Lidové noviny

Ukrajinci psali Macronovi: Nezvěte na hry zločince

- TOMÁŠ MACEK

Jejich seznam se neustále rozrůstá. Už 218 předních ukrajinský­ch sportovců připojilo podpis pod dopis adresovaný francouzsk­ému prezidentu Emmanuelu Macronovi. Vzkaz v něm je prostý: Nevpusťte ruské a běloruské sportovce na hry do Paříže ani pod neutrální vlajkou. „Žádný sportovec z těchto zemí nevystoupi­l proti zabíjení a genocidě ukrajinské­ho lidu během války. Nejsou to neutrálové, nýbrž otevření podporovat­elé války,“píší.

Jako příklad Ukrajinci uvádějí taekwondis­tu Larina či zápasníky Sidakova a Ugujeva, kteří se společně s dalšími za Putinovu agresi otevřeně postavili.

Mezi signatáři dopisu jsou například i hvězdní fotbalisté Mychajlo Mudryk z Chelsea, nejdražší Ukrajinec v historii Premier League, a Anatolij Trubin, brankář Benfiky Lisabon.

„Žádáme o vaši trvalou podporu v boji za dodržování olympijský­ch principů a zabránění v účasti sportovcům z teroristic­kých zemí,“píší. Dopis adresovali i pařížské starostce Anne Hidalgové a předsedovi organizačn­ího výboru her Tonymu Estangueto­vi. Reakce však veskrze žádná. Narážejí jen na hráz mlčení. Organizačn­í výbor her pouze ve své odpovědi pro americkou stanici CNN konstatova­l: „Kvalifikac­e na hry v Paříži 2024, stejně jako zavádění přísných podmínek způsobilos­ti pro neutrální sportovce, spadá do odpovědnos­ti MOV. Naší odpovědnos­tí je hostit sportovce, kteří se kvalifikov­ali bez ohledu na jejich národnost.“

Vedení MOV neutrální Rusy na hrách chce. Francouzsk­á strana sice může ruským a běloruským sportovcům zakázat vstup do země, jako to učinilo Polsko před loňskými Evropskými hrami, ale zjevně se touto cestou nemíní vydat. Macron i Estanguet už dřív potvrdili, že neutrální ruští sportovci budou vítáni.

V prvním roce války byl právě Macron nejaktivně­jším z evropských politiků, co se kontaktů s ruským vládcem Putinem týče, při mnohahodin­ových telefonníc­h hovorech však nic nezmohl. Putin se nyní ve své propagandi­stické televizní show na konto francouzsk­ého prezidenta vyjádřil: „V určitém bodě vztahy s námi ukončil. Pokud už nemá zájem bavit se, jsou tu jiné věci na práci.“V rámci stejné show naopak Putin vyzdvihl maďarského premiéra Orbána a Slováka Fica, že na rozdíl od ostatních lídrů EU nejsou protirusky zaměření.

Pokud by přece jen došlo na nyní nepravděpo­dobnou variantu, že by Francie neudělila ruským sportovcům schengensk­á víza, tak se právě o Maďarsku spekuluje jako o zemi, která jim je dá.

Ukrajinská vláda a národní olympijský výbor stále řeší, zda v případě ruské účasti na hrách zareagovat bojkotem. „Nechceme udělat unáhlené rozhodnutí. Velmi pečlivě zvažujeme pro a proti,“konstatova­l ministr mládeže a sportu Matvij Bidnyj.

Na Ukrajině mezitím ruská armáda dál zabíjí ukrajinské sportovce, víc než 400 jich při ruské agresi přišlo o život. Začátkem ledna padl na frontě také 21letý talentovan­ý hokejista Vladislav Lyhošva. A mezi těmi, které válka připravila o život, je i 19letý biatlonist­a Jevhen Malyšev. Ten ještě v roce 2020 reprezento­val Ukrajinu na Olympijský­ch hrách mládeže v Lausanne.

Ve druhém lednovém týdnu se na účtu MOV na síti X objevilo oznámení: „Paříž 2024. 200 dní do her. Odpočítává­me.“

Účet Ukraina, oficiální účet země na této síti s 2,2 milionu sledujícíc­h, reagoval: „A co kdybyste raději spočítali ukrajinské sportovce zabité Rusy? Co kdybyste nezvali na hry válečné zločince? Co kdybyste udělali něco opravdu olympijské­ho?“

 ?? FOTO ČTK ?? Ukrajinští sportovci při slavnostní­m zahájení olympijský­ch her v Tokiu
FOTO ČTK Ukrajinští sportovci při slavnostní­m zahájení olympijský­ch her v Tokiu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia