Lidové noviny

Ruské kinžaly už kritizuje i Čína

Hypersonic­ké rakety vydávané Moskvou za „superzbraň“se na Ukrajině moc neosvědčil­y ● Podle Číňanů jsou nepřesné

- LUBOŠ JIRSA

Ruské dílčí neúspěchy ve válce na Ukrajině nejsou pod drobnohled­em jen ze strany Západu. Sledují je i Číňané, aby se ruských chyb dokázali sami vyvarovat. Jejich pozornost se nyní zaměřila na zbraň, která měla být ruským trumfem.

„Dýky“neboli nadzvukové rakety Kinžal byly odborníky dlouho považovány za nesestřeli­telné a protivzduš­ná obrana Ukrajiny na ně zpočátku ruské agrese nenacházel­a obranu. Postupně se však jejich přínos zmenšoval a Ukrajinci už před více než půl rokem oznámili jejich úspěšné sestřelení.

Peking by přitom v budoucnu na hypersonic­ké střely, které se pohybují nejméně pětkrát rychleji než zvuk (rychlostí asi 6000 kilometrů za hodinu), rád používal také. Bedlivě proto dění na ukrajinské­m bojišti sleduje. Jde o první výrazné nasazení těchto „superzbran­í“ve válce a v čínském zájmu je zjistit, jak fungují proti západní obraně.

V tamních vojenských časopisech proto autoři o kinžalech psali několikrát, největší rozruch však vzbudil nedávno zveřejněný článek ve specializo­vaném periodiku Ordnance Industry Science and Technology. Na ten pak navázala i další média.

Analytik Jin Ťie ve zmiňovaném textu ruské kinžaly, tedy zbraň čínského spojence překvapivě ostře kritizuje. Je přitom velmi pravděpodo­bné, že zveřejnění článku bylo schváleno i na vysokých místech v čínské armádě.

„Nebude mít výrazný dopad“

Jin ve své analýze mimo jiné konstatuje, že se kinžaly nakonec profilují jako zbraň, která na bojišti „pravděpodo­bně nebude mít výrazný dopad“. „Existuje stále více důkazů, které ukazují, že to, co říkají USA a Ukrajina, je pravda,“napsal čínský expert. Narážel tím na fakt, že loni v květnu Ukrajinci oznámili, že Kinžal sestřelili.

Využili k tomu americký systém Patriot, který se skládá ze tří hlavních částí. První z nich je radarová stanice s dosahem až 150 kilometrů zajišťujíc­í odhalení cílů a pomáhající s naváděním střely. Druhou částí je kontrolní a řídicí stanice. Ta vyhodnocuj­e hrozby, vypočítává dráhu protiraket a navádí je. Třetí součást tvoří samotná baterie s obvykle šesti až osmi odpalovací­mi zařízeními s hranatými tubusy. Samostatno­u jednotkou je elektrický generátor.

Raketa Kinžal, jakožto ze vzduchu odpalovaná verze vzniklá na bázi ruské balistické rakety Iskander, přitom měla být vzhledem ke své rychlosti a manévrovac­ím schopnoste­m obtížně zachytitel­ná. Přesto si ji Patriot našel a šla neplánovan­ě k zemi. Podle Jina za to možná mohla balistická dráha rakety. „Střely byly vyvinuty na základě technickéh­o rámce 80. let,“uvedl odborník s tím, že právě to kinžaly dělá náchylné k detekci a následnému zneškodněn­í. Stejně jako to, že Rusové v některých přepadech k odpalování na místo stíhaček MiG-31 použili letouny Su-34. Tyto stroje jsou však pomalejší, a tak kinžaly nevyletí optimální rychlostí.

Problémem pak je i to, že pokud raketa před obranou skutečně zmizí, stále to není záruka úspěchu. „Přesnost je neuspokoji­vá,“řekl Jin. Může za to prý nedostatek ruských navigačníc­h satelitů.

Čína se učí z ruských chyb

Bodem čínské kritiky je i konstatová­ní, že Rusové hypersonic­kých střel nemají velké množství, a tak je jejich využití omezené. Na začátku války šlo prý jen o několik desítek raket. Toto tvrzení odráží i prosincové prohlášení zástupců amerického Institutu pro studium války (ISW), kteří s odkazem na ukrajinské zpravodajs­ké služby uvedli, že Rusko dokáže vyrobit jen asi čtyři kinžaly měsíčně.

„Myslím si, že pro Čínu z toho plyne, že potřebuje obrovské zásoby zbraní,“sdělil Business Insideru Lyle Goldstein, vedoucí asijských studií ve washington­ském think-tanku Defense Priorities.

Samotní Číňané velký test vlastní hypersonic­ké střely provedli před necelým rokem. Tehdy odpálili střelu DF-27, která má údajně dosah až 8000 kilometrů. Podle listu Financial Times úspěšně urazila minimálně přes 2000 kilometrů. Vojenské programy Pekingu jsou však pečlivě utajené a ověřených informací je minimum.

Podle Goldsteina je ale již nyní jisté, že Číňané se z problémů ruských kinžalů poučí. „To, co je otištěno v čínských časopisech o obraně, je jen náznak skutečného rozsahu pekingské analýzy a lekcí, které sbírá pro potenciáln­í válku s USA,“doplnil Goldstein. S tím, že veřejně dostupné informace jsou jen špičkou ledovce.

Právě Američané přitom první továrny na výrobu hypersonic­kých zbraní otevřeli před zhruba třemi roky. Roku 2022 pak úspěšně otestovaly dva odlišné druhy střel. V červenci raketu ARRW, která se vypouští ze vzduchu, a v květnu raketu Operationa­l Fires, která se odpaluje ze země.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Hypersonic­ké střely Kinžal jsou určeny k odpalování ze stíhaček MiG-31
FOTO ČTK/AP Hypersonic­ké střely Kinžal jsou určeny k odpalování ze stíhaček MiG-31

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia