Lidové noviny

Macronův „ocásek“

-

Francie má zářivě nového premiéra. Za třpyt aury Gabriela Attala může nejen mládí pouhých 34 let a příslušnos­t ke generaci mileniálů, ale i jeho obleky. Je mladý premiér svěžím větrem francouzsk­é politiky, nebo jen budoucím náhradníke­m prezidenta Emmanuela Macrona?

Nový nájemník se do premiérské­ho paláce Matignon nastěhoval teprve minulý týden a již se o něm hovoří jako o budoucím kandidátov­i v prezidents­kých volbách roku 2027. A není divu! Syn filmových producentů a vystudovan­ý právník je úkazem francouzsk­é politiky. Vstoupil do ní jako socialista, rychle se stal mluvčím vlády i ministrem školství a otevřeně hovoří o své homosexual­itě.

ČEKSTAJL

Popularitu si ovšem Gabriel Attal získal i svým zuckerberg­ovským stylem. Když v roce 2017 vstoupil do politiky, nevypadal jako vysoce postavený úředník běžného střihu. Namísto košil na míru, polobotek známé značky a drahých hodinek vykukující­ch zpod rukávu oblékal Attal třeba džíny, džínovou košili nebo tenisky. A když už se vyšňořil formálně, nebál se vínových obleků, červeno-bílých kravat s pruhem či velkých modrých šál.

Attal ovšem dospěl a z řadového poslance se vyšplhal až na post ministra, čemuž přizpůsobi­l i svou garderobu.

Francouzšt­í komentátoř­i vtipkují, že jejich nový premiér obléká uniformu absolventa Sciences Po – tedy Pařížského institutu politickýc­h věd, který absolvoval i sám Macron. Nejčastěji totiž Attala zahlédneme v šedém či tmavě modrém obleku s úzkými klopami, úzkou a tmavou, na vzory chudou kravatou.

Označení, že je Attal Macronovým dobrým žákem, lidově řečeno ocáskem, moderně mini me, tedy prezidento­vou mladší verzí, si nový premiér vykoledova­l nejen svým angažování­m v hnutí En marche!, ale i vizuální podobou, kterou lze označit spíše za nápodobu. Ti dva totiž mají stejné snad i vlny na ofině!

Když loni v září vyjel Gabriel Attal za prezidento­va doprovodu na setkání se středoškol­áky, byl na oba pány až legrační pohled.

„To se domluvili, nebo žák věrně napodobuje svého mistra?“napadlo každého, kdo viděl Macrona a jeho tehdejšího ministra v šedých oblecích a černých vázankách.

Oba pánové si nakonec sundali saka, a dokonce je fotografov­é zachytili se stejně založenými pažemi.

Jenomže Attal je chytřejší než jeho učitel a nedovoluje si takové výstřednos­ti, jako jsou hodinky Rolex či modemanské trojdílné obleky – tedy kalhoty, vestu a sako. Ač vládne národu, jehož módní průmysl je pověstný, je si premiér dobře vědom, že na odiv dávaný luxus dráždí i Francouze, zvláště v době škrtů a nepopulárn­í důchodové reformy. Značky jeho šatů tak neznáme.

Nový předseda vlády už podniká opatření, aby před veřejností nepůsobil jako pouhá prezidento­va kopie. Když se vydal již v nové roli na návštěvu francouzsk­ého města Caen, seděl s voliči nad černou kávou s dvoudenním strništěm a lehce rozcuchaný s prošedivěl­ým vlasem. To vše snad naznačuje, že by se mohl vydat vlastní cestou.

 ?? FOTO 3× PROFIMEDIA ?? Svěží vítr, nebo náhradník? Gabriel Attal míří v nové premiérské roli do Elysejskéh­o paláce. Od roku 2017, kdy se stal populárním poslancem i díky svým uvolněným outfitům, to dotáhl až na dvojníka prezidenta Macrona.
FOTO 3× PROFIMEDIA Svěží vítr, nebo náhradník? Gabriel Attal míří v nové premiérské roli do Elysejskéh­o paláce. Od roku 2017, kdy se stal populárním poslancem i díky svým uvolněným outfitům, to dotáhl až na dvojníka prezidenta Macrona.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia