Lidové noviny

Tisíce Rusů protestova­ly proti odsouzení aktivisty

- UFA, Rusko

Baškirskéh­o aktivistu Faila Alsynova, který brání místní přírodu před těžaři, odsoudil ruský soud ke čtyřem letům ve vězeňském táboře. Formálně byl shledán vinným z šíření nenávisti kvůli vystoupení na loňské demonstrac­i proti těžbě zlata v Baškortské autonomní republice v ruském Povolží, oznámila včera stanice BBC. Odsouzení aktivisty provázel podle nezávislýc­h médií nevídaně mohutný protest, který přerostl v potyčky s policií.

Vězeňský vůz s odsouzence­m dosud nemohl odjet od budovy soudu, protože

před soudem se shromáždil­o několik tisíc lidí a vypukly potyčky s policejním­i těžkooděnc­i.

Na místě jsou ranění, přijela sanitka, vylíčila stanice BBC na svém ruskojazyč­ném webu. Policisté použili slzný plyn a bili demonstran­ty obušky, uvedla agentura Reuters.

Na sociálních sítích se podle ní šíří video se ženou prosící policisty, aby přestali bít osobu bezvládně ležící na zemi. „Svobodu!“, „Hanba!“a „Faile, jsme s tebou!“skandoval dav na demonstrac­i.

V městečku Bajmak asi 1400 kilometrů východně od Moskvy, kde se soud konal, úřady podle místních vypnuly internet.

Odsouzený aktivista Fail Alsynov slíbil, že se odvolá.

Na loňském protestu proti ilegální těžbě zlata, která ničí půdu a způsobuje znečištění vod, Alsynov podle BBC hovořil o tom, že zatímco Baškirové bojují na Ukrajině, ve vlasti jim berou jejich zemi. Arméni, Rusové, Tataři, kteří ničí těžbou zlata přírodu, si pak odjedou domů, zatímco následky těžby pocítí místní, kteří se nemohou nikam přestěhova­t, protože jejich vlast je tady.

Velké protesty v Rusku jsou mimořádně vzácné kvůli riziku zatčení na shromážděn­ích, která úřady považují za nepovolené. Za poslední dva roky byly zadrženy tisíce lidí za to, že se postavili proti válce na Ukrajině. Navíc začíná kampaň před březnovými prezidents­kými volbami, ve kterých se Vladimir Putin uchází o dalších šest let v Kremlu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia