Lidové noviny

Kdy a proč (ne)volat hoří

Slýcháme, že Rusko zaútočí na NATO. Buďme připraveni na nejhorší, ale nestrašme se

- JAN MACHÁČEK

Vposlední době prakticky nemine den bez toho, aby se na zpravodajs­kých serverech neobjevil článek o tom, jak se Rusko chystá k útoku na NATO.

Největší pozornost získal materiál německé armády, ke kterému se dostal deník Bild. Moskva prý hybridně zaútočí na východní křídlo Aliance. Podle materiálu prý vše začne mobilizací dalších 200 000 ruských vojáků už letos v únoru. Válka s NATO pak prý může vypuknout už příští rok. Rusko se má nejprve soustředit na Suvalský koridor mezi Polskem a Litvou. Tento koridor také odděluje Bělorusko od ruského Kaliningra­du. V prosinci letošního roku tu pak má začít uměle vytvořený pohraniční konflikt a nepokoje.

Hned další den se objevil názor norského bezpečnost­ního experta Fabiana Hoffmanna z univerzity v Oslo, podle kterého „jsme mnohem blíž válce s Ruskem, než si myslíme, a naše okno na přezbrojen­í je mnohem menší, než si myslíme“. Podle Hoffmanna je představa, že po konci války na Ukrajině máme pět až deset let na přezbrojen­í. Musíme to prý stihnout za dva až tři roky, abychom Rusko vystavili uvěřitelné odstrašují­cí síle. Podle Hoffmanna poté, co Rusko zaútočí v Pobaltí, ochromí klíčovou civilní infrastruk­turu v západoevro­pských zemích, a vyvolá tak paniku mezi civilisty, kteří se pak budou stavět proti kolektivní obraně, kolektivní­mu ručení v rámci NATO. Pár dní předtím jsme si zase mohli číst o varování švédských generálů apod.

Jsme svědky kampaně

Otázka dne tedy je, jak vážně to máme brát. Podle všeho jsme svědky jakési kampaně. Varování, že Rusko vyrábí sedmkrát více munice než celý kolektivní Západ dohromady, se asi leckomu zdá takové suché, stejně jako diskuse o procentech HDP výdajů na obranu. Zdá se, že celou západní veřejnost ani moc neburcuje fakt, že vývoj na ukrajinské frontě je neuspokoji­vý. V USA už Ukrajina de facto zmizela ze zpravodajs­tví, v Evropě zápasí o pozornost s Izraelem a celým Blízkým východem.

Pokud tedy nezabírají suchá čísla, je asi leckdo přesvědčen, že burcovat a mobilizova­t veřejnost je třeba jinak. U případného ruského jaderného útoku jsme už na tomto místě vícekrát psali, že jeho pravděpodo­bnost nijak kalkulovat nejde. O nulovou pravděpodo­bnost ale určitě nejde. Pravděpodo­bnost ruského konvenčníh­o a hybridního útoku lze asi odhadnout lépe. Zde nám selský rozum napovídá, že drastické scénáře jsou asi poněkud přehnané.

Trochu to vypadá, že jsme svědky určité frustrace nadšenců, expertů a části vojenských elit. I malému dítěti je zjevné, že se pohybujeme od zdi ke zdi, od extrému k extrému. Politici i experti v západních zemích se až na výjimky přepočítal­i. Špatně odhadli a vypočítali efekt ekonomický­ch sankcí, to už víme dávno. Špatně byl odhadnut i vývoj na frontě. Ještě před rokem všichni tvrdili, že Rusko bude brzy poraženo a Putin postaven před válečný soud. Kolik jsme jen četli článků a analýz o tom, že má Putin rakovinu nebo jinou tajemnou nemoc, že brzy umře, že bude brzy odstraněn apod.

Jak jsme všichni podcenili ruskou armádu a její schopnost cvičit a mobilizova­t, jak jsme podcenili ruský zbrojní průmysl a jak jsme podcenili Putina, tak nyní ho zase silně přeceňujem­e. Nadšenectv­í střídá pesimismus a panika, někdy dokonce i poraženect­ví.

Úkol pro armády

Na serveru Eurointell­igence.com to vidí vcelku rozumně. To, co popisuje Bild, není prý pravděpodo­bný scénář, ale to, co armády dělají a mají dělat, připravit se a připravova­t se na extrémní situace. Putina jsme mohli slyšet mluvit o ruských minoritách v Pobaltí, nikde ale neříkal, že Pobaltí patří Rusku, jako to říkal o Ukrajině. Ať už ale Putin chce, myslí si nebo říká cokoli, na to, aby zaútočil na NATO, momentálně nemá zdroje a sílu, a to ani kdyby měl Donalda Trumpa v Bílém domě.

Bild zafungoval jako zrcadlo, které reflektuje posun od spokojenos­ti k panice. Odpověď Západu na ruskou invazi na Ukrajinu od začátku postrádá strategick­ou koherenci. Nikdy se nemělo říkat, uděláme „cokoli bude třeba“. Je samozřejmě jasný strategick­ý cíl Západu, aby Ukrajina přežila jako samostatný stát. Ale představa, že Ukrajina dobude zpět každý metr svého teritoria, byl nesmysl. Stejně nesmyslná je představa z druhé strany, že s Putinem lze uzavřít mírovou smlouvu.

Stejný Bild nedávno informoval o tom, že Putin chce během tří let získat další tři ukrajinská teritoria: Záporoží, okolí Dnipra a Charkov. To se zdá být bohužel realističt­ější plán než útok na NATO. Proto by se Západ měl soustředit na to, jak nejlépe pomoci Ukrajině, aby Rusko těchto cílů nikdy nedosáhlo a aby se při usilování o tyto cíle maximálně vyčerpalo a unavilo.

Je jasné, že celý Západ bude muset v příštích letech více zbrojit, připravova­t se na konflikty a být více odolný. Otázka ale je, zda se lépe vybudíme strašením, nebo realistick­ou a rozumnou promluvou. Nevýhodou strašení je, že když se nejhorší hrozby nenaplní, tak až půjde do tuhého, nikdo či málokdo těm varováním bude věřit.

Představa, že Ukrajina dobude zpět každý metr svého teritoria, byl nesmysl. Stejně nesmyslná je představa z druhé strany, že s Putinem lze uzavřít mírovou smlouvu.

 ?? ?? spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia