Lidové noviny

A co to svítí za kontrolku? Je tu nová várka otázek v autoškole

-

Autoškoly v březnu zařadí k závěrečným zkouškám novou sadu otázek. Nové otázky se zaměří zejména na novinky spojené s novelou zákona o provozu na silničních komunikací­ch, která začala platit tento rok. Přibyde 45 otázek, z toho 35 klasických statických s textem či obrázkem a deset dynamickýc­h s animacemi a videi. S novými otázkami se žadatelé o řidičské oprávnění setkají poprvé 11. března. Ve věstníku ministerst­va dopravy otázky přibydou 1. února, budoucí řidiči se ale s nimi už mohou seznámit na webu.

Krizové momenty

„Dynamické otázky jsou zaměřeny zejména na dopravní situace, které často vedou ke krizovým momentům nebo dopravním nehodám,“uvedl Milan Janda z ministerst­va dopravy. Nové otázky se dle něj oproti předchozím dynamickým otázkám zaměří na to, co mohou noví řidiči dělat v rizikových situacích, které nezpůsobil­i, aby byl dopad co nejmenší.

Mezi modelovými situacemi se objeví třeba zařazování do průběžného pruhu z připojovac­ího či předjížděn­í. Další se zaměřují na bezpečnost a plynulost dopravy, zejména ve větších městech.

Statické otázky se týkají hlavně novinek platných od 1. ledna 2024. Jejich velká část je zaměřena na program L17, ve kterém mohou lidé řídit už od 17 let v doprovodu registrova­ného mentora. Otázky žadatele seznamují s tím, kdo může dělat mentora či jaké jsou podmínky. Další část otázek studenty autoškol seznamuje s novými dopravními značkami, jako je třeba sdílená zóna nebo bezpečný odstup.

Aby se to neučili nazpaměť

„Ke spoustě nehod dochází právě nedodržení­m bezpečného odstupu,“řekl Pavel Fiala z Policie ČR a dodal, že tyto otázky jsou kvůli prevenci zařazeny i mezi nové dynamické otázky.

Do nové sady jsou zařazeny i otázky týkající se kontrolek v autech. „Je to problemati­ka, s níž se často setkáváme, že řidiči v dnešních moderních vozidlech nevědí, co znamenají konkrétní sdělovače,“řekl Janda. S dynamickým­i otázkami přišla asociace poprvé před dvěma lety. Tyto otázky mají budoucí řidiče připravit na různé situace v provozu, ještě než se dostanou na silnici. „Chceme se také vyvarovat toho, že se někdo podle obrázků učí otázky nazpaměť,“řekl Janda a vysvětlil, že účelem otázek není zvládnout test, ale reálné situace v provozu.

Testy jsou součástí projektu Nová generace testových otázek. Díky tomu, že jsou testy zveřejněny na různých webech, neslouží jen pro žáky autoškol, ale i pro ty, kteří řidičský průkaz již vlastní.

Teoretické zkoušky žadatelé o řidičák skádají online na počítačích v systému ministerst­va dopravy. Tuto možnost mají v 206 obcích s rozšířenou působností. Každý žadatel musí úspěšně absolvovat teoretický test, aby mohl pokračovat v praktické části zkoušky, tedy v jízdách. dom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia