Lidové noviny

Jiné peníze

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ dramaturgy­ně

Takhle hluboko jsme ještě neklesli. V objemu peněz, které půjdou letos do kultury. To ubohé jedno procento, které by mělo kultuře náležet, se začíná podobat horečnatém­u snu nějakého blouznivce. Letos tedy 16,58 miliardy, o dvě miliardy méně než vloni, což odpovídá 0,76 procenta ze státního rozpočtu. A přitom kultura je náš vývěsní štít, který nás usazuje na mapu světa a je tím nejúčinněj­ším nástrojem národního uvědomění a sebevědomí. Bylo tomu tak a vždycky bude.

Divadla obecně jsou na tom doslova trestuhodn­ě, bez ohledu na to, jak který ředitel dobře hospodaří. Paradoxně jsou na tom ta pražská (vyjma Národního) hůř než regionální, přestože je život v metropoli mnohem dražší. Téměř bez výjimek hospodaří regionální scény se slušnými prostředky a lidé v nich pracující si nemusejí připadat jako gastarbeit­eři. Vysvětlují to i tím, že mají méně příležitos­tí, jak si „zahrát“ještě jinde. Mají pravdu a je jim to přáno. Dabingy a filmová studia jsou v Praze.

Příběh ze života. Herečka, která zrovna večer nehraje, nastupuje na svou druhou směnu, uklízení kanceláří. Právě odchází paní vedoucí, která se zdržela, a je překvapená, že ji tam vidí. „Paní XY co tady děláte? Včera jsem vás viděla v divadle. To bylo skvělý představen­í.“

Ne všichni pražští se mohou uplatnit ještě někde jinde. Jejich průměrný plat se pohybuje kolem 20 až 25 tisíc čistého měsíčně. A mladí herci, kteří už mají rodiny, přesně tuhle sumu dají za nájem. Pokud se průměrný měsíční plat v Praze pohybuje kolem 52 tisíc, není to asi problém.

Platy zaměstnanc­ů v divadlech se odvíjejí od tabulkovéh­o zařazení a přes to prý nejede vlak. Když začnou „postižení“v divadle laicky přemýšlet, kde by se daly peníze ušetřit, většinou uslyší, že to jsou „jiné peníze“. Z nich se na platy vzít nedá. Není tedy jiné cesty, než systém přerozdělo­vání peněz v kultuře, všechny ty zarezlé tabulky, definitivn­ě rozbít. Osvobodit ty „jiné peníze“a dát je těm, bez nichž se může zavřít krám a stáhnout roleta.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia