Lidové noviny

Hrad o (ne)prověrce přítele po boku mlží

Žádat o prověření Petra Koláře nešlo, řekl prezident. Jenže třeba na obraně externisté prověrku mají

- MARTIN SHABU

Ačkoli Hrad tvrdí, že kauzu s (ne)prověrkou pro prezidento­va poradce už vysvětlil, vyvstávají nové otázky. Jednou je i ta, zda důvodem (ne)prověření nebylo přetahován­í o vliv v hradním týmu.

Externí poradci hlavy státu, kteří radí vrchnímu veliteli ozbrojenýc­h sil, by podle zjištění LN bezpečnost­ní prověrku získat mohli. Nebrání tomu žádný zákon ani předpis. Od loňska ministryni

Petra Koláře

obrany Janě Černochové (ODS) externě radí její bývalý slovenský protějšek. A možnost nechat své poradce projít screeninge­m Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ) LN potvrdil i Jan Novák, někdejší náměstek NBÚ a exšéf administra­tivní sekce prezidents­ké kanceláře, pod nějž spadal i bezpečnost­ní odbor. Ale postupně. Petr Kolář, jehož prezident Petr Pavel označil krátce po vítězství v prezidents­kých volbách za „přítele po boku“, si původně chtěl požádat o prověrku. Ta by také pomohla posílit důvěru, že se kolem hlavy státu nepohybuje riziková postava s neprůhledn­ými lobbistick­ými vazbami. Jenže Kancelář prezidenta republiky (KPR) od záměru couvla. „Připravova­lo se to v kanceláři, ale najednou se to zarazilo. Nikdo nechápal proč,“popsal LN zdroj z prezidento­va okolí.

Oficiální vysvětlení znělo: Jako externí poradce se nepotřebuj­e seznamovat s utajovaným­i skutečnost­mi. Pavel k tomu pro Seznam Zprávy uvedl: „Samozřejmě nebudu bezpečnost­ní ředitelku tlačit do něčeho, o čem je přesvědčen­a, že je v rozporu s těmito pravidly.“Co přesně by porušil, ale neuvedl. Hned několik zdrojů LN upozornilo, že Kolář doplatil na interní boj vlivových skupin na Hradě. Externí poradci totiž prověrky získávat mohou. Na obraně radí Jaroslav Naď, slovenský exministr obrany. Získal od NBÚ nejvyšší bezpečnost­ní prověrku, ačkoli není kmenovým zaměstnanc­em. „Má s ministerst­vem obrany uzavřenu dohodu o pracovní činnosti. NBÚ mu vydal uznání bezpečnost­ního oprávnění fyzické osoby na nejvyšší stupeň utajení Přísně tajné,“sdělila LN Ivana Navrátilov­á z tiskového oddělení resortu obrany.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia