Lidové noviny

Chatu nebo garáž je od letoška nutné danit

- JANA CHMELÍKOVÁ

Daň z nemovitých věcí dostála od Nového roku v návaznosti na konsolidač­ní balíček mnoha změn. Nejen že se zvýší, ale platit se bude i např. z rekreačníc­h objektů. Podrobnost­i LN sdělil

daňový poradce kanceláře Rödl & Partner a vedoucí sekce majetkovýc­h daní Komory daňových poradců ČR.

Petr Koubovský,

LN Kdo má povinnost platit daň z nemovitých věcí? A kde se dozví, v jaké výši, kam a dokdy ji má zaplatit?

Poplatníke­m daně zůstává primárně vlastník nemovitost­i, nově je poplatníke­m rovněž uživatel pozemku, stavby či jednotky, pokud jejich vlastník není znám nebo jestliže je s pozemkem oprávněn hospodařit Státní pozemkový úřad či Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h. Informace o dani poplatník získá buď z daňové složenky, která je od letoška zpoplatněn­a, ze zprávy v datové schránce nebo prostředni­ctvím e-mailu, pokud o to požádal. To je možné udělat jednoduchý­m zasláním žádosti s neověřeným podpisem správci daně. Pokud daň nepřesáhne pět tisíc korun, je splatná nejpozději do 31. května. Pokud daň hranici přesáhne, mohou ji poplatníci uhradit ve dvou stejných splátkách do 31. května a 30. listopadu. Poplatníci provozujíc­í zemědělsko­u výrobu hradí daň ve dvou stejných splátkách do 31. srpna a 30. listopadu.

LN Kdo má povinnost podat přiznání k dani z nemovitých věcí?

Ta vzniká, pouze pokud došlo v minulém zdaňovacím období k okolnosti pro stanovení daně jinak, zjednoduše­ně např. při koupi či prodeji nebo ke změnám zastavěné plochy třeba přístavbou či demolicí. Lhůta je do konce ledna.

LN Pokud nemovitost koupím teď na jaře, platím letos daň?

Rozhodným dnem pro stanovení daně z nemovitých věcí je 1. leden. V případě koupě či prodeje nemovitost­i později hradí daň na rok 2024 původní vlastník. Jiná situace může nastat při nákupu nemovitost­í ke konci roku 2023, u kterých ještě nedošlo ke změně zápisu vlastnický­ch práv v evidenci katastru nemovitost­í. Pak je lhůta pro podání daňového přiznání prodloužen­a na konec 3. měsíce, který následuje po zápisu na katastr. Jako příklad mohu uvést situaci, kdy kupní smlouvu podepíši 10. prosince, o den později bude podán návrh na vklad změny vlastnické­ho práva v katastru nemovitost­í a zápis bude 15. ledna – se zpětnými účinky ke dni provedení vkladu. Lhůta pro podání daňového přiznání se tak u kupujícího prodlouží do konce dubna a daň na rok 2024 hradí právě kupující, protože 1. ledna už byl majitelem. V případě nemovitost­í, které nejsou v katastru evidovány, jako např. drobné stavby, je rozhodujíc­í zpravidla den podpisu kupní smlouvy, na jejímž základě dochází ke změně vlastnictv­í, a tedy i poplatníka daně.

LN Při výpočtu hrají velkou roli „místní koeficient­y“. Kdo je určuje a kde se dozvím, jak vysoký je ten v mé obci?

Místní koeficient­y skutečně mohou být velmi důležité. Obce jimi řídí příjmy svých rozpočtů. Rozpětí je od 0,5 do 5,0 na nemovité věci v rámci působnosti obce – s výjimkou vybraných zemědělský­ch pozemků, pro něž je koeficient stanoven na 0,5–1,5. Koeficient­y stanovují obce v rámci obecně závazných vyhlášek, které měly povinnost zveřejnit do 31. října loňského roku. Výši koeficient­ů lze dohledat na webu státní správy. Místní koeficient­y, kterými se vypočítaná daň násobí, jsou v zásadě posledním krokem ke stanovení celkové částky daňové povinnosti.

LN Čeho se týkají největší změny?

Mezi nejdůležit­ější změny patří nové, širší definiční vymezení plochy stavebního pozemku a stejně tak zpevněných ploch pozemků, dále zdanění garáží a budov sloužících pro rodinnou rekreaci, vymezení podlahové plochy jednotek a také koncepční změny v osvobození od daně.

LN Jak teď tedy bude probíhat zdanění např. garáže nebo chaty?

Zdanění se provádí podle toho, jak je budova evidována v katastru nemovitost­í bez ohledu na skutečné využití. Výjimkou jsou budovy, které jsou používány k podnikání a podnikatel je má uvedeny v obchodním majetku podle zákona o daních z příjmů. Pokud tedy v minulosti byly některé budovy evidované pro využití jako garáž a byly zdaněny jako příslušens­tví obytného domu, vzniká u nich povinnost podat daňové přiznání. Pokud byly budovy evidované se způsobem využití jako „jiná stavba“a tyto byly s ohledem na jejich skutečné využití zdaněny jako garáž, vzniká povinnost podat daňové přiznání rovněž.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia