Lidové noviny

Do nájmů chce více lidí, ceny rostou

-

Očekávané snížení hypotečníc­h úroků povede ke zvyšování cen nemovitost­í, tudíž lze čekat také růst cen nájemního bydlení. „Čím méně lidí bude přemýšlet o nákupu nemovitost­i, tím více jich zamíří do nájmů,“upozorňuje ředitel Bezrealitk­y Martin Ponzer.

Na Bezrealitk­y loni evidovali kolem 28 zájemců na jeden byt, v Praze dokonce 45. Pokles se neočekává. „Praha by potřebuje skoro 10 tisíc nových nájemních bytů měsíčně, aby do dvou let dohnala aktuální „dluh“a stihla reagovat i na příchod nových obyvatel. I proto se dnes za nájemním bydlením míří do Středočesk­ého kraje a tento trend se bude prohlubova­t,“doplňuje Ponzer.

Podle Bezrealitk­y lze v Praze očekávat růst až k deseti procentům, který se přenese i do Středočesk­ého kraje. V Brně nájmy porostou podobně jako loni. Ve městech jako Plzeň, České Budějovice nebo Olomouc byl na podzim zvýšený zájem o nájemní bydlení, takže lze očekávat růst cen už na jaře. Na Ostravsku nebo v severních Čechách bude tempo růstu pomalejší, mělo by se blížit inflaci.

Náklady na bydlení porostou podle slov ředitele realitní skupiny EHS Hendrika Meyera po celé Evropě. „Nové nájemní smlouvy mohou v meziročním srovnání zdražit asi o 10–15 procent,“říká Meyer. „Minimálně o inflaci porostou ceny pravděpodo­bně plošně. Za posledních pět let nájemné klesalo jen v Praze vlivem koronaviru a odlivu turistů, kteří byty užívali krátkodobě. Praha poroste nejrychlej­i, pokud by kopírovala trend západoevro­pských měst, můžeme se bavit až o zdvojnásob­ení aktuální hladiny nájmů v horizontu pěti let,“predikuje Meyer.

Za růstem nájmů stojí i další faktor, drahé hypotéky. Vzhledem k tomu, že řada lidí hradí splátky své hypotéky právě nájemným, je pro ně v případě refixace ještě staré, levné hypotéky s úrokem mezi dvěma a třemi procenty na aktuální sazbu často nutností a mnohdy ani zvýšené nájemné nepokryje všechny náklady na pronajíman­ou nemovitost. „Kdo chce s pomocí nájmu splácet hypotéku na byt za osm milionů z roku 2023, požaduje logicky jiné podmínky než člověk, který koupil stejný byt v roce 2018, stál ho o třetinu méně a úrokovou sazbu měl pod dvěma procenty,“dodává Ponzer. jch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia