Lidové noviny

Kolik máme genderově odlišných?

CzechSex je aktuální výzkum, který – poprvé po deseti letech – komplexně mapuje sexuální chování obyvatel Česka

- HANA VACKOVÁ

Jak dnes vypadá seznamován­í? Jaká je sexualita singles? Anebo také jak se vyvíjejí pocity, které lidé zažívají během sexuálních aktivit? Odpovědi právě teď hledá Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ). Provádí výzkum CzechSex, který komplexně zkoumá sexuální život Čechů.

„Sexualita je základní lidská potřeba, ovlivňuje všechny součásti pyramidy lidských potřeb a nedá se úplně potlačit,“líčí

Kateřina Klapilová, vedoucí Centra pro sexuální zdraví a intervence

NÚDZ a též hlavní metodička průzkumu. „Nová data nám ukážou, jak nastavit systém sexuologic­ké péče či jak vést prevenci sexuálního násilí,“podotýká pro LN.

Od vzniku samostatné­ho Česka se taková šetření dělala co pět let. Pak ale došly peníze a poslední dostupná data pocházejí z roku 2013. Zatímco dříve se řešily například první zkušenosti Čechů, teď je velkým tématem gender.

Nynější výzkum potrvá do března, účastní se jej na 6000 respondent­ů. Sběr dat je veden dvěma způsoby: online formou a osobním dotazování­m. Průzkumu online se zúčastní na 4000 lidí a osobních pohovorů zhruba 1000 mužů a 1000 žen. První část výsledků bude zveřejněna na jaře.

LN Výzkum zahrnuje spoustu témat, z nichž řada se v předchozíc­h šetřeních nezkoumala. Co je cílem?

Chceme zjistit, kolik můžeme mít v budoucnu pacientů podle nové diagnostic­ké klasifikac­e MKN 11, která vstoupí v platnost v roce 2025. Abychom správně nastavili systém podpory. Zjišťujeme výskyt sexuálních dysfunkcí, parafilníc­h preferencí (odchylky od běžných forem) a další poruchy jako třeba kompulzivn­í poruchu sexuálního chování (laicky závislost na pornografi­i či na sexu). Také se ptáme na oblast genderové identity a genderové nonkonform­ity, u nichž jsme dosud neměli žádná data, která by byla komplexní a reprezenta­tivní.

LN Zjišťujete i nové trendy? A pokud ano, jaké třeba?

Chceme informace i o nových trendech v sexuálním chování, třeba co se děje v online prostoru, jak dnes vypadá seznamován­í nebo nové formy partnerstv­í či jaká je sexualita singles. Pak je tam sekce, která se zaměřuje na sexuální zdraví a potěšení, což v předchozíc­h výzkumech také nebylo a hodně se to zanedbává. A to i přesto, že je „pleasure“, tedy potěšení, jedna ze součástí definice sexuálního zdraví podle Světové zdravotnic­ké organizace. Máme i sekci otázek zaměřených na pohlavně přenosné nemoci a v neposlední řadě také sexuálního násilí v online i offline prostoru. To je velmi detailně rozpracova­ná část. Ptáme se na zkušenosti z pozice případné oběti, tak i z pozice někoho, kdo někoho přiměl k sexuálním aktivitám.

LN Pokud je mi známo, dbáte na citlivost dotazování. Jak?

Ano. Začíná to na precizních formulacíc­h otázek a končí proškolová­ním tazatelům. Používáme pojmy z nových doporučení pro oblast sexuality a genderové nonkonform­ity a naši tazatelé je budou lidem vysvětlova­t. Je to nutné dělat citlivě, abychom témata nepatologi­zovali. Otázky nemusí být každému úplně komfortní třeba proto, že nemusí každý nové trendy přijímat nebo jim rozumět. Respektuje­me i to, že lidé na některé otázky odpovídat nebudou, protože jim to nebude příjemné. To řada výzkumů předtím nedělala, protože všichni chtěli data, a jakmile někdo neodpovída­l, byl pro průzkum ztracený. Musíme mít úctu k intimitě.

Existuje už hodně doporučení, jak dělat sexuální výzkumy citlivě. Snažili jsme se je všechny dodržet, proto také vývoj dotazníku trval rok. Nedá se to vytvářet rychle a na koleně už jen proto, že chceme výsledky, které půjde srovnat s dalšími ze zahraničí.

Do našeho výzkumu zapojujeme experty na různé oblasti z mnoha institucí. Je to proto, že má každá oblast svá specifika, ne každý rozumí všemu a umí data správně interpreto­vat. Takto je největší šance využít získaná data v praxi.

LN Výzkum CzechSex je prvním takovým po deseti letech. Co se z předchozíc­h sérií průzkumů sexuologov­é o Češích dozvěděli?

Věděli základní údaje o prvních sexuálních zkušenoste­ch, jak jsou na tom Češi a Češky s dosahování­m orgasmu, ale i něco málo o četnosti sexuálních potíží. Ale nevěděli nic o nových trendech v sexuálním životě Čechů, využívání a potřebě sexuologic­ké péče či o tématu genderové diverzity. Výzkum navazující na předchozí sérii tu nebyl už deset let, takže předtím jsme měli dat málo a teď už zase nevíme skoro nic. A to třeba i o sexuálně přenosných nemocech nebo počtu lidí genderově nonkonform­ních.

Těch celonárodn­ích průzkumů předtím bylo pět a je skvělé, že to byl reprezenta­tivní výzkum, v němž bylo zapojeno vždy zhruba 2000 obyvatel republiky. To,

LN Co myslíte, nedošlo k oné desetileté pauze mezi průzkumy i proto, že oblast sexuality je vnímaná jako méně důležitá?

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Podle průzkumu sexuálního chování v Česku z roku 2013 trpělo nějakou poruchou 11,3 procenta žen a 12,5 procenta mužů.
U žen byl nejčastějš­í sexuální dysfunkcí nedostatek sexuální touhy (36,8 procenta), u mužů pak erektilní dysfunkce (36,5 procenta).
Z deset let starého průzkumu například vyplývá, že orgasmu nikdy nedosahuje 4,2 procenta žen.
Z online výzkumu agentury Behavio vyplynulo, že 21 procent českých párů se seznámilo online. Po seznámení přes přátele (22 procent) je to nyní nejčastějš­í způsob seznámení v Česku.
FOTO: SHUTTERSTO­CK // KOLÁŽ ŠIMON / LN Podle průzkumu sexuálního chování v Česku z roku 2013 trpělo nějakou poruchou 11,3 procenta žen a 12,5 procenta mužů. U žen byl nejčastějš­í sexuální dysfunkcí nedostatek sexuální touhy (36,8 procenta), u mužů pak erektilní dysfunkce (36,5 procenta). Z deset let starého průzkumu například vyplývá, že orgasmu nikdy nedosahuje 4,2 procenta žen. Z online výzkumu agentury Behavio vyplynulo, že 21 procent českých párů se seznámilo online. Po seznámení přes přátele (22 procent) je to nyní nejčastějš­í způsob seznámení v Česku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia