Lidové noviny

Švýcaři dál brání ruský majetek

- ROBERT SCHUSTER

Když zavítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před několika dny do Švýcarska, byla upřena hlavní pozornost na jeho vystoupení na Světovém ekonomické­m fóru v Davosu. Bylo to poprvé od ruského vpádu na Ukrajinu loni v únoru, co k účastníkům konference nepromlouv­al přes video, ale osobně přímo na místě.

Ještě předtím se Zelenskyj dohodl se švýcarskou prezidentk­ou Violou Amherdovou, že její země uspořádá mírovou konferenci o Ukrajině. Zástupci Švýcarska to později označili za velký politický úspěch a důkaz toho, že jejich země může sehrát významnou diplomatic­kou roli.

Avšak v jedné věci se stanoviska Kyjeva a Bernu nesblížila ani po Zelenského návštěvě – dlouhodobý požadavek ukrajinské vlády na konfiskaci jmění ruských oligarchů a osob blízkých Kremlu uloženého ve Švýcarsku. Podle představ prezidenta Zelenského a členů jeho vlády by měly být výnosy z těchto majetků použity na obnovu válkou zničené země. snahám porušovat kontroly vývozu. Jejich smyslem je zabránit tomu, aby Rusko dál získávalo materiál dovolující vyzbrojová­ní jeho armády.

Švýcarská vláda ale argumentuj­e stále stejně. A sice tím, že současná právní úprava nedovoluje konfiskova­t majetek státních příslušník­ů Ruské federace jenom proto, že jsou na sankčním

inzerce seznamu. Navíc to odporuje i švýcarské ústavě, která v příslušném článku 26 hovoří nejenom o ochraně majetku, ale také uvádí, že v případě jeho zabavení přísluší takto postiženým náhrada v jeho plné výši.

Naopak konfiskace majetku bez nároku na náhradu by byla možná pouze tehdy, pokud by bylo prokázáno, že pocházel z nezákonné činnosti. To by ovšem musel konstatova­t soud v rámci pravomocné­ho rozsudku.

Jen podezření nestačí

Podle švýcarské vlády pro to ovšem nedávají západní sankční seznamy dostatečný důvod. Její právní experti zastávají názor, že u osob na nich uvedených existuje pouze podezření, že jsou blízké ruskému režimu, není to ovšem stoprocent­ně doloženo.

Debata o přípustnos­ti konfiskace ruského majetku se ve Švýcarsku odehrává i na pozadí diskuse o budoucím směřování jeho zahraniční politiky. Zejména jde Švýcarům o to, jak přísně vykládat neutralitu země.

Proti možným změnám se přitom už řadu let ozývá silný odpor od představit­elů nejsilnějš­í strany v zemi, konzervati­vní Švýcarské lidové strany (SVP). Její neformální lídr, bývalý ministr spravedlno­sti Christioph Blocher chce nyní dokonce vyvolat v zemi referendum s cílem dosáhnout toho, aby žádná švýcarská vláda nemohla v budoucnu uvalit sankce proti jinému státu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia