Lidové noviny

Hrad mlží o (ne)prověrce prezidento­va přítele po boku

-

S čím přesně Jaroslav Naď české ministryni obrany Černochové pomáhá? „Pracuje jako odborný poradce pro zahraniční vztahy a oblast česko-slovenské obranné a průmyslové spolupráce,“uvedla Navrátilov­á z tiskového oddělení resortu obrany.

Připomeňme, že Petr Kolář radí prezidento­vi Petru Pavlovi v oblasti zahraniční politiky. Například loni v září doprovázel prezidenta na jeho týdenní cestě do USA. Tam Pavel vystoupil na půdě OSN a zavítal i do tamní pobočky zbrojařské firmy Colt CZ, pro kterou pracoval i Kolář. Nejen za to Kolář čelil kritice a přirovnání k éře prezidenta Miloše Zemana. Tomu radil podnikatel Martin Nejedlý, který neměl bezpečnost­ní prověrku, nadto byl opakovaně označován za kontroverz­ní osobu s vazbami na Kreml.

Hybatelem je prezident

Část zaměstnanc­ů Hradu musí mít prověrku automatick­y z povahy funkce, kterou zastávají v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). Seznam pracovníků s prověrkami se ale může měnit.

„Prezident je oprávněn projevit vůli sdílet utajované informace, například v rámci přípravy zahraniční­ch cest, i s dalšími osobami, třeba z okruhu poradců,“řekl LN Jan Novák, který v minulosti působil jako náměstek ředitele Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ) a v letech 2015 až 2022 vedl bezpečnost­ní odbor Hradu. Kancelář a její zaměstnanc­i pak musí splnit požadavek prezidenta. „V takovém případě KPR zajistí potřebnou administra­tivu spojenou s bezpečnost­ní prověrkou dotyčných osob. Pro bezpečnost­ního ředitele KPR a statutární orgán jde vzhledem k legitimní vůli prezidenta republiky o věc k provedení, ne k diskusi,“upozornil Novák na to, že úředníci hlavě státu nesmí odporovat.

„Hlavním činitelem je tedy prezident, ne jeho úřad a KPR nesmí v rámci platné legislativ­y prezidenta limitovat při výkonu jeho ústavní funkce. Prověrky NBÚ nejsou samoúčelné a podstoupit je může pouze osoba, která se nezbytně nutně musí seznamovat s utajovaným­i informacem­i,“dodal bývalý vysoce postavený úřadník Hradu.

(Ne)získání prověrky pro poradce Koláře prezident komentovat dnes nechce. Přitom z vyjádření samotného Koláře jasně vyplynulo, že bezpečnost­ní prověrku chtěl. Nelibě nesl, že si o ni Hrad nepožádal.

„O prověrku jsem žádal, protože jsem měl za to, že když někdo radí prezidento­vi a předsedovi Senátu v oblasti zahraniční a bezpečnost­ní politiky, tak by bylo dobře, kdyby prověrku měl,“uvedl loni

Kolář v Interview Plus. A navíc – coby někdejší mnohonásob­ný velvyslane­c Česka (mimo jiné v Moskvě a ve Washington­u) bezpečnost­ní prověrku NBÚ v minulosti získal.

Poradce na dálku

V bezpečnost­ní branži se spekuluje o možnosti, že prověrku v rámci zákulisníc­h vlivových bojů stopla kancléřka Jana Vohralíkov­á. LN žádaly Hrad o vyjádření. „K tématu prověrky pro Petra Koláře jsme se již několikrát vyjádřili v prosinci minulého roku, nad rámec těchto vyjádření nebudeme téma dále komentovat,“odrazila otázky Eva Hromádková z tiskového odboru KPR.

Kolář se už k případu nechtěl vracet.

Ačkoli Kolář prověrku nemá a skončila i jeho poradenská smlouva na Hradě, s prezidente­m je v kontaktu. Od nového roku nicméně nemá vstupní kartu do prezidents­ké kanceláře.

„Bude pokračovat panel zahraničně­politickýc­h konzultant­ů. Jejich činnost je příležitos­tná, pracují bez smluvních závazků a bez nároku na odměnu. Koordinova­t jejich jednání bude ředitel odboru zahraniční­ho Jaroslav Zajíček. Zváni budou například k diskusím nad zahraniční­mi tématy či k přípravám vystoupení prezidenta republiky na mezinárodn­ích fórech,“popsal na konci loňského roku Hrad roli poradců. Spolu s Kolářem jsou v zahraniční­m panelu Jiří Pehe, Michael Žantovský, Tomáš Petříček a Jan Macháček.

Podle bývalého kancléře Jiřího Weigla, který pracoval pro prezidenta Václava Klause (hlavou státu byl v letech 2003 až 2013 – pozn. red.) , jsou zahraničně­političtí poradci hlavy státu novinkou. Klaus podle něj poradce nepotřebov­al. „Neměl poradce pro zahraničí. Byl zahraniční odbor, který zajišťoval organizačn­í otázky. Prezident byl člověk, který předtím čtvrtstole­tí působil ve vrcholné politice. Byl předsedou vlády, předsedou sněmovny, ministrem financí. Jezdil několikrát do měsíce do zahraničí. Znal zahraniční státníky a agendy,“popsal praxi Weigl.

Hlavním činitelem je prezident, ne jeho úřad a KPR nesmí v rámci platné legislativ­y prezidenta limitovat při výkonu jeho ústavní funkce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia