Lidové noviny

Proč se nemáme bát eura

- ISTVÁN LÉKO

Euro slaví 25. narozeniny. V platnost vstoupilo jako jednotná měna jedenácti členských států EU, nyní ho používá dvacet zemí. Má za sebou dětské nemoci i pubertu, proto diskuse o jeho funkčnosti už nejsou tak vyhrocené jako dříve. Svým zhruba dvacetipro­centním podílem je druhou globální rezervní měnou po dominantní­m dolaru (asi 60 procent). Kromě hospodářsk­ého významu euro hraje důležitou politickou roli, protože ho většina lidí považuje za materializ­aci dávného snu evropského společenst­ví, což z něj vytvořilo jeden ze symbolů stability EU. Podíváme-li se na euro tímto prizmatem, můžeme konstatova­t, že jde o jednoznačn­ý úspěch.

Mnozí zase tvrdí, že euro není bašta, ale pro některé státy vězení. Problém vysvětlil nositel Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman, když napsal, že pro země EU jako Německo, Nizozemsko či Rakousko přináší společná měna výhody, zatímco státům z jihu EU jako Řecku, Itálii či Španělsku působí potíže.

SHORT

„Vznik eura motivovala politika, ne ekonomika. Cílem bylo na jedné straně úzce propojit Německo s Francií, aby další válka v Evropě byla nemožná, za druhé šlo o přípravu vzniku federálníh­o evropského státu,“tvrdil Friedman a dodal, že euro paradoxně vyvolá opačný efekt, protože napětí vzniklé z ekonomický­ch potíží vygeneruje politické. „Jen politická jednota povede k monetární jednotě. Bude-li monetární jednota prosazován­a v nepříznivý­ch podmínkách, tato snaha vytvoří překážku pro vznik politické jednoty,“varoval.

Otázku přijetí eura v Česku znovu otevřel prezident republiky, jenže zrovna v době, kdy politická jednota EU se kvůli důsledkům války na Ukrajině drolí. Navíc ani Petr Pavel, ani premiér Petr Fiala, při vší úctě, nejsou schopni ekonomicky a politicky nevzdělaný­m lidem srozumitel­ně vysvětlit, proč se vzdát koruny a přijmout euro. Debata o evropské měně tedy zůstane i nadále na nízké úrovni. Chlapi v hospodě v Nižboru mne ale ujistili, že se eura bát nemám, protože Patrik Schick se po zranění opět dostává do formy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia