Lidové noviny

Graubner: Růže pro vraha je odpuštění

Primas český pro LN popsal, jak je pro křesťany důležité milosrdens­tví. Varuje před „digitální“izolací dětí

-

Mnohé přítomné zádušní mše, kterou sloužil v předvečer Štědrého dne pražský arcibiskup Jan Graubner, zaskočilo osmnáct růží na oltáři ve svatovítsk­ém chrámu. Symbolizov­aly oběti střelby na filozofick­é fakultě. Jenže rukou Davida K. zemřelo, ještě než si sám vzal život, sedmnáct nevinných lidí. Podle Graubnera je namístě myslet na odpuštění. „To, že odpustím, neznamená, že omlouvám jeho chybu nebo že nevidím zlobu,“upozornil v rozhovoru Graubner. Jde o krok, který potvrzuje vítězství lásky nad zlem.

Podle hlavy české církve nepomůže v předcházen­í podobných zločinů jen sada zákazů a zpřísnění držení zbraní, které nyní debatují politici. Bude potřeba věnovat pozornost životu mladých lidí, kterým v uspěchané době nikdo nenaslouch­á. Ani v rodinách. „Už na malých dětech vidíme, jak jsou závislé na svých mobilech. Nemají dost prostoru pro lidskou komunikaci, málo se jim naslouchá. Jestli se uzavřou jenom do svých bublin a nebudou se bavit i s těmi, kteří vidí věci jinak, tak se vlastně izolují ještě mnohem víc,“varoval pražský arcibiskup.

LN Proč růže i za vraha sedmnácti nevinných lidí včetně dvouměsíčn­ího miminka?

Bylo to gesto milosrdens­tví z naší strany. Myslím si, že je důležité takto uvažovat kvůli tomu, aby se ukázalo, že láska je silnější než nenávist a dobro bude vždy silnější než zlo. Je potřebné, abychom ukázali sílu dobra v tom, že dokáže i odpustit.

LN Tedy jasný akt odpuštění?

Ano. Avšak to, že odpustím, neznamená, že omlouvám jeho chybu nebo že nevidím zlobu, nezmenšuji to nikterak. Obecně jakékoli odpuštění z mé strany je především mou záležitost­í. Od té chvíle, kdy odpustím, se stávám svobodnějš­ím, protože dokud je ve mně křivda, tak jsem zraněný, poškozený.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia