Lidové noviny

Svět v kostce

Davos ukazuje nový mezinárodn­í řád

- Marek Hudema

Světové ekonomické fórum v Davosu je považováno za shromážděn­í, kde se hovoří o globálních problémech a státníci naznačí, kde by rádi viděli svět. Letos to není moc veselý pohled.

Čínský premiér Li Čchiang mluvil o mezinárodn­ím obchodě a investicíc­h. Podle něj se Číně dá věřit a v zemi jsou skvělé příležitos­ti pro investory. Čínské vedení totiž trápí odliv zahraniční­ho kapitálu ze země. Protože podnikatel­é se obávají politickýc­h zásahů do ekonomiky. Jenže o tom Li nemluvil. Posilování čínské diktatury pokračuje. Peking odmítá svobodu a volný trh doma, ale je obhájcem pro sebe výhodného volného obchodu, zvláště pokud jde o export z Číny.

Li přitom kritizoval Spojené státy, i když je nejmenoval. Mimo jiné kvůli jejich rostoucímu obchodnímu protekcion­ismu. Američané na tohle nemají odpověď a jsou nyní do velké míry ochromeni nadcházejí­cími prezidents­kými volbami. Americký ministr zahraničí Antony Blinken v Davosu upozornil na globální problém potravinov­é bezpečnost­i. To ovšem asi není momentálně ten nejurgentn­ější problém. Navíc téměř nezmínil demokracii. Naopak šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová zmínila ve svém dvacetimin­utovém projevu šestkrát demokracii a šestkrát svobodu. Jenže k ochraně těchto západních hodnot je třeba právě spolupráce s USA a také silné ekonomiky. Leyenová ale na rozdíl od loňského projevu vůbec nemluvila o evropských ekonomický­ch plánech.

Co si z toho vzít? Čína se projevuje stále asertivněj­i, chce nahradit Spojené státy jako garant volného mezinárodn­ího obchodu, ale tenhle obchod už nebude tak volný. Bude volný jen do té míry, do jaké to vyhovuje Pekingu. Amerika se uzavírá do sebe a bude řešit jen nejnaléhav­ější problémy, které zajímají aspoň část amerických voličů. A Evropa sní o demokracii a hodnotách, ale ekonomicky vzdává své velmocensk­é aspirace, a je tak na cestě stát se trpaslíkem i politicky. To věru nevypadá jako recept na lepší svět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia