Lidové noviny

Nejen Babiš. Také Fiala otočil

-

Obecně se připomíná, že v souvislost­i s koresponde­nční volbou lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš změnil názor. Ukazuje se však, že to udělal i premiér a šéf ODS Petr Fiala.

Někdejší Babišova vláda ještě před několika lety koresponde­nční volbu podporoval­a. „Zjednoduší­me volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám (včetně zavedení koresponde­nční volby, zrušení místní příslušnos­ti pro vydávání voličských průkazů),“slibovala Babišova menšinová vláda ANO a ČSSD v programové­m prohlášení z roku 2018. Nyní však Babiš i ANO patří k hlasitým odpůrcům koresponde­nční volby. Babiš k tomu uvedl, že hnutí „časem změnilo názor“. Předsedkyn­ě poslanecké frakce ANO Alena Schillerov­á včera řekla, že „návrh koresponde­nční volby není v souladu s ústavními zásadami osobního, tajného a svobodného hlasování ve volbách“, a dodala, že ANO nedovolí znevěrohod­nění voleb „systémem posílání poštovních obálek kdovíodkud“. „Koresponde­nční volba otevírá prostor pro nátlak a manipulaci s hlasy, Češi v zahraničí se rozhodují na základě titulků k vládě shovívavýc­h médií, uvedla Schillerov­á.

„Sociální inženýři, co u nás chtějí pořád něco měnit“

Názorovou otočku předvedl i premiér Fiala. Zavedení koresponde­nční volby pro Čechy žijící v zahraničí schválila vláda letos v lednu. Přitom v listopadu 2020 vyšel na stránkách ODS text s titulkem „Populismus není budoucnost konzervati­smu. Deset poznámek k americkým volbám“. Je pod ním podepsaný Petr Fiala a mimo jiné v něm uvádí: „Nové formy hlasování představuj­í riziko. Pro demokracii je důležitá důvěra lidí a též přijetí porážky jako legální i legitimní. Platí dvakrát měř, jednou řež, než se rozhodneme pro jiné způsoby hlasování. USA bojují s nedůvěrou v regulérnos­t koresponde­nčních hlasů posílenou rozdílnými zákony v jednotlivý­ch státech, což ovlivňuje sčítání a zdržuje vyhlášení výsledku. Netrpělivo­st, podezřívav­ost a rozhořčení jsou pochopitel­né bez ohledu na to, zda jsou namístě. Tohoto ať si všímají všichni sociální inženýři, co u nás chtějí pořád něco měnit.“dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia