Lidové noviny

„Možnost volit dopisem posílí demokracii“

-

Poslanci se včera v úvodní debatě začali zabývat sporným koaličním návrhem na zavedení možnosti koresponde­nční volby pro Čechy v zahraničí. Mimořádnou schůzi vyvolali vládní poslanci, do uzávěrky vydání neskončila. Očekávalo se, že projednává­ní návrhu v takzvaném prvním čtení zabere poslancům patrně několik jednacích dnů.

S poštovní volbou nesouhlasí opoziční hnutí ANO a SPD, mluví o možném ohrožení demokracie a rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné.

Koresponde­nční volbu ze zahraničí by dle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušnéh­o zastupitel­ského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidents­kých, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do sněmovny v roce 2025. Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslane­ctvích.

Zastánci zavedení koresponde­nční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Poštu by dle nich mohlo využít k hlasování několik set tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale či tam odjeli za prací či studiem. Opoziční zástupci tvrdí, že koalice prosazuje koresponde­nční volbu jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.

Opoziční hnutí ANO a SPD mají u Čechů v zahraničí minimální podporu, což koaliční zástupci uvádějí mezi důvody, proč opozice zavedení koresponde­nční volby nechce. SPD řadí předlohu k těm, jejichž schvalován­í hodlá důsledně brzdit.

Podle politologa Romana Chytilka by možnost „volby poštou“vedla k posílení demokracie. „Dostupnost voleb je v současné době pro voliče žijící trvale na území ČR velmi dobrá, protože máme hustou síť volebních okrsků. Obecně by volby měly být ideálně stejně dobře dostupné pro každého občana ČR – a tomu koresponde­nční volba napomůže,“uvedl Chytilek, který působí v Národním institutu SYRI a na Masarykově univerzitě v Brně.

„Celkově je velmi nešťastné vést diskusi o této i dalších případných reformách směřujícíc­h k usnadnění volební účasti optikou, že má některé straně pomoci či uškodit. Všechny totiž ve skutečnost­i pouze odstraňují zjevné existující nerovnosti mezi občany České republiky v přístupu k volebnímu aktu,“uvedl politolog, jenž v SYRI vede výzkumnou skupinu zaměřenou na právo a vládnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia