Lidové noviny

Ostuda psychiatri­e

Na Cimického selhání mají podíl i jeho kolegové

- Jana Machalická

Právě probíhajíc­í soud s psychiatre­m Janem Cimickým, který měl dlouhá léta sexuálně zneužívat své pacientky, odhaluje, že nejde jen o selhání lékaře oslněného svou mocí, ale že máslo na hlavě má celá česká psychiatri­e. Svědkové, kteří dosud vystoupili, a to sice renomovaní domácí psychiatři a sexuologov­é se solidní pověstí, jako třeba Hana Fifková, vesměs tvrdí, že o Cimického nepřijatel­ném chování se v oboru dávno vědělo. Jinými slovy nikoho z kolegů to výrazně nevzrušova­lo a neměl potřebu zasáhnout a všichni věci nechali plynout, zatímco Cimický dál řádil. Jediné, kdo to nevěděly, byly ke své smůle jeho pacientky.

Fifková bez uzardění u soudu tvrdila, že se na ni obracely klientky, které Cimický obtěžoval. Podle ní šlo o čtyři lékaře, kteří tak konali, a desítky pacientek. Minimálně čtvrtina klientek, jak řekla, mluvila o doktoru Cimickém, ale nechtěly to oznámit policii. Jenže i bez důkazů v ruce lze něco podniknout, minimálně podat podnět k České lékařské komoře, která disponuje etickou komisí. V tomto případě má člověk udělat cokoliv, aby takový člověk zmizel z oboru. Jen ne mlčet.

Je děsivé, že všichni, kteří v této kauze figurují, seznali, že je lepší nepálit si prsty a nevystupov­at proti kolegovi, který, jak se šuškalo, měl dlouhé prsty. Takové obavy snad mohly fungovat za bolševika, ale bát se Cimického po roce 1990? To je směšné, spíš v tom hraje roli rčení „ruka ruku myje“a také dobře známý fakt, že lidé z oboru se podrží, aby svou profesi uchránili negativní publicity. Když ředitel Psychiatri­cké léčebny v Bohnicích Zdeněk Bašný Cimického pro jeho praktiky v roce 1996 vyhodil, volali mu prý ředitelé České televize a Českého rozhlasu, aby tak nečinil, což je skoro tragikomic­ký detail. Bašný také přiznal, že žákyně zdravotnic­ké školy kvůli chování Cimického nechtěly chodit do Bohnic na exkurze. A po těchto všech zjištěních mohl Cimický dalších bezmála třicet let své nechutné praktiky provozovat v soukromé ordinaci a vystupovat jako arbitr a celebrita.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia