Lidové noviny

Pumpařský trh oživí nové značky

Unipetrol dokončuje přebarvení Benziny na Orlen ● Síť příhraničn­ích pump F1 Gas se pod novou značkou One1 šíří do vnitrozemí

- MIROSLAV PETR

Tradiční pumpařská značka Benzina mizí rychlým tempem z českých silnic. Vlastník 434 čerpaček, Poláky ovládaný holding Orlen Unipetrol už přebarvil přes 80 procent původních Benzin na firemní značku Orlen s logem hlavy orla. Rovněž v novém kabátu, ale i stavbou nových stanic vyráží do boje s konkurencí také síť zatím 33 pohraniční­ch pump F1 Gas. Během letoška se všechny změní na značku One1. A rozšíří se i do vnitrozemí.

V dohledné době navíc nejspíš dojde i na přebarvení nynějších 75 pump Robin Oil, které nedávno koupil státní distributo­r Čepro, provozovat­el stanic EuroOil.

Petrolejář­i se tak na trhu, který je charakteri­stický největší hustotou čerpacích stanic v Evropě, a tedy v porovnání s jinými státy nižším prodejem na jednu pumpu, snaží přilákat nové zákazníky. Respektive odlákat jich co nejvíc od konkurence.

Orlen Unipetrol přebarví zbývající Benziny během letoška. Konkrétní termín ale s ohledem na nutnost zásadní rekonstruk­ce některých pump a komplikova­nější administra­tivní proces neuvádí. Čechy, zvyklé na víc než 60letou historii značky Benzina, prý nový název neodrazuje. „Změnu značky realizujem­e pozvolně, v postupných krocích, takže drtivá většina zákazníků si již zvykla a podle našich průzkumů či zpětné vazby od obsluhy čerpacích stanic jsou se změnou spokojeni nebo zaujímají neutrální postoj,“uvedla včera pro LN mluvčí Orlen Unipetrolu Lada Gadas.

Benzina – respektive Orlen – vládne nejen co do počtu pump, ale nyní i v prodaném množství celá desetiletí českému pumpařském­u trhu. Oproti tomu síť F1 Gas, provozujíc­í aktuálně 33 stanic, především podél hranic s Německem (navíc i po jedné v Aši a v Plzni), vznikla až po roce 1989. Od počátku díky levnějšímu českému palivu těží především z německých tankovacíc­h turistů.

Tah směrem do vnitrozemí

Ale to se postupně mění. Novou část byznysu začíná budovat i ve vnitrozemí. V Praze na Slivenci vyroste v létě nově postavená velká pumpa, která ponese název One1. „Všechno bude pod značkou One1, z původního názvu F1 jsme zachovali tu jedničku. Během letošního roku by měla být přebarvena kompletně celá síť včetně stanic podél hranic. F jedničky už existovat nebudou,“sdělil LN spolumajit­el této sítě Libor Hammer.

Firma kromě modernizac­e a změny značky posiluje i vlastní gastro nabídku, chystá dva koncepty občerstven­í, jeden ve stylu amerického Starbucksu a druhý fastfoodov­ý, s grilovaným masem. V rámci digitaliza­ce současně také rozšiřuje možnosti využití věrnostní karty a mobilní aplikace. „Máme v nabídce několik pozemků na stavbu nových pump a v několika městech jednáme také o koupi už stávajícíc­h provozoven,“ naznačuje Hammer další plány.

Riziko přepumpova­ného trhu

Jenže stavět nové pumpy v zemi, kde vychází v průměru na každých 14 kilometrů silniční sítě jedna veřejná čerpací stanice, je tak trochu risk. Česko je dávno „přepumpova­né“, což je sice výhoda pro pohodlí řidičů a snadnou dostupnost tankování, ale pro každou jednotlivo­u pumpu to znamená značně nižší prodeje než třeba v Německu a dalších sousedních zemích.

Podle experta České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu Václava Louly je rentabilit­a nových pump vznikající­ch mimo lukrativní dálniční trasy značně nejistá. „Pokud se nové pumpy v regionech či ve městech mimo Prahu nevydají cestou nízkých cen po vzoru například pump Tank ONO, je malá šance na dobré ekonomické výsledky,“soudí Loula.

Zatímco v regionech a menších městech panuje silná konkurence, na dálnicích si stále mohou čerpadláři dovolit výrazně vyšší marže, a tedy i značně vyšší ceny. O lokality na nově stavěných úsecích dálnic je tedy rvačka.

„Dostat se s pumpou na dálnici je těžké a drahé. Takže ve výběrových řízeních uspějí spíš jen velké a bohaté pumpařské koncerny. Ale i na některých lokalitách v regionech se mohou ještě najít místa, kde nová pumpa dává smysl. To může být příležitos­t i pro menší sítě,“myslí si Ivan Indráček, šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů.

Velké změny se chystají také u 75 modrobílýc­h pump Robin Oil, které koupilo loni státní Čepro, a rozšíří tak vlastní síť 210 pump EuroOil. Je pravděpodo­bné, že značka Robin Oil zmizí z trhu. Státní firma ale odmítá o této transakci a svých plánech s desítkami přikoupený­ch čerpacích stanic informovat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia