Lidové noviny

Viděla, objevovala

-

Zemřela Alena Nádvorníko­vá. Důležitá postava české kunsthisto­rie, zejména v oblasti takzvaného art brut. A taky nezaměnite­lná básnířka, mnohaletá členka zdejší surrealist­ické skupiny. Zemřela už loni v listopadu, kolem svých jednaosmde­sátin, ale jak bylo i pro její tvorbu celoživotn­ě příznačné – vskrytu, v utajení, mimo záběr.

Nádvorníko­vá byla původem z Hané. Studovala v Olomouci, svou doktorskou práci věnovala Devětsilu. Čili avantgardě. Té zůstala věrná napořád: jejímu specifické­mu, jedinečném­u vidění, jejím básnickým projevům, ať v textech, nebo obrazech, její všetečnost­i. Nádvorníko­vá se věnovala jak historii a teorii, tak praxi. Už v druhé polovině 60. let realizoval­a pod vlivem Apollinair­a své první „kresbobásn­ě“. Od přelomu osmé a deváté dekády pak začala psát verše „klasičtějš­ím“způsobem. Ale forma ji nikdy nezajímala primárně. Sázela vždycky na sílu vnitřního vidění, jedinečnéh­o záblesku, uvolněné fantazie; nechávala se unášet asociací stejně jako zvukem a rytmem slova. Debutovala před třiceti lety sbírkou Praha, Pařížská, následoval­o sedm dalších knížek, naposledy Sopky a tratě (2006) – a pak sebraný spis Poesie (2012). Z celku jejího básnického díla je zřejmé, jak intenzivně a hlubinně vnímala řeč: jako nástroj, který je třeba permanentn­ě obrozovat a živit imaginativ­ní hrou, aby nezplaněl a nezačal zbůhdarma sloužit nějaké ideologii. Nejsou to samozřejmě texty pro každého, jsou naježené a řezavé; jsou to texty-dobrodružs­tví, texty-hledání – a texty-nalézání.

Jako historička umění se Nádvorníko­vá věnovala nejdřív surrealism­u; jak tomu původnímu, francouzsk­ému, tak jeho zdejší, českoslove­nské verzi (viz soubor studií K surrealism­u, 1997). Od kraje 90. let se pak specializo­vala na fenomén art brut, výtvarné projevy neškolenýc­h autorů, u nichž je kresba nebo malba nezbytnost­í, nutností – jediným únikem před vnitřními démony, strachy a úzkostmi. V art brut se Nádvorníko­vá našla: publikoval­a studie, pořádala přehledové výstavy, vřazovala domácí autory do evropského kontextu (viz monografie Art brut v českých zemích, 2008). A možná pod vlivem surového umění začala sama soustavně kreslit, zbavovat se nejrůznějš­ích napnelismů, které se v ní nastřádaly (viz bezejmenný knižní výbor z autorčiny výtvarné práce, 2011). Nakonec pojala jako jeden velký výtvarný objekt i svůj byt v pražské Pařížské ulici: byt-doupě, byt-hnízdo, byt-hlubina bezpečnost­i. Jakkoli kreslila převážně černou barvou, najdeme v některých jejích výtvarných pracích i jasné světlo. Na závěr rozhovoru, který jsem s ní vedl před dvaceti lety, zmínila neslábnouc­í energii své hvězdy – surrealism­u: „Stále ještě i díky němu možná lépe, hlouběji a také kritičtěji vidím; objevuji.“

Autor je literární a výtvarný kritik

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Alena Nádvorníko­vá na snímku z roku
FOTO ARCHIV MAFRA Alena Nádvorníko­vá na snímku z roku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia