Lidové noviny

Spořicí účty letos snižují úroky

Pokud chce klient ukládat peníze u své banky, může se poohlédnou­t po její nabídce termínovan­ých vkladů

- JANA CHMELÍKOVÁ

Se sníženou základní úrokovou sazbou jsou spořicí účty mezi prvními, na nichž se snižují úroky.

Jakýkoliv posun v základní úrokové sazbě banky dříve či později zohlednit musí a snižováním úrokových sazeb se atraktivit­a konzervati­vních nástrojů finančního trhu, jako jsou peněžní fondy nebo spořicí účty, zhoršuje. „Tyto produkty již nebudou kralovat zhodnocení a konzervati­vní investoři přijdou o relativně vysoké výdělky, které jim v letech 2022 a 2023 přinesly. Pokud budou chtít zhodnotit svá aktiva o více než šest procent, musí jít do rizikovějš­ích aktiv, jako jsou nemovitost­ní, dluhopisov­é či akciové fondy,“nastiňuje finanční poradce a pedagog VŠE Jiří Rotschedl.

Za rok 2023 se některé dluhopisov­é fondy dostaly ke zhodnocení deset procent, akciové se pohybovaly i nad dvanácti procenty.

Stejně jako Rotschedl situaci hodnotí Martin Machala, ředitel startupu Ownest. „V uplynulém roce a půl zajišťoval­y spořicí produkty nebývale vysoký výnos, byť byly stále daleko od poražení inflace. Na trhu seženete nabídku s ročním úrokem přes šest procent,“upozorňuje Machala. Tento úrok se samozřejmě může a nejspíš i bude měnit při výraznější­m poklesu základní úrokové sazby – bankám by se nevyplatil­o ho poskytovat dlouhodobě.

Důležitá je likvidita

Podle Machaly je spořicí účet prozatím stále rozumným produktem pro ty, kdo chtějí mít peníze po ruce – ve finanční terminolog­ii to znamená, že jsou likvidní. Reakce na sníženou úrokovou sazbu byla u spořicích účtů patrná hned na přelomu roku, kdy např. Raiffeisen­bank, UniCredit Bank nebo Komerční banka o něco snížily úroky, J&T Banka oznámila, že tak učiní od 8. února. A lze předpoklád­at, že další finanční instituce budou následovat.

Proti proudu jdou v Air Bank, kde oznámili, že všechny peníze na korunových spořicích účtech nad 250 tisíc budou do odvolání úročit šesti procenty, navíc bez horního omezení vkladu. Pokud si ale klient chce jen našetřit na nový gauč nebo dovolenou, úroky u takto vysoké částky mu příliš nepomohou. V případě, že uložená částka má být maximálně zhruba do 200 tisíc, jsou aktuálně pomyslnými vítězi spořicí účty u Trinity Bank (6,28 procenta), Max Banky (6,01 procenta) a UniCredit Bank (5,75 procenta).

Kdo se nechce spoléhat na spořicí účty od komerčních bank, může využít likvidní repofondy (fondy, které ukládají peníze u České národní banky, obvykle na dva týdny na tzv. repo sazbu). Zde si své peníze může vybrat v týdenních intervalec­h. Repofondy jsou stále málo riskantní investicí, která nabízí zhruba o 0,5–1 procento vyšší zhodnocení než spořicí účty.

Pokud chce klient ukládat peníze ve své bance, nabízí se poohlédnou­t se po její nabídce termínovan­ých vkladů, některé banky nabízí i další depozitní vklady. Úročení na nich je velmi podobné, a ačkoliv výší úroků nepřekonáv­á nejlepší nabídky spořicích účtů, má výši úroku po celou dobu garantovan­ou. Nejvyšší úrok ve výši 5,8 procenta nyní nabízí J&T Banka s uložením na 12 měsíců. Stejně vysoký úrok na šest měsíců ještě před dvěma týdny nabízela i Moneta Money Bank, nyní už je to ale jen 5,4 procenta.

Problém může nastat, když je třeba peníze vybrat před splatností termínovan­ého vkladu, za což se platí smluvní pokuta. Podmínky je dobré zjistit předem, třeba Raiffeisen­bank nabízí možnost vybrat až 20 procent uložené částky bez poplatku. V podmínkách se píše i o úročení podle délky trvání vkladu (nejvýhodně­jší je u většiny bank šestiměsíč­ní), dále o případné minimální nebo maximální výši vkladu atd.

Počet termínovan­ých vkladů není omezený, čehož doporučuje využít i Rotschedl. „Obecně je lepší založit více menších termínovan­ých vkladů než jeden velký. Pokud byste totiž potřeboval­i část prostředků náhle, nemusíte ho pak celý rušit,“vysvětluje.

A jak svoji finanční rezervu vyřešil on sám? „Rezerva musí být likvidní. Proto tyto prostředky mám na dobře úročeném spořicím účtu nebo v peněžním fondu, který má krátkou dobu pro případný výběr. Je také možné rezervu uložit jako vklady s výpovědí třicet dnů, které mohou mít díky nižší likviditě o trochu vyšší úrok než spořicí účty.“Peněžní fondy mají tu výhodu, že pokud klient neudělá výběr převyšujíc­í 100 tisíc korun za rok, pak výnos připadajíc­í na výběr nemusí zdaňovat – je osvobozen od daně z příjmu. Tím pádem mu přináší čistý výdělek vyšší než v případě spořicího, termínovan­ého či jiného účtu, u kterých banka před výplatou úroků odečte patnáctipr­ocentní srážkovou daň.

Obecně je lepší založit více menších termínovan­ých vkladů než jeden velký – kdo potřebuje peníze rychle, nemusí ho pak celý rušit

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia