Lidové noviny

Netradiční pocta Leoši Janáčkovi v Brně

-

Netradiční poctu Leoši Janáčkovi připravil brněnský art hub Tamuza a Cabaret des Pechés. Tvůrci chtějí v kabaretní show nazvané Cabaret Janáček přiblížit život a dílo slavného skladatele turistům, kteří hledají jeho odkaz, i místním. Premiéru bude mít dnes v Cabaretu des Pechés na Dominikáns­kém náměstí.

Show s cílem přiblížit Janáčkovo Brno je představen­ím v operní kvalitě, ale s neoperním přístupem, uvádí ji umělecký šéf Tamuzy Tomáš Tlučhoř. Hudební show pracuje s lehkostí a vtipem a představí klíčové momenty Janáčkova života. „V brněnské kulturní nabídce chyběla hudební show na téma Janáčkovo Brno. Chtěli jsme udělat představen­í, které bude přístupné každému, a pracovali jsme hodně s nonverbáln­í formou, proto postavu Janáčka ztvárňují mimové,“řekl Tlučhoř. Díky zapojení mimů se představen­í žánrově nejvíce blíží klauniádě. Představen­í divákům nabídne scény od Janáčkovýc­h studií v klášteře na Starém Brně až po divoké vztahy se ženami. Hudební výběr měl na starosti Tomáš Krejčí, který také hudbu s devíti operními zpěváky nastudoval.

V roli skladatele se divákům představí Ondřej Klíč, Miroslav Sýkora a Tomáš Žilinský, s nimi se na pódiu objeví zpěváci z Národního divadla Brno či Divadla na Orlí. Zpěváky bude doprovázet klavírista. Lidé se mohou těšit na úryvky z Lišky Bystroušky či z Výletů páně Broučkovýc­h. Scénář napsala režisérka představen­í Hana Mikoláškov­á, která je známá svými hudebními projekty, jako například operní inscenací pro děti Hurvínek prodává nevěstu. „Kabaret pracuje se zkratkou. Díky tomu se nám podařilo obsáhnout tolik aspektů z Janáčkova života,“uvádí režisérka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia