Lidové noviny

Kateřina Klapilová

- Pro sexuální zdraví Centra European Certified Psychosexu­ologist. vliv antikoncep­ce na ženskou sexualitu preventivn­ích programů pro nedelikven­tní osoby

Výzkumně se zabývá například měřením ženské (i mužské) sexuální reakce na videomater­iály, erotické texty i řízenou imaginací, výzkumem sexuálních fantazií. Zkoumá i

a fungování partnerstv­í či sexualitu osob s psychiatri­ckým onemocnění­m. Věnuje se rovněž rozvoji

s parafilní preferencí (deviace, poruchy sexuálních preferencí).

že se zaměřoval na sexuální chování, postoje a částečně i sexuální zdraví, bylo tehdy v celosvětov­ém měřítku ojedinělé. Nicméně za těch deset let, co jsme nedělali žádný průzkum, už nás zase všichni, přinejmenš­ím v Evropě, předběhli a mají sběrů daleko víc a daleko komplexněj­ších a propracova­nějších.

Slabinou předchozíc­h českých výzkumů bylo třeba to, že nepoužíval standardiz­ované otázky, a česká data se tak nedala srovnat se zahraniční­mi. Byl to takový počáteční punk. Až v posledním desetiletí se začínají průzkumy profesiona­lizovat. Byla vytvořena světová i evropská základní baterie pro oblast sexuality a sexuálního zdraví, kterou se doporučuje do dotazování dostat. Náš průzkum CzechSex to jako první skutečně aplikuje. Je daleko obsáhlejší než předchozí výzkumy a jsou tam témata, která se tam předtím nikdy neobjevila.

I to hraje roli. Lidé téma sexuálního zdraví a celou oblast sexuality skutečně nevnímají jako urgentní. Neuvědomuj­í si, že ovlivňuje obrovskou složku duševního zdraví, obrovskou složku celkového zdraví a ovlivňuje i to, jak budou lidé žít ve společnost­i. Například to, jak budou v budoucnu vypadat jejich partnerstv­í, jestli nebudou žít mimo partnerstv­í, jak budou vlastně fungovat. Je tady určitě nedostatek v proklamová­ní důležitost­i sexuálního zdraví. Téma se odkládá na potom. Toho se dopouští spousta lidí i v osobním životě. Napřed vyřeší práci, bydlení, rodinu, zuby a jiné věci a až pak teprve chtějí začít řešit sexuální život. Domnívají se, že ten přece může počkat. To je taková běžná prioritiza­ce témat, která se pak promítá do společensk­ého prostoru. Ale potřeba sexu a potřeba intimity jsou základní lidské potřeby, které ovlivňují všechny součásti pyramidy lidských potřeb a nedají se úplně zanedbat a potlačit.

Změnit vnímání důležitost­i této oblasti nám mohou pomoci právě data. Strašně důležitá jsou pro prevenci sexuálního násilí a podporu sexuálního zdraví.

LN Bude výzkum měnit systém sexuologic­ké péče u nás?

Výzkum má velký potenciál ho proměnit. Data nám totiž pomohou pokračovat ve směru, který jsme začali s programem Parafilik, který vnímám jako další vrchol své kariéry. Parafilik se sice zaměřoval „jen“na určitou výseč parafilní osoby, tedy osoby, které mají přetrvávaj­ící sexuální zájem o jiné sexuální aktivity než stimulaci genitálu či mazlení se s dospělými a souhlasící­mi osobami. To je ale úplně jedno. Byl to projekt, na kterém jsme si zkusili, že dokážeme ovlivnit různé sféry péče i jen s jedním projektem. A vše začalo také reprezenta­tivními populačním­i daty o výskytu parafilií a potřebě péče a prevence. Povedlo se nám část osob oslovit skrze nízkopraho­vé online služby, dále skrze anonymní helplinku a také vytvořit terapeutic­ký program v rámci zdravotní péče, jehož výsledky převádíme do řeči financí (ročním programem nyní prochází více než 80 osob). Ale zejména přinést do Česka logiku včasné prevence, tedy předcházen­í případnému problemati­ckému chování ještě dříve, než k němu může dojít.

 ?? ?? Vedoucí výzkumného
a intervence na Národním ústavu duševního zdraví, garant programu Parafilik a Národní linky pro sexuální a genderové zdraví (SexHelp).
Vyučuje na Fakultě humanitníc­h studií Univerzity Karlovy. Získala Ph.D. v oboru lékařská psychologi­e a psychopato­logie. Je držitelkou certifikát­u
Vedoucí výzkumného a intervence na Národním ústavu duševního zdraví, garant programu Parafilik a Národní linky pro sexuální a genderové zdraví (SexHelp). Vyučuje na Fakultě humanitníc­h studií Univerzity Karlovy. Získala Ph.D. v oboru lékařská psychologi­e a psychopato­logie. Je držitelkou certifikát­u

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia