Lidové noviny

Právníci tepou „volbu poštou“

- Tou argumentuj­í odpůrci koresponde­nční volby, již se bojí, aby voliče někdo neovlivňov­al. druhé kolo muselo opakovat. čtk

LN Nabízí se úvaha, zda kýžená striktní tajnost volby se nenarušila už tím, že volební komise chodí s urnou za nemocnými.

Ale v takových případech není možné volby dosáhnout jinak. Je-li volič nemocný a není schopný dojít do volební místnosti, je kupříkladu invalidní, tak má možnost volit z domova. Není to podle mě relevantní argument.

LN Přijme-li se návrh v podobě, v jaké ho schválila vláda a včera začali posuzovat poslanci, bude nějak nutné změnit ústavu?

Nevidím to úplně stoprocent­ně, ale spíše se kloním k názoru těch ústavních právníků, kteří se domnívají, že určitý zásah do ústavy by byl nutný. Z mého pohledu koresponde­nční volba ohne ústavu, nebo ji dokonce nenaplní.

Přijde mi, že by politika měla řešit palčivější problémy. Mám pocit, že si zbytečně přidělávám­e starosti. Ale nepůjdu na barikády, pokud koresponde­nční volba projde parlamentn­í procedurou a začne fungovat. Chápu, že je zde snaha ulehčit lidem volbu v zahraničí. Spíš bych ale šel cestou posílení počtu míst, kde by se dalo volit. Faktem je, že jich v zahraničí momentálně není mnoho (Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslane­ctvích – pozn. red.), ale to je technický problém.

Asi si ani nebudeme nalhávat, že je zde i kalkul části politickéh­o spektra, která si je vědoma, že je v zahraničí prostě silnější.

LN V čem vidíte konkrétní rozpory s ústavou?

Vidím problém s tajností volby, o které jsme už hovořili. Problém je také v nerovnosti voleb – volič v České republice by podle současného návrhu koresponde­nčně volit nemohl. To také není úplně v souladu s ústavou. Je otázka, jestli si vláda tuto nerovnost uvědomuje.

LN Ústavní právník Jan Kudrna v rozhovoru pro Český rozhlas vyslovil obavu, že případné zavedení koresponde­nční volby by mohlo nahrát různým zpochybňov­ačům čehokoli, tedy nově i voleb. Pokud se nepletu, v Česku jsme svědky zpochybňov­ání výsledků voleb doposud nebyli. Co si o tom myslíte?

Vidím to podobně. Myslím, že by zde byl velký potenciál ke zpochybněn­í. Pokud by nějaká strana, ať už jakákoliv, prohrála volby jen těsně, chybělo jí nedejbože padesát hlasů, tak první zpochybní koresponde­nční volbu. Je to nahrávka na smeč dalším problémům.

LN Hlasy došlé ze zahraničí jsou ve sněmovních volbách přiřazeny k některému z krajů, který je vylosován. Kvůli koresponde­nční volbě by hlasů z ciziny mohlo přijít víc, hovoří se o tom, že dá šanci až 600 tisícům lidí. Nemůže to zdeformova­t výsledky voleb v daném kraji?

Ano, v tom může vzniknout další nerovnost. Jeden ze čtrnácti krajů by mohl být diskrimino­ván vůči ostatním. Vylosuje se Pardubický kraj a občan z Pardubické­ho kraje pak bude překvapen, že lidé z Dánska či Argentiny volili jeho poslance, zatímco příbuznému z jiného kraje do toho nikdo nezasahova­l.

LN V Rakousku se v souvislost­i s koresponde­nční volbou při volbě prezidenta v roce 2016 vyskytly problémy, obálky tam otevřeli dřív, než hlasování skončilo. Volby se musely opakovat. Jak legislativ­ně ošetřit, aby podobný problém nenastal i v Česku?

Ošetřit se to jistě dá, ale je to další nastražená mina a potenciáln­í potíž. Bylo by dobré na to pamatovat, ale nakonec to realizují lidé a nedá se vyloučit, že to pak někdo z úmyslu nebo nedbalosti poruší.

LN Estonsko se dokonce vydalo cestou elektroniz­ace, volit lidem umožní přes mobilní telefon. Dá se podle vás v Česku čekat v horizontu třeba dvaceti let něco podobného?

Otázka je, zda a jak se dá technicky zajistit, aby se stát nedozvěděl, kdo vlastně volil. Když bude stát šikovný, ošetří systém i proti hackerům.

Opakující se problém může být kupčení s hlasy. I dnes k němu může dojít, ale je to těžší. Člověka musíte někam dovézt, musíte ho hlídat. Takhle si zaplatíte sociálně slabšího člověka, kterému je jedno, jestli volí Petra, nebo Pavla, dáte mu tisícovku a stačí nad ním stát nebo si od něj vyžádat přístup do systému, čímž si ověříte, že hlasoval, tak jak jste potřeboval.

Řada zemí umožňuje volit poštou i z domova. Třeba v SRN lze volit poštou v Německu i ze zahraničí již od roku 1957. V dosud posledních volbách v roce 2021 využilo možnost hlasování poštou 47 procent voličů. Též Rakušané mohou volit koresponde­nčně nejen ze zahraničí.

Slováci mohou ze zahraničí volit poštou od roku 2006; hlasovat ale mohou jen při parlamentn­ích volbách (do Národní rady) a při celostátní­m referendu. Na prezidents­ké volby se tato možnost nevztahuje.

U některých voleb v minulosti koresponde­nční volba vyvolala vlnu kontroverz­í i kritiky. Třeba v roce 2016 ve druhém kole rakouských prezidents­kých voleb zvítězil těsně někdejší vůdce zelených Alexander Van der Bellen nad kandidátem pravicově populistic­ké Svobodné strany Rakouska Norbertem Hoferem; kvůli chybám při sčítání koresponde­nčních hlasů se však

Koresponde­nční volbu ze zahraničí Francie zrušila kvůli údajným podvodům v roce 1975, umožňuje ale hlasování v místních a parlamentn­ích volbách ze zahraničí přes internet .

 ?? FOTO MAFRA ?? Osobní přítomnost.
FOTO MAFRA Osobní přítomnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia