Lidové noviny

Čunek: Z postu šéfa strany už měl rezignovat

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

„Pro něj osobně i pro stranu je to určitě negativní záležitost.“Tak situaci kolem předsedy KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky – pod kterým se po kauze ohledně vánočního večírku houpe křeslo – hodnotí někdejší šéf lidovců a senátor v obvodu Vsetín.

Jiří Čunek,

LN Připojí se vaše místní organizace k požadavku na mimořádný sjezd lidovců?

Vzhledem k tomu, že sjezd má být na podzim, část lidí mimořádný sjezd požaduje a říká, že se to na něm vyřeší. Ale zdá se mi, že většina by ráda viděla to, když by předseda Jurečka odstoupil už teď, aby se ta situace mohla řešit a uklidnit.

LN Souzníte s tímto názorem? Měl by odstoupit?

Myslím si, že už to měl udělat. Přinejmenš­ím měl skončit jako předseda strany.

LN A z jakého důvodu? Lépe řečeno – co vám vadí nejvíc?

Myslím si, že aféra s večírkem je jenom taková třešnička na dortu. Vadí mi pokles preferencí strany na dvě procenta (viz grafika). Ale hlavně to, že (Jurečka) přijal hru ve vládě, kterou KDU-ČSL neměla podstoupit. Zásadní problém vidím v tom, že jsme neměli být účastní ve vládě, která má jako mantru zrušení superhrubé mzdy, neměli jsme dělat nesmyslné balíčky a podobně.

LN Jaká je teď nálada ve straně? Podrží členové předsedu ve funkci?

Já to nedokážu říct. Myslím si, že nálada už je taková, že ho nepodpoří. Ale to je můj subjektivn­í pocit.

LN Kdo by podle vás měl Jurečku ve funkci nahradit?

V tuto chvíli by ode mě asi nebylo fér, kdybych to říkal.

LN Proč ne?

Teď na to není vhodná doba. Tyto věci se mají v klidu vydiskutov­at, měli bychom si říct pro a proti, aby to nebyla jenom nějaká rychlá výměna.

LN Co myslíte, měl by Jurečka rezignovat i na post ministra práce a sociálních věcí?

To by mohlo klidně počkat. Protože pokud by rezignoval na funkci předsedy, pak by oprávnění nebo mandát jednat za stranu dostal někdo jiný pověřený řízením strany a ten člověk by už také vyjednával o funkci ve vládě s premiérem.

LN Co by podle vás měla strana změnit, aby byla pro voliče lákavější?

Především politiku. Přistoupil­i jsme na hru ODS, jež má jako mantru superhrubo­u mzdu. Došlo k tomu, že bohatší lidé mají ještě vyšší příjmy, protože mají nižší daně. Poplatky, které teď naběhly kvůli vládnímu balíčku, platíme všichni stejně. A to si myslím, že není spravedliv­é a že to není sociální politika KDU-ČSL. Druhá věc je to, že změny, jež ministr Jurečka udělal v důchodovém systému – a které ještě nesouvisel­y s celkovou reformou - byly zbytečné. Měly se udělat později v rámci celé důchodové reformy.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia