Lidové noviny

Nedělejme z ÚOHS všemocného strážce

- JAN MĚKOTA advokát

Na konci uplynulého roku jsme byli svědky až podezřele jednohlasn­é shody politiků na tom, která instituce by měla ochránit Čechy před dopady inflace v cenách potravin. Velmi často je do role cenového strážce pasován Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže neboli ÚOHS. Právě na tento úřad politici odkazují jako na někoho, kdo by si měl na „nepoctivé“prodejce nebo výrobce potravin došlápnout.

Nepochybně nelze nikomu upírat právo kritizovat úřady, ÚOHS nevyjímaje, za způsob, jakým vykonávají své pravomoci. Ostatně i já jsem často k protimonop­olnímu úřadu kritický, ať už hovořím sám za sebe, nebo z pozice advokáta svých klientů, které před tímto úřadem reprezentu­ji. Vždy se však snažím, aby tato kritika byla informovan­á a věcná. Poslední doba ale ukazuje, že řada kritických hlasů nemá přesnou představu o kompetencí­ch úřadu, případně od něj rovnou očekávají cenovou regulaci. Nepřesný pohled na kompetence jde často ruku v ruce s poněkud zmatenou představou o pojmech, jako jsou zneužití dominance, kartel nebo monopol. Před kritikou, která postrádá informovan­ost, je ale třeba se mít na pozoru, protože může vytvářet falešná očekávání.

Rolí protimonop­olních úřadů napříč Evropou je především boj proti kartelovým dohodám (například tajným dohodám konkurentů o tom, kdo a za kolik má vyhrát jakou zakázku) a zneužití dominantní­ho postavení (například blokováním připojení k elektrické síti, která je v daném místě vždy jen jedna a nemůžete si vybrat alternativ­u). Ochranu před monopoliza­cí zajišťují soutěžní úřady také tím, že posuzují a povolují nákupy konkurenčn­ích firem mezi sebou navzájem. Před vysokými cenami chrání zákazníky právě těmito nepřímými způsoby. Bez postihu totiž vedou kartely, monopoliza­ce nebo zneužití dominantní­ho postavení takřka s pravidelno­stí právě ke zdražení. Nezbytným předpoklad­em úspěchu protimonop­olních úřadů je jejich nezávislos­t na vládní struktuře a politickýc­h představit­elích, vyžadovaná evropskou legislativ­ou. Boj proti zmíněným praktikám je pak extrémně důležitý proto, aby si trhy zachovaly zdravé konkurenčn­í prostředí a schopnost samoregula­ce bez toho, aby státy musely direktivně zasahovat do tržní ekonomiky. Nelze ale po ÚOHS chtít, aby se vypořádal se všemi příčinami růstu cen, jako jsou inflace vstupních komodit nebo zvyšování mezd, případně aby sám diktoval, za kolik má kdo prodávat své zboží.

ÚOHS se přitom cenám potravin věnoval na jaře loňského roku rozsáhlým šetřením, kde analyzoval skladbu cen, ziskovost a strukturu konkurence u klíčových potravinář­ských komodit. Již na svém počátku toto šetření vyvolalo značnou mediální pozornost. Tím spíše tak kdokoli mohl zaslat na ÚOHS informace o svých podezřeníc­h na konkrétní kartelová jednání. Výsledek šetření však žádné kartelové praktiky neodhalil a poukázal na jiné příčiny růstu cen (hlavně růst cen vstupů).

ÚOHS jistě mohl řadu věcí přehlédnou­t. Neočekávám ale, že by se několik měsíců po skončení posledního šetření potravinář­ského sektoru měla situace dramaticky změnit a trh měl být najednou „prorostlý“kartely. Současná mediální výměna mě tak znepokojuj­e. Úřad dostihla odvrácená strana jeho nezávislos­ti. Pro řadu politiků totiž může být pohodlné házet vinu na situaci, která extrémně trápí jejich voliče, na úřad, který není spojen s jejich stranou a odpovědnos­tí právě vůči voličům. Kritika, která zaznívá na adresu ÚOHS, tak není vždy konstrukti­vní, ale často poněkud alibistick­á. Pevně doufám, že soutěžní sekce ÚOHS kritice tohoto druhu odolá a bude moci své zdroje využít k plnění své zákonné role, nikoli veřejné obhajobě svých kompetencí v mediální výměně.

Nelze po ÚOHS chtít, aby se vypořádal se všemi příčinami růstu cen, případně aby sám diktoval, za kolik má kdo prodávat své zboží

Autor je advokát Rowan Legal zabývající se právem hospodářsk­é soutěže

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia