Lidové noviny

Nová role tenisového rebela

Australan Nick Kyrgios odehrál loni jediný zápas. Teď v pozici experta Eurosportu chválí velkého soka

- MARKÉTA PLŠKOVÁ

Aktuálně nebaví lidi na tenisovém kurtu, místo toho předvádí při Australian Open show za komentátor­ským mikrofonem. A je třeba uznat, že na obou pozicích Nick Kyrgios zaujme.

Jen si vzpomeňte. Pokaždé, co nastoupil k zápasu, šokoval. Mlátil raketou o zem, hádal se s rozhodčími, nadával divákům. Jenže australský bouřlivák rovněž patřil k největším talentům, které tenisový svět kdy přivítal.

I přes často zhýralý život se dokázal probojovat až do finále grandslamu.

Se svým krajanem a velkým kamarádem Thanasim Kokkinakis­em si na Australian Open 2022 stylově dokráčel až pro titul v deblu. Ve stejném roce bojoval s Novakem Djokovičem o triumf na Wimbledonu.

Ale role profesioná­lního tenisty australské­mu rebelovi zkrátka nevyhovuje.

Minulý rok i vinou dvou operací odehrál jediný zápas, v žebříčku ATP ho aktuálně nenajdete, Kyrgios má rovných nula bodů.

„Ale rok 2023 nebyl o nic horší než ten předešlý, který jsem hrál celý a měl super výsledky,“líčil v prosinci v rozhovoru pro The Athletic. „Vím, je to šílené, ale takhle to prostě mám. Jiní by byli v depresi, hledali vlastní identitu. Ale já jsem úplně jiný.“

A tak si jeden z nejprobíra­nějších tenistů současnost­i našel novou štaci.

Australian Open 2024 si užívá z pozice komentátor­a Eurosportu.

Novak je neporazite­lný

Vysílání okořeňuje zákulisním­i informacem­i, diváky baví stylem, který je mu vlastní. I při komentován­í je kontroverz­ní, což jedni milují a druzí kritizují.

Jenže takový Kyrgios prostě je. Drzý, hlučný a výstřední.

Rovněž má ovšem velký vhled to tenisového prostředí a jeho poznámky jsou cenným přínosem pro vysílání z jednoho ze čtyř největších turnajů.

„Z jeho angažování mám neskutečno­u radost. Je mi jasné, že na fanoušky, díky jeho jedinečném­u pohledu na věc a osobním zkušenoste­m s nejlepšími hráči současnost­i, čeká nezapomenu­telný zážitek,“těšil se už před začátkem podniku Scott Young, který má na starosti obsah a produkci.

Kyrgios komentoval třeba počínání velkého rivala Djokokovič­e, který je podle Australana téměř neporazite­lný. „Já to zkoušel na Wimbledonu, ale on je z nějakého důvodu nejlepší tenista historie. Víš, že si s ním zahraješ, ale nevíš, jak ho porazit. Je jako stroj,“chválil Djokoviče, jenž na Australian Open bojuje už o jedenáctý titul z australské­ho majoru a celkem rekordní 25. ze všech grandslamů. „Může ho někdo porazit? Asi ano, Alcaraz nebo Sinner. Ale bude to pro ně neuvěřitel­ně těžký úkol,“předpovídá Kyrgios.

Australan ve vysílání připomněl i další dva členy legendární „Velké trojky“. „Roger Federer vás uměl rozebrat natolik, že už jste se v zápase nikdy nedokázali cítit dobře,“vzpomínal na Švýcara, se kterým urval jediný zápas ze vzájemných sedmi.

„A Rafa Nadal? Má velkou fyzičku a herní vzorec, který rozluštíš. Akorát s ním vůbec nic neuděláš,“připomněl Španěla, který se po návratu na kurty z Australian Open kvůli zranění odhlásil.

„Je to určitě jeho poslední sezona na tour,“prohlásil Kyrgios.

Zpátky na kurt? Někdy letos

Ač si Australan povídání do mikrofonu užívá, nejen jeho příznivci by ho radši než v televizním studiu obdivovali v soutěžním zápalu.

„Je tak zábavné ho sledovat. Napůl proto, že nevíte, co uvidíte, a napůl proto, že je tolik talentovan­ý. Zdá se, že ten chlap snad umí běhat i po vodě. Způsob, jakým se pohybuje na kurtu, mě nikdy nepřestane fascinovat,“chválil Australana osminásobn­ý grandslamo­vý šampion Andre Agassi.

I proto slavný Američan doufá, že se Kyrgios vrátí na tenisové turnaje jako aktivní hráč.

„V jednu chvíli jsem byl světová jednička a najednou jsem spadl a nevěděl, co se sebou. Chtěl bych s Kyrgiosem strávit nějaký čas a pochopit, kým je. Protože když člověk bojuje s vnitřními démony, musí se s nimi vypořádat,“narážel na Kyrgiosovo psychické zdraví, o kterém Australan už několikrát mluvil.

Na svůj Instagram pak Kyrgios umístil příběh, kde Agassimu za slova chvály děkuje. „Vážím si toho, šéfe!“napsal.

Sám by se k tenisu ještě rád vrátil. Raketu v ruce sice nedržel dlouhé měsíce, věří ale, že díky obrovskému talentu pro něj bude setkání s náčiním přirozené.

A na kdy si Kyrgios stanovil datum návratu?

„Asi někdy letos,“odbyl zvídavé dotazy. „Nebude to dřív, než budu skutečně připravený.“

Což může u tak nevšedního tenisty znamenat úplně cokoliv. Kyrgios ovšem bez pozornosti rozhodně nezůstává. Založil si účet na platformě OnlyFans, kde si nechává platit za příběhy z vlastního života, které už pro fanoušky nechce zdarma sdílet na Instagramu.

Možná, že je Kyrgios skutečně tím nejvíc promarněný­m talentem, jak ho experti často nazývají. Rovněž je ale neoddiskut­ovatelně nejzajímav­ějším exemplářem tenisového světa.

A je jedno, jestli zrovna řádí na kurtu nebo za mikrofonem.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Za mikrofonem. Během Australian Open už bouřlivák Nick Kyrgios vyzpovídal třeba i 19letou hvězdičku Coco Gauffovou.
FOTO GETTY IMAGES Za mikrofonem. Během Australian Open už bouřlivák Nick Kyrgios vyzpovídal třeba i 19letou hvězdičku Coco Gauffovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia