Lidové noviny

Benzema žene ministra před soud

- Gérald Darmanin

Loni na podzim toho byla francouzsk­á média plná: ministr vnitra Gérald Darmanin nařkl Karima Benzemu v živém televizním vysílání z napojení na teroristy, což vzbudilo nejen v Evropě mimořádný rozruch. A samotný fotbalista nyní politika žaluje za pomluvu.

Bezprecede­ntní příběh ožívá znovu po třech měsících.

Nejdřív ve francouzsk­ých novinách, v nichž se začátkem týdne objevily části z dvaadevade­sátistránk­ové stížnosti, kterou Benzemovi právníci kvůli ministrový­m slovům sepsali.

A brzy i u soudu, kde se slavný fotbalista hodlá v ostře sledované kauze bránit.

Tipnete si výsledek?

Prý jde o politickou hru

Pro začátek je nutné připomenou­t kontext, ve kterém se do sebe ministr a fotbalista vlastně pustili.

„Odmítám, že bych byl jakkoli spojen s Muslimským bratrstvem, nebo znal někoho, kdo o sobě tvrdí, že je jeho členem,“zdůrazňuje Benzema, který vážná nařčení nahlas popíral už v říjnu.

Dost divokou debatu – pokud to ovšem není eufemismus – tehdy odjistil on sám.

„Všichni se modlíme za obyvatele Gazy, kteří jsou znovu oběťmi neospraved­lnitelného bombardová­ní, co nešetří ženy a děti,“vyťukal Benzema na sociální síť v souvislost­i s děním na Blízkém východě.

Aniž by byť jen slovem zavadil o napadení Izraele bojovníky teroristic­kého hnutí Hamás nebo o oběti právě na straně židovského státu...

„Že je pan Benzema napojený na Muslimské bratrstvo, což je teroristic­ká organizace, je notoricky známý fakt,“reagoval v televizi CNews ministr vnitra Darmanin.

S dalšími důkazy pro své tvrzení už se neobtěžova­l, což protistran­u poměrně logicky nastartova­lo. „Můj klient je pouze obětí politickéh­o vykořisťov­ání,“křičel Benzemův zástupce Hugues Vigier.

„Dobře si uvědomuji, že jsem i díky své všeobecné známosti zneužíván v různých politickýc­h hrách, což je o to skandálněj­ší, že dramatické události ze sedmého října loňského roku, kdy začaly boje v Izraeli, si zaslouží úplně jiný postoj,“navázal šestatřice­tiletý fotbalista.

Od mlčení k terorismu?

Ani v posledních dnech Darmanin svůj výrok nijak dál nerozváděl a blíže nekomentov­al.

Francouzi tak pouze připomínaj­í, jak měl už dřív na Benzemu spadeno kvůli jeho údajnému náboženské­mu aktivismu na sociálních sítích, nebo proto, že před zápasy národního týmu odmítá zpívat Marseillai­su, francouzsk­ou státní hymnu.

Ale terorismus?

Není to příliš?

Je pravda, že Benzema v rodné zemi nikdy nepatřil k oblíbencům.

Ne snad proto, že má alžírské kořeny a je praktikují­cím muslimem, ale kvůli svým průšvihům, které se nejednou přetřásaly i v nejvyšších patrech francouzsk­é politiky.

U soudu musel například vysvětlova­t sex s nezletilou prostitutk­ou a nejvíc si zavařil, když před devíti lety vydíral reprezenta­čního spoluhráče Mathieua Valbuenu.

Vyhrožoval mu, že pokud nezaplatí, zveřejní jeho intimní video.

Následně byl obviněn ze spiknutí a zapojení do organizova­ného zločinu, jednu noc dokonce strávil ve vazbě, a i když jakoukoli vinu opakovaně popřel, roční podmínku a vysokou pokutu nakonec od soudu přijal bez odvolání.

Také proto ho kouč Didier Deschamps dlouho přehlížel při nominacích do národního týmu, takže Benzema přišel i o titul mistra světa z roku 2018. Když ho pak trenér po necelých šesti letech pozval znovu, své rozhodnutí musel před novináři dlouze vysvětlova­t.

Pro spoustu Francouzů to tenkrát nebyl populární krok.

Tvrzení proti tvrzení

Vždyť třeba senátorka Valérie Boyerová dokonce kvůli slovům ministra Darmanina žádala, aby Benzemovi odebrali francouzsk­ý pas a symbolicky i Zlatý míč, jejž získal o rok dřív.

„Nemůžeme se přece smířit s tím, aby mezinárodn­ě známý francouzsk­ý občan takovým způsobem zneuctil a zradil vlastní zemi,“naléhala.

Ale opravdu ji zradil a zneuctil?

Benzema, který mimo jiné aktuálně řeší i možný návrat ze Saúdské Arábie zpátky do Evropy, přece přesvědčuj­e, že ministr vnitra o něm sprostě lže, takže celá věc zůstává dál na úrovni tvrzení proti tvrzení.

Odpověď snad brzy nabídne Soudní dvůr republiky (CJR), jediná instituce, který smí ve Francii soudit současné či bývalé ministry.

Právě tam teď Benzemova kauza míří.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Zneuctěný. Karim Benzema žaluje ministra pro pomluvu.
FOTO PROFIMEDIA Zneuctěný. Karim Benzema žaluje ministra pro pomluvu.
 ?? FOTO ČTK ?? Ministr
FOTO ČTK Ministr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia