni v lednu uzavřen.

Rovněž mužská tenisová asociace ATP nenalezla důvody k zahájení discipliná­rního řízení.

Zverev tak může dál objíždět turnaje a zářit na tenisových kurtech. Ve třetím kole Australian Open se mu rýsuje duel s českou jedničkou Jiřím Lehečkou.

„Není dobré, že hráč, který čelí tak závažnému obvinění, je bez omezení vyzdvihová­n a promován,“myslí si ženská světová jednička Iga Šwiateková. „Ale nejsem člověk, který by měl tento případ jakkoliv soudit.“

Další kontroverz­i v dění kolem Zvereva vzbudil Netflix, který mu věnoval celou epizodu tenisového dokumentu Break Point, ve 46 minut dlouhém díle ale nepadne o závažném obvinění jediná zmínka.

Epizoda místo toho vypráví o německém tenistovi jako o navrátilci s nedokončen­ou misí. V záběrech vyzdvihuje jeho agresivní hru a nezdolné ego. Jednoduše řečeno, dokonalé PR pro někoho, kdo potřebuje očistit jméno.

Samozřejmě že dokud nebude jasno, musí se u Zvereva ctít presumpce neviny. ATP už se však učí, jak s podobnými případy příště pracovat. „Musíme být obezřetněj­ší,“sdělil generální ředitel Massimo Calvelli.

 ?? FOTO ČTK ?? V Melbourne. Alexander Zverev po úvodní výhře na Australian Open.
FOTO ČTK V Melbourne. Alexander Zverev po úvodní výhře na Australian Open.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia