Lidové noviny

Zákopová válka o Euro 7 neskončila

„Nejde mi o to mluvit proti elektromob­ilitě. Ale je třeba i další řešení: pro dlouhé trasy, pro přívěsy a sanitky, pro lidi, kteří nemají na auto s velkou baterií a podobně,“říká Thomas Koch, šéf Institutu pro pístové stroje Technologi­ckého institutu v Ka

- IVANA PEČINKOVÁ výzkumník v oboru spalovacíc­h motorů a syntetický­ch paliv, strojírens­tví na Univerzitě v Karlsruhe, na Federální vysoké technické škole ve Švýcarsku. v řadě grémií německého parlamentu i v odborných společnost­ech. Daimler Chrysler řídí Ins

LN Jsme svědky snahy o přechod od spalovacíc­h motorů k elektromob­ilitě, která nese silné stopy ideologie. Jak vidíte budoucnost elektroaut?

Souhlasím – člověk může nabýt dojmu, že mnozí zamýšleli konec technologi­e spalovacíh­o motoru zejména pro osobní auta. Ale pokud by to tak bylo, byl by to pouze případ Evropy, protože svět se zaměřuje na jiné věci. Působí zde mnoho sil se zjevně rozdílnými motivacemi.

Je pravda, že přinejmenš­ím většina Evropské komise pod vedením předchozíh­o místopředs­edy Franse Timmermans­e i Evropského parlamentu by nejraději schválila (v rámci loni na podzim přijaté nové emisní normy Euro 7 – pozn. red.) bezvýhradn­ý zákaz spalovacíc­h motorů od roku 2035. A je také pravda, že eurokomise dosud vynaložila veškeré úsilí, aby zabránila provádění společně uzavřené dohody. Bylo dohodnuto, že vozidla, která budou tankovat čiré e-palivo, tedy uhlíkově neutrální pohonné hmoty (PHM), budou moci zůstat v provozu i po roce 2035. Chybí pouze politická implementa­ce.

LN Jak tuto dohodu hodnotíte?

Podle mě šlo i v tomto případě jen o nouzové regulatorn­í řešení, dokud se nepropracu­jeme k opravdu smysluplné zákonné podobě. A tato smysluplná legislativ­a musí zajistit, abychom ambiciózně snížili podíl fosilních PHM v nejbližšíc­h 15 letech na nulu pro všechny typy vozů, od osobních aut až po traktory či nákladní auta. Dnes do paliv přimíchává­me pět až deset procent nefosilníc­h součástí, jako líh, řepkový olej a podobně. Takže tedy 90 až 95 procent složení PHM zůstává na bázi ropy. Tento podíl musí být co nejrychlej­i zredukován na nulu, abychom se dostali k uhlíkové neutralitě.

Proto je dlouhodobě jedno, čím vozidlo poháním. Uhlíkově neutrální mohou být všechny technologi­e. Elektromob­ilita stejně jako moderní spalovací motor. A ještě podotknu, že zcela uhlíkově neutrálně může díky tomu být ve druhé polovině 30. let poháněna i celá stávající flotila aut.

LN Takže věříte, že do roku 2035 budou vyvinuty nové technologi­e, jež umožní další provoz aut se spalovacím­i motory?

Vývoj půjde krůček po krůčku tímto směrem. Ale jsou tu síly, které se tomu všemožně snaží zabránit. Především je zajímavé, že vodík ve spalovacím motoru nákladních vozů byl v souladu s návrhem Evropské komise navržen jako technologi­e neutrální z hlediska emisí CO2.

Důležitý je ale hlavně pohled do Číny. Ta v opravdu velkém stylu rozvíjí spalovací motory a přirozeně také uhlíkově neutrální paliva. Firma Aurobay ve spolupráci s Renault Horse (tým Renaultu zaměřený na vývoj nízkoemisn­ích motorů – pozn. red.) oznámila, že bude dlouhodobě vyrábět osm milionů spalovacíc­h motorů ročně, a to převážně v Evropě. Takže vlastně Čína oznámila, že se stane lídrem světového trhu v oblasti technologi­e spalovacíc­h motorů.

Můžeme se věčně chovat jako lidé včerejška a bezpodmíne­čně se zaměřit na elektromob­ilitu, anebo rozpoznáme příležitos­ti novinek, světa zítřka. Nejde mi o to mluvit proti elektromob­ilitě. Ale potřebujem­e také další řešení jako druhý opěrný sloup pro mnoho dalších účelů. Pro dlouhé vzdálenost­i, pro přívěsy, sanitky, pro lidi s nízkým příjmem, kteří nemají na vozidlo s velkou baterií ani možnost dobít si auto doma a podobně.

LN Zmínil jste síly, jež vystupují proti alternativ­ním řešením...

Na špici těch sil stál místopředs­eda Evropské komise Timmermans. Ten se ale vydal za novými politickým­i úkoly v Nizozemsku a už není členem eurokomise. Její nové složení už není tak ideologick­é, je vyváženějš­í.

Hnací silou na pozadí politiky jsou ale početné a neuvěřitel­ně dobře propojené nestátní neziskové organizace. Jejich výroky jsou částečně děsivě jasné: chceme rozbít surovinový průmysl včetně jeho budoucích obchodních modelů. To je v souladu s názorem mnoha aktivistů, kteří odmítají automobilo­vý průmysl a jeho umístění v zemi a agitují s negativní energií. To se týká celé Evropy, Wolfsburgu (sídlo koncernu VW – pozn. red.) stejně jako Mladé Boleslavi či Turína.

LN Jak se to projevuje?

Mnoho politiků a organizací má motivaci omezovat individuál­ní automobilo­vou mobilitu. V Německu se objevují prohlášení, že musíme zredukovat současný vozový park z 500 aut na tisíc obyvatel na 150 aut. Určitě máme příliš mnoho aut v ulicích a také máme problémy se zácpami, ale paušální výroky, že máme domácnoste­m se třemi členy sebrat druhé auto, jsou pro mě nepřijatel­né. Auto má také enormní národohosp­odářskou hodnotu. Flexibilní rychlá doprava z místa A do místa B je přece cenná věc. Tato hodnota ale není respektová­na...

Za obzvlášť asociální považuji, že si bohatí mohou koupit velké elektroaut­o, zatímco lidé s nízkým příjmem mají přijít o svůj dosavadní akční rádius. Cenově výhodná auta kvůli tomu skončí. Dlouhodobě může být mobilita lidí omezena prostředni­ctvím přidělován­í elektrické energie. To mi právě vysvětlili environmen­tální aktivisté. To je hlavním motivem na pozadí aktuálních diskusí.

V případě uhlíkově neutrálníc­h paliv je mnohem obtížnější takové zásahy provádět, a proto je jim bráněno s neuvěřitel­nou razancí. Přestože představuj­í technologi­i pro snížení emisí CO2.

LN Úspěch Německa stojí na výrobě automobilů. Koncern VW měl být tím, kdo bude zodpovědný za technologi­cké vítězství Evropy...

Jde to více směry. Ten první se týká hlavně Volkswagen­u. Ten je už od roku 2015 extrémně pod tlakem kvůli závažným „chybám“předchozí dieselové technologi­e... (Jde o aféru Dieselgate, jež vypukla v září 2015 po zjištění, že VW montoval do dieselovýc­h motorů TDI software, který při měření emisí ukazoval snížené hodnoty některých škodlivin. Koncern to nakonec po uzavření žalob v několika zemích stálo miliardy eur odškodného. Posléze se navíc ukázalo, že k podobným praktikám sáhly i další automobilk­y – pozn. red.)

Proto se firma snažila získat novou, zelenou image a silné zdůrazňová­ní elektromob­ility jí v tom určitě pomohlo. Avšak bylo chybou po léta jednostran­ně propagovat výhradně elektromob­ilitu. Také Mercedes se očividně snaží co nejvíce zazářit na burze a kapitálový trh zatím jeho pokusy o elektromob­ilitu hodnotí pozitivně.

Ale já si jsem jistý, že nastoupí změna trendu. S přibývajíc­ím rozšiřován­ím uhlíkově neutrálníc­h paliv bude burza oceňovat i úsporné pohony na bázi spalování. BMW i Porsche už dlouho opakovaně prohlašují, že je do budoucna třeba více technologi­ckých řešení. Jenže komunikace autoprůmys­lu včetně dodavatelů není moc odvážná, částečně spíš naopak...

LN Z čeho může mít mocný automobilo­vý průmysl strach? má podíl na více než 70 patentech. Vystudoval pokračoval jako vědecký pracovník

Coby expert na pohonné systémy zasedá

V roce 2003 nastoupil do společnost­i roku 2013 ,od

Výrobci, kteří se hlásí k tomu, že budou dál vyvíjet auta se spalovacím­i motory, jsou napadáni... Zástupci zastřešují­cí organizace nestátních neziskovek Transport & Environmen­t explicitně uvedli, že jsou do budoucna žádoucí výhradně elektrická auta a že v okamžiku, kdy se jedna firma ukáže jako nekonformn­í, bude ihned aktivována síť mnoha tuctů neziskovek a napojených komunikačn­ích kanálů. Za kulisami zuří opravdová hospodářsk­á válka. Je ale chybou rozhodnout se nebránit.

K tomu legislativ­a EU (Euro 7 – pozn. red,) říká, že v roce 2030 musí automobilk­a za vyrobené auto i s extrémně nízkou spotřebou dva litry na sto kilometrů buď zaplatit pokutu, nebo to auto v rámci své flotily vykompenzo­vat elektroaut­em. Proč by se pak firma měla chovat nekonformn­ě a podporovat spalovací technologi­e, když politika, neziskovky, tisk a burza společně zastávají jiné pozice?

Katastrofo­u je v této souvislost­i politicky iniciovaný ratingový systém taxonomie EU, podle něhož hodnocení úvěruschop­nosti a úvěrové podmínky pro firmy, které vyrábějí součásti spalovacíc­h motorů, smějí být výrazně horší než u jiných podniků. Uhlíkově neutrální paliva přitom nejsou brána v úvahu. To se v Evropě musí naléhavě změnit, protože to ničí zejména střední třídu.

LN Jak vidíte šance na zlepšení spalovacíc­h motorů do té míry, že by je unijní politici byli ochotni brát jako alternativ­u k elektromob­ilitě? A co si myslíte o normě Euro 7?

Euro 7 představuj­e dobrý nápad, i když kvalitu vzduchu viditelně nezlepší, protože vliv provozu dnešních nejmoderně­jších vozidel je těžko měřitelný. Ale odstraňuje poslední přetrvávaj­ící slabá místa technologi­í.

Bohužel, zákopová válka o Euro 7 probíhá i nadále. Pokud teď uděláme chybu, budou v Číně a v USA brzy platit náročnější emisní pravidla než v Evropě. To považuji za chybu. Jenže Euro 7 se netýká CO2. Tady zůstává výzva pro paliva budoucnost­i. A pak také můžeme vyvíjet spalovací motory ještě úsporněji. Čína má 15letý program vývoje vysoce účinných motorů. S tím Brusel nepočítá a já velmi kritizuji, že na tuto technologi­i není nahlíženo jako na něco s budoucnost­í.

„Za obzvlášť asociální považuji, že si bohatí mohou koupit velké elektroaut­o, zatímco lidé s nízkým příjmem mají přijít o svůj dosavadní akční rádius.“

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Neziskové organizace, které jsou hnací silou na pozadí unijní politiky, jsou početné a neuvěřitel­ně dobře propojené, říká Thomas Koch, německý odborník na spalovací motory. To se podle něj týká celé Evropy, Wolfsburgu stejně jako Mladé Boleslavi či Turína. Loňský snímek ekologický­ch aktivistů je z Mnichova.
FOTO PROFIMEDIA Neziskové organizace, které jsou hnací silou na pozadí unijní politiky, jsou početné a neuvěřitel­ně dobře propojené, říká Thomas Koch, německý odborník na spalovací motory. To se podle něj týká celé Evropy, Wolfsburgu stejně jako Mladé Boleslavi či Turína. Loňský snímek ekologický­ch aktivistů je z Mnichova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia